Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Do finále cez silnejšiu vetvu. Gulajev zabojuje o európske zlato

Slovenský voľnoštýliar Achsarbek Gulajev zabojuje na ME v zápasení o zlatú medailu v hmotnostnej kategórii do 79 kg.

19.04.2021 20:19 , aktualizované: 21:30
Achsarbek Gulajev Foto: ,
Achsarbek Gulajev (vľavo) s Borisom Makojevom na archívnej snímke.
debata

V pondelkovom semifinálovom dueli vo Varšave zdolal Gruzínca Niku Kentčadzeho 5:4 na body a postúpil do finále. V ňom sa v utorok stretne s Francúzom Saifedineom Alekmom.

Gulajev si počínal v prvých dvoch kolách suverénne. Najprv v osemfinále zvíťazil na technickú prevahu nad Dejanom Mitrovom zo Severného Macedónska (10:0) a následne vo štvrťfinále podobným spôsobom vyradil aj Arménca Armana Avagjana (11:1).

V semifinále zviedol tesný súboj s Kentčadzem, ktorého napokon pokoril tesne na body. Tým si zaistil zisk medaily, svojej prvej z veľkého šampionátu.

ME - Varšava, Poľsko Akhsarbek Gulaev vo finále majstrovstiev Európy ! Akhsarbek v semifinálovom boji zdolal súpera z...

Uverejnil používateľ Slovenské zápasenie - Slovak wrestling Pondelok 19. apríla 2021

"Veľmi sa z toho tešíme. Gruzínec bol favorit, je viacnásobný medailista zo šampionátov, Achsarbek však bol oveľa lepší. Od začiatku zápas kontroloval, mal závery, v ktorých mohol získať aj ďalšie body.

Lenže akoby si neveril. Spravil aj chybu, v závere to bolo dramatické, našťastie desať sekúnd pred koncom vyštartoval do rohu a súper získal iba bod namiesto dvoch," povedal Gulajevov tréner Erik Cap, ktorý svojmu zverencovi verí aj vo finále:

„Prebojoval sa doň cez silnejšiu vetvu. Druhá vetva bola slabšia. Myslím si, že má veľkú šancu získať zlato, proti Alekmovi to bude mať možno ľahšie ako v semifinále.“

Boris Makojev Čítajte viac Motívy pre zápasníkov: domáca zabíjačka i slovenská hymna

Dvadsaťtriročný rodák z Vladikavkazu nadviazal na svoje úspechy z kategórie do 23 rokov. V nej má v zbierke striebro z MS a dve striebra z ME. Okrem toho vybojoval aj bronz na juniorských ME 2017. Všetky medaily však získal v nižšej váhovej kategórii do 74 kg.

„Achsarbek sa z toho veľmi teší. Konečne sa dočkal prvej medaily zo seniorského šampionátu, veľmi ju chcel. Doteraz vždy jeho prípravu niečo narušilo, raz operácia ramena, potom zasa iný problém. Postupne sa však zlepšuje, naberá cenné skúsenosti, začína si veriť,“ dodal Cap.

Menej sa darilo Danielovi Chomaničovi v kategórii do 70 kg, ktorý stroskotal hneď na prvej prekážke. V osemfinále podľahol Poliakovi Patrykovi Olenczynovi na technickú prevahu (0:11). Olenczyn vzápätí vypadol vo štvrťfinále, takže nepotiahol Chomaniča do repasáže.

ME vo Varšave – voľný štýl – pondelok:

do 70 kg
osemfinále
Patryk Olenczyn (Poľ.) – Daniel CHOMANIČ (SR) 11:0 na techn. prevahu

do 79 kg
osemfinále
Achsarbek GULAJEV (SR) – Dejan Mitrov (S.Mac.) 10:0 na techn. prevahu

štvrťfinále
GULAJEV – Arman Avagjan (Arm.) 11:1 na techn. prevahu

semifinále
GULAJEV – Nika Kentčadze (Gruz.) 5:4 na body

debata chyba
Viac na túto tému: #zápasenie #Akšarbek Gulajev