Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Kuril útočil, potom sa pribil o zem, Metelka nedokončil. Boccisti si zahrajú o medaily

V záverečných pretekoch paracyklistov na PH 2020 v Tokiu sa slovenským reprezentantom nedarilo.

03.09.2021 08:12 , aktualizované: 09:14
Patrik Kuril Foto:
Patrik Kuril na archívnej snímke.
debata

Patrik Kuril v pretekoch s hromadným štartom na 92,4 km spadol a skončil časom 2:22:35 h na siedmom mieste, na víťazného Francúza Kévina Le Cunffa stratil takmer osem minút.

Ondrej Strečko došiel na 12. priečke, Jozef Metelka preteky nedokončil.

Slovenská paracyklistika tak skončila na PH 2020 s bilanciou štyroch medailí. Tri cenné kovy získal Metelka (zlato – striebro – bronz) a ďalšie zlato vybojoval Kuril, ktorý triumfoval v časovke.

Jozef Metelka, Patrik Kuril Čítajte viac Zlato a striebro! Slovenskí paracyklisti zažiarili pod horou Fudži

V záverečných pretekoch s hromadným štartom v upršanom prostredí na okruhu pod Fudži už Slováci ďalší úspech nepridali.

Kuril, štvrtý z Ria v tejto disciplíne, jazdil do polovice pretekov, ktoré sa šli na sedem okruhov, na čele. Útočil, no potom sa z predných pozícií vytratil.

„Spadol som. Pribil som sa o zem. Vlastnou chybou. Bolo to v zákrute, do ktorej bolo treba dobrzdiť. Vedľa mňa šiel Ukrajinec, musel som ísť viac na vonkajšiu stranu a samozrejme krajnica je šmykľavejšia. A neustál som to,“ uviedol pre paralympic.sk doráňaný Kuril.

Pád ho mrzel o to viac, že mal veľkú formu: "Cítil som sa úžasne. Ako nikdy. Chcel som byť stále vpredu. A dlho aj bol. Miešal karty. Tvoril preteky, ale tú točku som podcenil.

Asi mi v nej chýbala pokora. Strávil som na zemi hodnú chvíľu. Tú stratu s tými borcami, čo sú tu, už potom nešlo dohnať. Škoda, škoda, nebyť toho, mohla to byť medaila."

Už dvojnásobný paralympijský medailista však bude z Japonska odchádzať spokojný:

„Zlato mám a siedme mieste v takejto konkurencii s pretekov s hromadným štartom je tiež fantastický úspech. Aj keď som mal ďaleko na viac.“

Samuel Andrejčík Čítajte viac Slovensko má ďalšie zlato! Andrejčík ho získal vo veľkom štýle

Druhý z tria slovenských reprezentantov Ondrej Strečko sníval o prvej sedmičke, bral by prvú desiatku, no napokon sa musel uspokojiť s dvanástym miestom:

„To nebola trať pre mňa. Bolo to prevýšenie 1600 metrov na sto kilometrov. To je trať pre takých ‚chrtov‘ ako je Paťo. Medzi nami je dvadsaťkilový rozdiel. Ako keď jazdí dodávka a osobák.“

PH 2020 – paracyklistika

Preteky s hromadným štartom na 92,4 km: 1. Kévin Le Cunff (Fr.) 2:14,49 h, 2. Jehor Dementiev (Ukr.) 2:15:11, 3. Abraham Gebru (Fr.) 2:15:20, …, 7. Patrik KURIL 2:22:35, 12. Ondrej STREČKO 2:30:07, Jozef METELKA (všetci SR) nedokončil

Boccisti suverénne postúpili zo skupiny

Slovenskí boccisti suverénne postúpili z A-skupiny súťaže párov na PH 2020 v Tokiu. Samuel Andrejčík, Michaela Balcová a Martin Strehársky vyhrali v kategórii BC4 aj svoj štvrtý zápas, keď v piatok zdolali Kanadu 4:3.

So stopercentnou bilanciou postúpili z prvého miesta a v sobotu si zahrajú o medaily.

Slováci už vo štvrtok zdolali Brazílčanov 7:3, deklasovali Portugalčanov 10:1 a nedali šancu Britom (8:0). Jasne tak vyhrali skupinu, z druhej priečky postúpili Portugalčania.

V tímovej súťaži sa Slováci rozlúčili s turnajom piatkovým víťazstvom 6:3 nad Portugalskom. Nádej na postup z B-skupiny stratili už vo štvrtok, keď prehrali prvé tri zápasy v kategórii BC1/BC2.

Družstvo v zložení Tomáš Král, Róbert Mezík, Rastislav Kurilák a Kristína Kudláčová najprv podľahlo domácim Japoncom 2:8, potom v tajbrejku nestačilo na Kórejskú republiku (3:3) a následne prehralo s Brazílčanmi 4:5. Na turnaji dosiahlo bilanciu jedna výhra a tri prehry.

Čuchran piaty v hode oštepom

Slovenský paraatlét Ladislav Čuchran obsadil piate miesto v hode oštepom v kategórii F54. V piatkovom finále dosiahol výkon 29,02 m.

Paralympijským víťazom sa stal Hamed Amri z Iránu, ktorý triumfoval v novom paralympijskom rekorde 31,35 m.

PH 2020 – paratletika:

Oštep – finále F54: 1. Hamed Amiri (Irán) 31,35 m -paralympijský rekord, 2. Alexej Kuznecov (ROC) 31,19, 3. Justin Phongsavanh (USA) 31,09, …, 5. Ladislav ČUCHRAN (SR) 29,02

Vadovičová šiesta v streľbe malorážkou

Slovenská parastrelkyňa Veronika Vadovičová skončila v streľbe malorážkou na 50 m na šiestom mieste. Vo finále dosiahla výkon 412,0 b. Zlatú medailu vybojovala tretíkrát za sebou Číňanka Čang Cchuej-pching (457,9).

PH 2020 – parastreľba

  • *Malorážka na 50 m – finále SH1:** 1. Čang Cchuej-pching (Čína) 457,9, 2. Natascha Hiltropová (Nem.) 457,1, 3. Avani Lekharová (India) 445,9, …, 6. Veronika VADOVIČOVÁ (SR) 412,0
debata chyba
Viac na túto tému: #Jozef Metelka #Paralympijské hry 2020 #Patrik Kuril