Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Dráma v Himalájach. Hámora zasypala lavína, pomáhal si nožom

Slovenský horolezec Peter Hámor mal šťastie v nešťastí. Počas výstupu na severozápadný hrebeň na Dhaulágirí zasypala jeho expedíciu lavína.

11.05.2021 11:47
Hámor Foto:
Peter Hámor vlani na vrchole Dhaulágirí, poslednej osemtisícovke, ktorá mu chýbala ku Korune Himalájí.
debata (11)

„Máme nové správy z expedície, bohužiaľ, nie také, aké sme čakali. Vo výške 6 800 metrov včera v noci lavína zasiahla stan našej trojice. Zasypala ich snehom. Stan museli rozrezať nožom, aby sa mohli dostať von,“ píše na Hámorovom facebookovom profile.

Incident sa našťastie zaobišiel bez zranení.

"Ako prví sa z neho vyslobodili Peter s Horiom. Marius vyšiel neskôr, pretože nemohol vo vnútri zasypaného stanu nájsť svoje topánky. Následne si vykopali malú jaskyňu, kde prebivakovali noc. Dnes bezpečne zostúpili do tábora 1.

O tom, či sa znovu pokúsia o výstup, sa rozhodnú podľa predpovede počasia na najbližšie dni a tiež podľa aktuálnych poveternostných podmienok," píše sa v profile.

Peter Hámor. Čítajte viac Hámor: Porušenie karantény trestali v Káthmandu bitkou palicou

Hámorovi robia spoločnosť rumunskí horolezci Horia Colibasan a Marius Gane. Dhaulágirí je siedma najvyššia hora sveta, jej vrchol sa nachádza v nadmorskej výške 8167 metrov nad morom.

Popradčan Hámor ako jediný Slovák vystúpil na všetkých štrnásť osemtisícoviek. Poslednou bola práve Dhaulágirí pred dvoma rokmi.

Aj Rumuni majú veľa skúseností. Colibsanu má za sebou osem osemtisícoviek, aj Gane patrí k popredným rumunským lezcom a vyliezol na štyri 8000 m.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Hámor #horolezectvo