Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Červená a čierna. Za legendu sa modlia aj súperi

Fenomenálny športovec. Chronický záletník. Milovník rekreačných drog. Ale predovšetkým - najúspešnejší golfista histórie.

02.03.2021 14:05
debata (1)
Severoírsky golfista Rory McIlroy sa rozcvičuje... Foto: SITA/AP, Phelan M. Ebenhack
Tiger Woods, Rory McIlroy Severoírsky golfista Rory McIlroy sa rozcvičuje v červenom tričku a čiernych nohaviciach na podporu Tigerovi Woodsovi na turnaji Bradentone.

Tiger Woods má mnoho charakteristík. Ťažko skúšanej ikone sa postavila na ceste životom ďalšia prekážka. Z nedávnej autohavárie vyviazla so zlámanými nohami a len zázrakom sa jej vyhli vážnejšie zranenia.

Fanúšikovia sa teraz pýtajú – predvedie ďalší zázračný návrat?

Vyprážané kura a kapusta

Po otcovi má afroamerické, čínske a indiánske korene, po mame thajské i holandské. Multikulturálny miešanec v najbelšom z bielych športov od začiatku pútal veľkú pozornosť.

A to nielen farbou pleti, ale predovšetkým výkonmi. Medzi profesionálov vstúpil ako viacnásobný juniorský majster USA a tradiční matadori vedeli, že musia byť v strehu. Woodsa si doberali nielen pre vek.

Havária golfistu Tigera Woodsa Fotogaléria - 5 fotiek Všetky fotky
Prevrátené vozidlo amerického golfistu Tigera...

„Darí sa mu, vyzerá to tak, že vyhrá. Verím, že na večeru nevyberie vyprážané kura, kapustový šalát či ďalšie veci, čo jedia jeho ľudia,“ vyhlásil počas turnaja Augusta National 1997 veterán Fuzzy Zoeller. Poukazoval na tradíciu, podľa ktorej víťaz turnaja vyberal jedlo na záverečnú večeru.

Woods bojoval s predsudkami celý život. Súperi ho neuznávali ani vtedy, keď získal post svetovej jednotky už počas prvej sezóny medzi elitou. Nasledujúcu dekádu drvil konkurenciu chirurgicky presnou hrou založenou na skvelej fyzičke a mentálnej sile.

„Fandí mu celá Amerika. Populárnejší je len Michael Jordan. Aj to len preto, že basketbal môžete hrať na každom rohu,“ vravel legendárny moderátor Larry King vo svojej šou.

Tiger Woods. Foto: SITA/AP, Phelan M. Ebenhack
Tiger Woods Tiger Woods.

Sex, drogy a rýchle autá

Keď sa Woods stal prvým športovcom, ktorý počas kariéry zarobil miliardu dolárov, svet mu ležal pri nohách. Okrem slávy a peňazí však získal aj falošný pocit nadradenosti, čo neskôr trpko oľutoval.

„Cítil som sa neohrozene – myslel som si, že si môžem robiť, čo len chcem. Pýcha mi zaslepila oči. Ublížil som svojim najbližším a to ma bude mrzieť do konca života,“ kajal sa po tom, ako sa prevalila jeho manželská nevera.

A nebola len jedna. Woods sa priznal, že manželku, bývalú švédsku modelku Elin Nordegrenovú podviedol so 120 ženami. Lekári mu diagnostikovali závislosť od sexu a putoval na liečenie. Pomohlo len na chvíľu, slabosť na blondínky potom ukázal aj vo vzťahu s lyžiarkou Lindsey Vonnovou.

K nalomenej psychike sa pridali aj zdravotné problémy. Užíval množstvo liekov, príležitostne aj drogy, za čo mal opletačky s políciou. Fotografie zatknutého Woodsa s opuchnutými očami a pod vplyvom marihuany obleteli svet.

Po 14 rokoch

Pomohla mu až piata operácia chrbta, po ktorej sa pomaly vracal k športu. Priznal, že na začiatku mal problémy postaviť sa zo stoličky.

„Rehabilitácia bola pomalá a bolestivá. Na jej začiatku som si nevedel predstaviť, že budem opäť schopný švihať palicou,“ priznal v jednom z rozhovorov.

Keď mu o dva roky obliekli ikonické zelené sako za triumf na turnaji Masters v Auguste – áno, na rovnakom podujatí, na ktorom ho pred 20 rokmi rasisticky urazil Zoeller – tisli sa mu slzy do očí.

„Naposledy som tu takto stál pred štrnástimi rokmi. Moje deti ešte neboli na svete. Teraz sú tu a môžu vidieť šťastného otca. Som neskutočne hrdý,“ vyznal sa z pocitov.

V aktuálnej sezóne na turnajoch chýbal, opäť sa ozval problémový chrbát. Jeho kolegovia však veria, že legenda zvládne ďalší návrat. Na víkendových turnajoch mu vyjadrili podporu a obliekli sa do Woodsovej tradičnej kombinácie – červené tričko a tmavé nohavice.

„Predovšetkým si želáme, aby sa uzdravil. Kedy sa vráti ku golfu, je momentálne druhoradé. Je ikonou nášho športu, modlíme sa za neho,“ odkázala 45-ročnému Woodsovi bývalá svetová jednotka Rory McIlroy.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Tiger Woods