Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Vadovičová sa na záver dočkala! Zlato si vystrieľala v paralympijskom rekorde

Koniec dobrý, všetko dobré. Slovenská výprava sa v posledný deň paralympijských hier v Tokiu dočkala jedenástej medaily a piatej zlatej.

05.09.2021 06:54 , aktualizované: 08:48
Veronika Vadovičová Foto:
Veronika Vadovičová so zlatou medailou.
debata (1)

Vybojovala ju parastrelkyňa Veronika Vadovičová v disciplíne R6 mix – ľubovoľná malokalibrovka 60 v kategórii SH1.

Vadovičová sa kvalifikovala do osemčlenného finále štvrtým najlepším nástrelom v kvalifikácii 620,3 bodu a vo finále dosiahla výkon 248,9, čo je nový rekord paralympijských hi­er.

Striebornú Švédku Annu Normannovú zdolala o 4 desatiny bodu. Bronz si vybojoval Španiel Juan Antonio Saavedra (226,3). Ďalší Slovák Radoslav Malenovský neuspel v kvalifikácii, v ktorej obsadil 35. miesto.

Veronika Vadovičová Čítajte viac Partner mi nedáva ruže ani parfém. Skôr súčiastku do zbrane

Vadovičová hodila za hlavu všetku streleckú smolu, ktorá ju sprevádzala až do posledného dňa v Tokiu. Skúsená 38-ročná Trnavčanka cestovala do metropoly Japonska s medailovými ambíciami, ale v prvých troch vystúpeniach jej na cenný kov stále čosi chýbalo.

Skončila dvakrát šiesta a raz štvrtá. Napokon sa medaily dočkala v disciplíne, v ktorej bola pred piatimi rokmi v Riu de Janeiro „až“ šiesta.

„Asi je to tým, že už na mňa nebol žiadny tlak. Šla som súťažiť s pokorou. Nespraviť si hanbu. A ísť len to, čo mám natrénované. A trochu to vyšlo,“ uviedla pre spv.sk.

Veronika Vadovičová, streľba, poh Čítajte viac Po veľkej dráme. Vadovičová neobhájila zlato z Ria

Vadovičová je najúspešnejšia slovenská letná paralympionička. Len ona a parastolný tenista Ján Riapoš majú štyri zlaté, no kým predseda SPV má okrem toho bronz, Vadovičová po jednom striebre a bronze:

„Je to skvelé. Musím sa poďakovať všetkým, ktorí mi držali palce. Aj tým, ktorí mi ešte pred poslednou disciplínou verili. Som rada, že som ich mohla potešiť.“

Samuel Andrejčík, Michaela Balcová, Martin Strehársky Čítajte viac Desiata medaila z Tokia. Boccisti ozdobili ďalší obrat zlatom

"Je to o to krajšie, že je to súťaž, kde sa strieľa spolu s chlapmi. Bojovať s nimi je fakt drina. Stačí jedna zlá rana, jedna deviatka a poradie sa hneď premieša.

Ale keď vo finále zostali už len štyria pretekári, tak som v medailu veril. Mala vtedy nahnaný už slušný náskok," uviedol pre spv.sk jej tréner Milan Goleňa.

Slovenskí parašportovci v záverečný deň PH 2020 získali jedenástu medailu a vrchol sezóny aj päťročného obdobia ukončili s bilanciou 5 zlatých, 2 strieborné a 4 bronzové medaily.

Celkovo im patrí 26. miesto v hodnotení krajín. Slováci takmer navlas zopakovali svoje vystúpenia z PH 2016, keď v brazílskom Riu de Janeiro vybojovali rovnako 11 cenných kovov s bilanciou 5–3–3.

V ére samostatnosti SR to bola v Tokiu tretia najúspešnejšia paralympiáda, v Aténach 2004 malo Slovensko o jeden bronz navyše oproti Riu (5–3–4).

Výsledky:

1. Veronika VADOVIČOVÁ (SR) 248,9 b, 2. Anna Normannová (Švéd.) 248,5, 3. Juan Antonio Saavedra Reinaldo (Šp.) 226,3, … v kval.: 35. Radoslav MALENOVSKÝ (SR) 609,3

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Veronika Vadovičová #Paralympijské hry 2020