Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda EURO 2024 EURO 2024 Výsledky výsledky

Aj Bielorusi pod neutrálnou vlajkou? MOV neuznal zvolenie Viktora Lukašenka

Medzinárodný olympijský výbor (MOV) odmietol uznať zvolenie Viktora Lukašenka za prezidenta Bieloruského olympijského výboru (NOC).

08.03.2021 20:19
Alexandr Lukašenko Foto: ,
Bieloruský prezident Alexandr Lukašenko (vľavo) hovorí so svojím najstarším synom Viktorom počas zasadnutia Bieloruského olympijského výboru koncom februára v Minsku.
debata (31)

Informovala o tom agentúra dpa po pondelkovom zasadnutí MOV, ktoré sa pre pandémiu koronavírusu konalo virtuálne.

Viktor Lukašenko nahradil vo funkcii svojho otca a prezidenta krajiny Alexandra Lukašenka. Do funkcie ho zvolili minulý piatok na zasadaní v Minsku.

Jeho otec bol na čele výboru od roku 1997. Po vlaňajších voľbách a najmä zásahom proti protestom sa voči Alexandrovi Lukašenkovi postavili viacerí bieloruskí športovci, ktorí kritizovali brutalitu bezpečnostných síl.

Pre nestálu situáciu prišlo Bielorusko o právo spoluorganizovať tohtoročné MS v hokeji a Medzinárodný olympijský výbor (MOV) už skôr obom Lukašenkovcom zakázal oficiálnu účasť na OH v Tokiu.

Podľa portálu insidethegames.biz navyše tamojším športovcom hrozí, že sa v Japonsku predstavia iba pod neutrálnou vlajkou.

MOV v tejto súvislosti pozastavila finančnú podporu NOC. Peniaze na prípravu na OH 2020 a ZOH 2022 v Pekingu posiela bieloruským športovcom priamo.

31 debata chyba
Viac na túto tému: #MOV #Alexandr Lukašenko #Viktor Lukašenko