Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Štadióny môžu byť zaplnené na polovicu. Zmena sa týka už aj úvodu Fortuna ligy

Na športových podujatiach najvyšších domácich a medzinárodných súťaží budú môcť obsadiť diváci 50 percent kapacity štadióna, vo fáze monitoringu bez limitu fixného počtu.

23.07.2021 13:58 , aktualizované: 14:52
SR Futbal LM 2.predkolo 1.zápas Slovan YB Bern BAX Foto: ,
Fanúšikovia Slovana počas zápasu s Young Boys Bern.
debata (11)

Vyplýva to z novej vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) s účinnosťou od piatkovej 20.00 h.

Zmena sa teda týka i otváracieho duelu nového ročníka najvyššej futbalovej súťaže AS Trenčín – FC ViOn Zlaté Moravce-Vráble.

Diváci, ktorí sa chcú dostať na tribúny, sa musia preukázať dokladom o zaočkovaní, prekonaní ochorenia COVID-19, alebo negatívnym PCR alebo LAMP testom, nie starším ako 24 hodín.

„Už nie je teda možné preukazovať sa antigénovým testom,“ dodala hovorkyňa ÚVZ Daša Račková.

Objasnila, že podmienky platné pre tieto športové podujatia budú platiť aj pre medzinárodné súťaže organizované medzinárodnou športovou federáciou na základe účasti klubov najvyšších súťaží.

"V prípade, že sa okres dostane z fázy monitoringu do stupňa ostražitosti a horších fáz šírenia vírusu, platí, že na štadióne môže byť najviac 2000 divákov v exteriéri a najviac 1000 v interiéri,“ dodala hovorkyňa.

Priestory pre divákov sa rozdelia do sektorov, ktoré majú kapacitu najviac 1000 divákov.

Športovci medzi poslancami sa tešia

Šport bez divákov trpí, preto zmena, ktorá umožňuje sledovať športové duely na štadiónoch oveľa vyššiemu počtu návštevníkov ako doteraz, je veľmi pozitívna správna.

V reakcii na novú vyhlášku Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) to povedal bývalý volejbalový reprezentant SR, v súčasnosti poslanec Národnej rady SR Richard Nemec.

Richard Nemec. Foto: Ľuboš Pilc, Pravda
Richard Nemec Richard Nemec.

„Aj keď nebol krátený rozpočet pre športové zväzy a kluby dostávali pomoc, väčší počet divákov na tribúnach prinesie aj ekonomickú podporu pre kluby,“ dodal šesťnásobný držiteľ titulu Volejbalista roka s vyše 220 štartmi v reprezentácii.

Nemec rovnako upozornil, že s divákmi na tribúnach sa zvyšuje aj možnosť klubov oslovovať sponzorov.

Ďalší z radov športovcov medzi poslancami, bývalý tenista Ján Krošlák zdôraznil, že športovci potrebujú divákov.

„Atmosféra, emócia, ktorú dokážu svojou prítomnosťou na zápasoch vytvoriť, posúva aj samotných hráčov k lepším výkonom,“ povedal niekdajší daviscupový reprezentant.

Upozornil, že sám za zmenu dlhodobo bojoval, teší sa preto, že konečne bol vypočutý hlas športovej verejnosti: „Sledovať zápasy bez divákov bolo veľmi smutné.“

[* img=„486318“ | popisok="Ján Krošlák.

" | verzia=„nestan­dard1“ *]

Verí tiež, že v piatok schvaľovaný zákon, týkajúci sa používania Covid preukazov, umožní vyhnúť sa zákazom a obmedzeniam návštev športových podujatí i pri prípadnej tretej vlne pandémie nového koronavírusu.

Zmeny pre športové podujatia najvyšších súťaží platia od piatka 20.00 h. Maximálny počet účastníkov je stanovený na 50 percent kapacity miest, podmienkou je preukázať sa negatívnym PCR alebo Lamp testom, nie starším ako 24 hodín, alebo dokladom o zaočkovaní, prípadne o prekonaní ochorenia COVID-19.

V prípade, že sa okres dostane zo stupňa monitoring do horších fáz v rámci Covid automatu, bude platiť limit 2000 divákov v exteriéri a najviac 1000 v interiéri.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #fanúšikovia #koronavírus