Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Desiata medaila z Tokia. Boccisti ozdobili ďalší obrat zlatom

Slovenskí boccisti získali na PH 2020 v Tokiu zlaté medaily v súťaži párov a obhájili tak triumf z Ria de Janeiro 2016.

04.09.2021 08:32 , aktualizované: 12:26
Samuel Andrejčík, Michaela Balcová, Martin... Foto:
Slovenskí boccisti (zľava) Samuel Andrejčík, Michaela Balcová a Martin Strehársky so zlatými medailami.
debata (3)

Samuel Andrejčík, Michaela Balcová a Martin Strehársky vyhrali v kategórii BC4 v sobotnom finále nad Hongkongom 3:2.

Pár Andrejčík, Balcová, s náhradníkom Strehárskym, síce prehrával v súboji o zlato po prvom ende 0:1, ale v nasledujúcom otočil priebeh a v treťom zvýšil vedenie na 3:1.

Samuel Andrejčík Čítajte viac Slovensko má ďalšie zlato! Andrejčík ho získal vo veľkom štýle

Súperom z Hongkongu sa podarilo v záverečnom štvrtom ende už iba znížiť. Pre Andrejčíka je to už druhý triumf v Tokiu, zo zlata sa tešil aj v individuálnej súťaži. Balcová bola medzi jednotlivkyňami ôsma, Strehársky 21.

Slovenskí reprezentanti na turnaji párov ani raz neprehrali. Do semifinále postúpili ako víťazi A-skupiny so stopercentnou bilanciou, keď postupne zdolali Brazílčanov 7:3, deklasovali Portugalčanov 10:1 a nedali šancu Britom (8:0).

V záverečnom skupinovom stretnutí síce prehrávali s Kanadou 2:3, no v poslednom ende dokázal otočiť stav na 4:3. Aj v semifinále s ruským výberom doťahovali stratu. Po druhom ende prehrávali 1:2, no ďalšie dva vyhrali zhodne 2:0 a postúpili.

Pre slovenskú výpravu v Tokiu je to už desiata medaila, na konte má štyri zlaté, dve strieborné a štyri bronzové.

"Celý deň to boli nervy, dramatické, vyrovnané, náročné duely, no som šťastná ako to dopadlo. Päť rokov sme dreli, aby sme tu podali dobrý výsledok. Posledné tri mesiace žili už len bocciou a vyplatilo sa.

Pritom v Tokiu bolo všetko inak ako pred piatimi rokmi v Riu. A aj tak sme vyhrali a berieme rovnakú medailu. Možno aj preto, že sme sa snažili nemyslieť na to, že sme na paralympiáde. Brať to ako bežný zápas," uviedla na webe paralympic.sk Balcová.

Pre Andrejčíka to je druhé zlato z Tokia, vďaka čomu sa stal najúspešnejším Slovákom na PH 2020:

„Ale dnes po veľkých infarktových stavoch. Pred hrami som si veru nemohol byť istý, že to takto dobre dopadne. Blahoželalo nám veľa krajín a bol to krásny pocit. Potvrdili sme, že sme dobrí hráči.“

PH 2020 – boccia:

BC4 – finále: Slovensko – Hongkong 3:2
BC4 – semifinále: Slovensko – ROC 5:2

Funková bez finále

Slovenská parastrelkyňa Kristína Funková skončila v kvalifikácii zmiešanej streľby na 50 m na 19. mieste výkonom 617,1 b a nepostúpila do finále.

Zlatú medailu si vybojoval Srb Dragan Ristič v novom svetovom i paralympijskom rekorde finále 252,7 b. Predtým stanovil nové rekordy aj v kvalifikácii nástrelom 631,3 b.

Zmiešaná streľba na 50 m:

1. Dragan Ristič 252,7 – sv. rekord, 2. Zdravko Savanovič (obaja Srb.) 250,1, 3. Vasiľ Kovaľčuk (Ukr.) 228,9, … kval.: 19. Kristína FUNKOVÁ (SR) 617,1

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Samuel Andrejčík #Michaela Balcová #Martin Strehársky