Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Podmienky sú takmer nerealizovateľné, znie z ÚLK a klubov. Pozrite si reakcie

Už od utorka môžu po dlhom čase zavítať do hľadísk slovenských športovísk na zápasy najvyšších domácich súťaží v basketbale, hádzanej, ľadovom hokeji a futbale aj fanúšikovia.

27.04.2021 14:13 , aktualizované: 19:18
Fanúšikovia, rúška, ilustračná Foto: ,
Ilustračná snímka.
debata (6)

Úrad verejného zdravotníctva SR (ÚVZ SR) totiž pod vplyvom zlepšujúcej sa situácie okolo pandémie koronavírusu v krajine povolil konanie hromadných podujatí v prípade profesionálnych súťaží vo vybraných športoch aj s prítomnosťou obecenstva.

Počet divákov na podujatí nesmie prekročiť 25 percent celkovej kapacity na sedenie, zároveň počet divákov môže byť maximálne dvetisíc v exteriéri a tisíc v interiéri, pričom organizátor musí vedieť preukázať počet prítomných osôb a na 30 dní musí viesť detailnú evidenciu divákov.

Slovan, fanúšikovia Čítajte viac Fanúšikovia sa vracajú na štadióny. Pozrite si, za akých podmienok

Na tribúny môžu prísť len diváci s negatívnym výsledkom PCR alebo LAMP testu nie starším ako 36 hodín a zároveň antigénovým testom nie starším ako 12 hodín.

Organizátor je povinný zabezpečiť prítomnosť divákov len z domáceho tímu, pričom musia sedieť v každom druhom rade. Pri príchode a odchode musia diváci dodržiavať dvojmetrové odstupy s výnimkou členov spoločnej domácnosti.

Po celý čas podujatia je potrebné mať prekryté horné dýchacie cesty respirátorom a zároveň nie je dovolené konzumovať jedlá ani nápoje.

Fanúšikovia by teoreticky mohli prísť už na stredajšie basketbalové zápasy – semifinále play off mužskej SBL vo Svite a Bratislave či finále ženskej extraligy v Piešťanoch.

Od dnešného dňa je podľa vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva možný návrat fanúšikov Na návštevu zápasov najvyšších...

Uverejnil používateľ Slovenská basketbalová asociácia Pondelok 26. apríla 2021

"Sme radi, že kompetentní myslia na to, ako vrátiť divákov na tribúny a na športoviská. Zároveň podmienky, ktoré ustanovuje vyhláška sú v podstate nesplniteľné, ak štát nebude dotovať PCR testy pre športových fanúšikov.

V tejto neľahkej dobe platiť desiatky eur len za testy, plus cenu lístka, aby sa človek mohol ísť pozrieť na basketbal, je pre deväťdesiatpäť percent ľudí nemysliteľné.

Je nešťastné, že výnimku nemajú ani ľudia zaočkovaní už aj druhou dávkou, ktorých je na Slovensku aktuálne zhruba 350-tisíc.

Vravím, je to dobrý začiatok, ale neviem, koľko ľudí sa za týchto podmienok dostaneme do basketbalových hál," uviedol generálny sekretár Slovenskej basketbalovej asociácie (SBA) Andrej Kuffa na webe SBA.

Vo štvrtok 29. apríla štartuje finálová séria hokejovej extraligy medzi Zvolenom a Popradom. A už na prvom súboji by nemali chýbať ani priaznivci v hľadisku.

Poprad Čítajte viac Východniarske derby je na konci. Vo finále sa stretne Poprad so Zvolenom

"Fanúšikovia sú pre profesionálny hokej veľmi dôležití. Ako sme už avizovali pred začiatkom play off, ich postupný návrat na tribúny bol pre nás prioritou. Už viac týždňov zástupcovia profesionálneho športu intenzívne komunikovali s predstaviteľmi príslušných inštitúcií.

Tešíme sa, že si zainteresovaní vypočuli všetky argumenty a v zlepšujúcej sa pandemickej situácii povolili aj účasť divákov na športových podujatiach. Pre finalistov extraligy je to nový impulz.

Naďalej však apelujeme na fanúšikov, aby dodržiavali všetky opatrenia, keďže boj s koronavírusom sme ešte nevyhrali. V APHK veríme, že kluby napokon dostanú aj kompenzácie za výpadky zo vstupného, ktoré boli v tejto sezóne citeľné.

Súťažný ročník sa odohral len vďaka veľkej obetavosti majiteľov klubov a partnerov," uviedla riaditeľka Asociácie profesionálnych hokejových klubov (APHK) Aneta Büdiová.

Naša iniciatíva sa podarila, finále extraligy bude s fanúšikmi. Projekt "Návrat fanúšikov" z dielne SZĽH dostal zelenú!

Uverejnil používateľ Hockey Slovakia Pondelok 26. apríla 2021

Uvedené uvoľňovanie potešilo aj prezidenta Slovenského zväzu ľadového hokeja (SZĽH) Miroslava Šatana.

"Sme veľmi radi, že iniciatíva, ktorú sme realizovali v kooperácii s vedcami a členmi konzília odborníkov, podnietila Úrad verejného zdravotníctva k povoleniu účasti divákov na hromadných podujatiach aj v ďalších športoch či odvetviach.

V našom projekte budeme pokračovať tak, ako sme navrhli, aby sme si vedeli vyhodnotiť efektivitu a vykonateľnosť testovania pred hromadným podujatím a na základe výsledkov pripraviť plán účasti divákov na hokejových zápasoch v rôznych pandemických fázach v budúcnosti,“ uviedol Šatan.

V ľadovom hokeji sa uvedené povolenie týka iba extraligy. Slovenská reprezentácia v príprave na MS v Lotyšsku víkendové súboje v Piešťanoch proti výberu Rakúska absolvuje bez fanúšikov.

Okuliar hokej Čítajte viac Priveľa mladíkov? Isté miesto v tíme nemá ani najväčšia hviezda

Pred fanúšikmi by sa mali hrať už aj víkendové zápasy futbalovej Fortuna ligy.

"Sme radi, že diváci sa môžu vrátiť na štadióny, je to dobrá správa. Futbal sa hrá pre ľudí a tí už na tribúnach veľmi chýbali.

Vyhláškou sa budeme zaoberať a fanúšikov budeme o podrobnostiach informovať prostredníctvom nášho webového sídla,“ povedala hovorkyňa Slovenského futbalového zväzu (SFZ) Monika Jurigová podľa oficiálneho webu zväzu.

Vyhláška ÚVZ SR povolila prítomnosť divákov aj na zápasoch volejbalovej extraligy mužov a žien či v ľadovom hokeji v nadnárodnej Ice Hockey League, tieto súťaže sa však už skončili, a tak sa ich uvedené netýka.

ÚLK nepovažuje podmienky za aplikovateľné

Únia ligových klubov (ÚLK) nepovažuje aktuálne podmienky návratu fanúšikov na tribúny športových zápasov za aplikovateľné v reálnych podmienkach.

Vníma ich ako usmernenia určené pre pilotný projekt, v spoločnom stanovisku s klubmi Fortuna ligy poukázali na vysoké náklady súvisiace s testovaním, ktoré sú v kontexte s ďalšími opatreniami z dlhodobého hľadiska nepriechodné.

SPOLOČNÉ STANOVISKO ÚLK A KLUBOV FORTUNA LIGY "Za takýchto podmienok nevnímame aktuálnu situáciu ako ten pravý...

Uverejnil používateľ Fortuna liga Utorok 27. apríla 2021

Stanovisko ÚLK s klubmi Fortuna ligy v pôvodnom znení a bez redakčných úprav:

"Aktuálne nastavené podmienky návratu fanúšikov na tribúny športových zápasov definované najnovšou vyhláškou Úradu verejného zdravotníctva vnímame ako podmienky určené pre pilotný projekt, ktoré nie je možné aplikovať pri reálnom návrate fanúšikov na štadióny.

Tieto podmienky by v podstate znemožnili účasť bežných fanúšikov, pretože predpokladané náklady súvisiace s testovaním by boli príliš vysoké. Aj v kontexte iných aktuálne platných opatrení vnímame takéto podmienky pri dlhodobom riešení ako nepriechodné.

Podmienky, finančné, či časové, stanovené smerom k fanúšikom, sú takmer nerealizovateľné a fanúšikovia si takýto prístup nezaslúžia.

Wembley Čítajte viac Šéf FA verí, že finále ME vo Wembley bude pred plným hľadiskom

Zároveň je potrebné zohľadniť aj ďalšie dôležité fakty, zaočkovanosť časti fanúšikov, či prekonané ochorenie v posledných 180 dňoch. Nemôžeme predsa vytvárať výnimky, ktoré sa vzťahujú iba na určitý typ aktivít a vylučovať iné.

Za takýchto podmienok nevnímame aktuálnu situáciu ako ten pravý návrat fanúšikov späť na štadióny.

Prakticky od začiatku roka 2021 komunikujeme náš cieľ, a to postupný a koordinovaný návrat fanúšikov späť na tribúny. Mrzí nás, že takýto pilotný test na viacerých typoch podujatí už nemáme dávno za sebou a organizácia hromadných podujatí by už mala v tomto období jasnejšie stanovené pravidlá.

Najkrajšie futbalové štadióny na Slovensku Fotogaléria - 12 fotiek Všetky fotky
Tehelné pole.

Napriek tomu však fanúšikovia, ktorí splnia podmienky vstupu na štadión, môžu ísť na zápasy už najbližšieho kola Fortuna ligy, ak im príslušný klub umožní ich účasť. Nechceme brániť fanúšikom prísť na štadión a podporiť svoj klub.

Ak splnia podmienky určené vyhláškou Úradu verejného zdravotníctva, budú mať k dispozícii najviac 36 hodinový PCR alebo LAMP test a zároveň antigénový test nie starší ako 12 hodín, môžu ísť na zápas, kde takisto musia dodržiavať epidemiologické opatrenia.

Nechávame toto na individuálne rozhodnutie klubov a ich fanúšikov, predpokladáme však limitovaný záujem z vyššie popísaných dôvodov.

Vedenie ÚLK, spoločne s klubmi Fortuna ligy, diskutuje so zástupcami Konzília odborníkov o pilotnom riešení návratu väčšieho počtu fanúšikov (do 2000) na vybrané zápasy Fortuna ligy.

Za súčasného stavu to ide spraviť len s vedeckým dosahom. O možnostiach aktívne rokujeme so zástupcami Konzília odborníkov a s predstaviteľmi vedeckej obce.

Nejde o návrat fanúšikov v pravom slova zmysle, nebude to tá pravá emócia z futbalu, je to však krok dopredu a aj takýto postup nám dá relevantnú spätnú väzbu, ktorú potrebujeme na otvorenie ďalších možností v prípade postupného a plošného návratu ľudí späť na štadióny.

Chceme požiadať fanúšikov, aby nám v tomto pomohli. Je to služba pre futbal, pre šport smerom do budúcna. Na základe predbežnej dohody s predstaviteľmi Konzília odborníkov by zároveň dostali všetky kluby limitovaný počet PCR alebo LAMP testov pre svojich fanúšikov.

Organizačne nechceme nič uponáhľať a šiť horúcou ihlou. Sme šport, ktorý funguje takmer nepretržite. Preto nechceme nič podceniť. Pre nás má význam nastaviť spolu s odborníkmi taký proces, ktorý vieme uplatniť aj v budúcnosti pri pretrvávajúcej pandémii.

Nechceme mať fanúšikov na dvoch či troch zápasoch a potom to celé zastaviť. Preferujeme dlhodobý, postupný, koordinovaný proces. Máme prísľub odborníkov, že aktuálne nastavené podmienky sa budú zvoľňovať, aj na základe výsledkoch pilotného projektu.

Chceme byť zodpovední, dodržiavať rozumne nastavené pravidlá a chceme si najmä otvoriť dvere k dlhodobému riešeniu pre našich fanúšikov, ktorých chceme späť na tribúnach, čo najskôr. Sme presvedčení o tom, že futbalové štadióny sú bezpečné miesta a že za dodržaní epidemiologických opatrení bezpečnými miestami ostanú aj za prítomnosti fanúšikov.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #štadióny #Slovenská basketbalová asociácia #koronavírus