Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Hámor a Rumuni po nehode ukončili expedíciu na Dhaulágirí. Proti je počasie

Popradskému horolezcovi Petrovi Hámorovi sa ani v tomto roku nepodarí skompletizovať prvovýstup severozápadným hrebeňom na obľúbenej osemtisícovke Dhaulágirí.

13.05.2021 10:00 , aktualizované: 11:28
Dhaulágirí, vrch, štít, hora, pohorie Foto:
Hora Dhaulágirí.
debata

Hámor a jeho dvaja rumunskí spolulezci Horia Colibasanu a Marius Gane sa rozhodli predčasne ukončiť svoj pokus. Dôvodom je nestále počasie v časti Himalájí, v ktorej sa momentálne pohybujú. Informoval o tom Sportnet.

"Predpovede počasia sú na každý deň rovnaké: ráno pekne, na obed sa zamračí a poobede sneží. Jediná zmena, ktorá k tomu ešte pribudla, je silný vietor. Nebezpečenstvo, ktoré hrozí pri takýchto podmienkach, je pre nich už neakceptovateľné. Sen o prvovýstupe severozápadným hrebeňom sa rozplynul,“ napísala na facebooku Hámorova manželka Marika.

Len nedávno Hámora a dvoch Rumunov pri ich pokuse vystúpiť na 8167 m vysokú horu prekvapila v stane lavína. Stalo sa to v nadmorskej výške 6800 m, museli sa vykopať spod snehu a neskôr boli nútení zostúpiť do tábora číslo 1. O pár dní neskôr sa rozhodli svoj pokus vzdať.

Hámor vystúpil na Dhaulágirí už v roku 2017, vtedy však inou stenou po boku krajana Michala Sabovčíka. Dovŕšil tam ako prvý Slovák Korunu Himalájí, teda výstupy na všetkých 14 osemtisícoviek.

Ďalšie pokusy slovenských horolezcov vrátane Hámora sa skončili neúspešne pre nepriaznivé počasie a časté lavíny. Pred dvoma rokmi sa musel otočiť vo výške 6000 m. „Hory sú tu a budú aj nabudúce. Každý horolezec má množstvo snov a každý z nich si ich rád splní alebo si vysníva ďalší. Sny horolezcov sú nekonečné,“ dodala Hámorova manželka.

debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Hámor #Mount Everest