Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Slovenská kvalifikácia? Náročnejšia ako olympijské preteky

Pred piatimi rokmi ukončil kraľovanie Michala Martikána. Legenda singlekanoe absolvovala päticu olympiád za sebou - od Atlanty 1996 až do Londýna 2012.

12.05.2021 08:38
Matej Beňuš Foto: ,
Matej Beňuš.
debata

Matej Beňuš (33) ho v domácej kvalifikácii zdolal a vybojoval si právo štartu na Hrách v Riu 2016.

Z Brazílie sa vrátil so striebrom i predsavzatím, že pre účasť na olympiáde v Tokiu urobí maximum. V nedeľu ho splnil.

Ziskom striebornej medaily na ME v Ivrei preskočil v slovenskom boji Alexandra Slafkovského. „Jeden bez druhého by sme neboli tam, kde sme,“ tvrdí rodák z Bratislavy.

Koľko ste mali gratulácií?

Určite desiatky, ak nie viac… Množstvo správ na rôznych sociálnych platformách, telefonátov.

Išlo v Ivrei všetko podľa plánu?

Začali sme – tradične – vynikajúco. S Mišom a Sašom sme vyhrali hliadky 3×C1. Jazdím ich od roku 2007 a nemám iný cenný kov ako zlato – deväť z majstrovstiev sveta a osem z európskych šampionátov. Neuveriteľné číslo. V singloch som si musel dať druhú kvalifikačnú jazdu. Nebolo to príjemné, potom som už bol uvoľnený. Necítil som tlak a užíval som si preteky.

Dá sa to, keď je v stávke cenný kov z majstrovstiev Európy i letenka do Tokia?

Pravdaže. Povedal som si, že sa svet nezrúti, ak nepôjdem na olympiádu. Jeden cenný kov spod piatich kruhov už mám.

Ivrea je krásne miesto, trať ktorá ju pretína, však taká lákavá nebola. Súhlasíte?

Veru, vo finále bola náročná trať. Bolo ľahké niečo tam pokaziť.

V internej kvalifikácii ste absolvovali štvoro pretekov, do konečného súčtu sa počítali tri najlepšie výsledky. Vnímali ste, že pred ME zaostávate za Slafkovským?

Sú ľudia, ktorí počty riešia. Radi vedia, ako na tom presne sú. Ja som vedel len to, že kto skončí najlepšie, pôjde do Tokia. Presné body v internej kvalifikácii som však nevedel.

Nevŕtalo vám to v hlave?

Nie, lebo to v konečnom dôsledku spraví viac škody ako úžitku. Nevypláca sa to. Sústredil som sa na bránky a nie na hlúpe matematické prepočty.

Aké to je jeden deň bojovať so Slafkovským a Martikánom v hliadke o zlato pre Slovensko a na ďalší deň s nimi súperiť o jedinú miestenku pre krajinu na OH?

Sme profesionáli, poznáme pravidlá hry. Naučili sme sa to. Keď ideme za Slovensko, individuálny boj ide mimo. Nerobí nám to žiadny problém.

Ako veľmi sú vo vašej kariére dôležité pravidelné súboje s Martikánom a Slafkovským?

Jeden bez druhého by sme neboli tam, kde sme. Chalani jazdia dekády na najvyššej úrovni. Zdolať ich znamená ísť na úplné dno síl i príslušnosť k svetovej špičke. Hovorieva sa, že interný nominačný boj o miestenku je náročnejší ako olympijské preteky. Dopredu sme vedeli, že jeden z nás bude šťastný a dvaja zostanú smutní. Je to kruté. Žiaľ, pravidlá sú také, aké sú.

Alexander Slafkovský Čítajte viac Slafkovský opäť bez OH: Dal som do toho veľa, nevrátilo sa mi nič

Je správne, že krajinu môže reprezentovať len jeden pretekár? Nebolo by lepšie urobiť rebríček trebárs dvadsiatky najlepších bez ohľadu na krajinu?

Určite by rebríček najlepších zatraktívnil preteky. Každá krajina však má po jednej lodi a hotovo. Takto sa v niektorej krajine vyradia dvaja adepti na medailu a na olympiádu pôjde niekto z nie príliš rozvinutej krajiny skúsiť šťastie piatykrát za sebou. My sa na Slovensku dva roky bijeme až do poslednej chvíle. A pritom sme už vo Svetovom pohári či ME boli všetci traja na stupňoch víťazov.

Ohľadom Hier v Tokiu je stále veľa otáznikov. Nemáte obavy?

Sledoval som to len okrajovo. Až teraz to budem viac riešiť.

Boli ste na Hrách v Riu de Janeiro pred piatimi rokmi, ktoré sprevádzali bujarí fanúšikovia. Aké to bude v Tokiu pred prázdnymi alebo riedko zaplnenými tribúnami?

Bez divákov to nie je ono. Bude to totálne odlišné. Bohužiaľ, pandemická situácia je vážna. Musíme sa s tým zmieriť. Budeme radi, keď sa olympiáda vôbec zrealizuje.

Matej Beňuš Čítajte viac Veľký úspech Beňuša. Slovák je vicemajstrom Európy

Čo vás čaká v najbližších týždňoch?

Tento týždeň si trochu oddýchnem. Potom preladím na iné športy, v piatok by mali otvárať zrekonštruovaný kanál v Čunove.

Tešíte sa, že váš domáci kanál prejde premenou?

Najmä som rád, že si tento rok prvýkrát zatrénujem doma. Na tomto kanáli pôjdem v septembri majstrovstvá sveta.

Nie každý zažije majstrovstvá sveta na domácej pôde. Tešíte sa?

A poriadne… Mám šťastie, lebo som v Čunove absolvoval aj MS 2011 a získal bronz. Rád by som využil domácu vodu čo najviac aj tento rok.

debata chyba
Viac na túto tému: #OH 2020 #Matej Beňuš #Tokio 2020 #kanoe