Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Od Chorzówa po Los Angeles. Najdrahší štadión sveta staval aj Slovák

Ohuroval už na vizualizáciách. Minuloročná premiéra priniesla dôkaz, že štadión SoFi za skicami nezaostáva. Práve naopak, v mnohom ich zatienil. Jeho cena sa vyšplhala na 5,5 miliardy dolárov (takmer 4,6 miliardy eur). Skvost neďaleko Los Angeles sa tak stal suverénne najdrahším športovým stánkom sveta.

02.03.2021 05:31
debata
Práce na streche štadióna SoFi. Foto: Archív M. P.
SoFi Stadium, Michal Papuča Práce na streche štadióna SoFi.

Na jeho výstavbe sa podieľal aj Michal Papuča. Ako jeden z mála Slovákov mal možnosť sledovať, ako sa zhmotňuje sen amerického miliardára Stana Kroenkeho. Žilinčan pracoval na streche kolosu rok.

„Prácam vo výškach sa venujem od ukončenia strednej školy, do Kalifornie som prišiel v apríli 2019. Naša firma dostala časť zákazky na štadióne SoFi,“ objasňuje 29-ročný veľký športový fanúšik, vďaka čomu nabrali jeho povinnosti špeciálny rozmer a bral ich aj ako zážitok.

S prácami na strechách štadiónov má bohaté skúsenosti.

„Prvá prišla v poľskom Chórzowe, kde sa predtým našim futbalistom podarilo postúpiť na MS do Afriky. Pracoval som aj v Bilbau, v Kuala Lumpure, v Stuttgarte a v Syracuse,“ vymenúva miesta na troch kontinentoch.

„Každý z týchto štadiónov bol pre mňa novou výzvou. Napríklad v Syracuse išlo o obrovskú univerzitnú stavbu, u nás v Európe môžeme o podobných univerzitných štadiónoch len snívať,“ pokračuje.

Žilinčan ešte na rozostavanom štadióne SoFi Fotogaléria - 12 fotiek Všetky fotky
Michal Papuča na rozostavanej streche štadióna...

Opatrenia im skrátili brady

Na spomínaných miestach nebol jediným Slovákom. Na štadióne SoFi v Los Angeles sa stretli siedmi. Ako vyzeral ich pracovný deň?

„Každé ráno sme mali spoločné stretnutie s rozdelením prác. Pridelili nám pracovníkov z USA, keďže ako Európania sme mali väčšie skúsenosti s lanovou konštrukciou na strechu aj na prácu vo výškach. Lanovú konštrukciu sme pripravovali na zemi a postupne sa dvíhala,“ opisuje.

Práce prebiehali vo výške 70 až 80 metrov. Aký sa mu naskytol výhľad?

„Nádherný! Celé Los Angeles som mal ako na dlani. Aj počas požiarov v meste sme odtiaľ sledovali situáciu,“ pripomína momenty z októbra 2019. Pociťuje ešte vo výškach strach?

Los Angeles ako na dlani. Michal je navrchu. Foto: Archív M. P.
Michal Papuča Los Angeles ako na dlani. Michal je navrchu.

"Prvé dni, keď sa na takéto miesta vraciam po dlhom čase, trochu áno. Postupne však opadne a vôbec nevnímam výšku, v ktorej sa nachádzam. Samozrejme, riziká si uvedomujem.

Často sa musíme poriadne zamyslieť, čo si v danej výške môžeme dovoliť. Neraz totiž môžem ohroziť nielen svoj, ale aj životy mojich kolegov," priznáva.

Jeho pracovný čas zväčša trval od 6.00 do 16.00, v nedeľu mal voľno. „Pracovali sme aj v noci, keďže výstavba prebiehala nonstop,“ dodáva. Pandémia koronavírusu, pochopiteľne, ovplyvnila aj ruch na štadióne SoFi.

"Hneď ako prišla korona, zvýšil sa počet opatrení. Ochranné šatky a rúška boli povinné, snažili sme nezhromažďovať sa vo väčších skupinách.

Zaujímavosťou bolo, že tí, ktorí nosili dlhé brady, si ich museli skrátiť. Keď sa situácia zhoršovala, niekoľkí vrátane mňa sa zo strachu o rodinu vrátili načas domov. Inak sú opatrenia a prístup ľudí v Los Angeles podobné ako na Slovensku," pokračuje.

Prizeral sa hetriku Ibrahimoviča

Pandémia posunula aj premiéru divákov na zápasoch amerického futbalu v Los Angeles, v ktorom hostia na novom štadióne súperov tamojšie kluby Rams a Chargers. Michal si ho mohol pozrieť z bezprostrednej blízkosti ešte s fanúšikmi či hráčmi.

"Mal som možnosť dostať sa na väčšinu miest na štadióne. Jeho útroby sú úžasné. Zvonku aj zvnútra je to obrovská stavba. Dokonca som si všimol, že tam majú súkromnú väznicu.

Výnimočnou je veľká obrazovka v strede štadióna, strecha i samotný dizajn. Ak bude možnosť vrátiť sa na toto miesto, rád ju využijem.

V najbližšom čase však cestu do USA neplánujem, pretože s priateľkou čakáme bábätko a chcem byť čo najbližšie pri nich," zdôrazňuje.

Michal Papuča s partiou má skúsenosti zo stavby... Foto: Archív M. P.
Michal Papuča Michal Papuča s partiou má skúsenosti zo stavby striech viacerých štadiónov.

Odmalička sa venuje športu, obľubuje hokej a futbal. Je fanúšikom MŠK Žilina. „Páči sa mi, ako pracuje s mládežou,“ odôvodňuje. V Los Angeles si pozrel mestské futbalové derby medzi tímami Galaxy a FC.

„Zlatan Ibrahimovič v ňom strelil hetrik,“ pripomína bonus, ktorého bol svedkom v septembri 2019. Nevynechal ani súboj Rams ešte na ich starom štadióne.

„Ale bol to pre mňa dlhý duel, trval až päť hodín. Pravdupovediac, nebyť roztlieskavačiek, zo zápasu by sme odišli skôr,“ smeje sa.

Pobyt v Kalifornii si užil. „Nájdete tam neuveriteľne veľa národností, väčšina ľudí bola priateľská. Život je tam podľa mňa jednoduchší ako v Európe,“ domnieva sa.

Los Angeles je domovom viacerých celebrít. Podarilo sa mu nejaké stretnúť? „Áno, napríklad herecké hviezdy Anne Hathawayovú či Owena Wilsona, speváčku Taylor Swiftovú, rapera Snoop Dogga a zo športovcov boxera Mikea Tysona,“ pridáva ďalšie nezabudnuteľné momenty.

„Popri práci som spoznal veľa dobrých ľudí a rád by som sa s nimi opäť stretol. Som vďačný za všetko, čo som sa tam naučil, dalo mi to veľa,“ uzatvára.

Zážitok za miliardy. Čo ponúka SoFi Stadium?

Päťposchodové tribúny s kapacitou 70 240 divákov, ktorú možno zvýšiť na rovných 100-tisíc. Najmodernejšími technológiami prešpikovaný prstenec nad hracou plochou, ako aj na majestátnej posuvnej streche. To zďaleka nie je všetko, čo na štadióne SoFi posúva športový zážitok na novú úroveň.

Najdrahší štadión sveta vyrástol v Kalifornii Fotogaléria - 16 fotiek Všetky fotky
Nad hracou plochou štadióna SoFi visí obrovský...

„Jednoducho neviete, kam sa skôr pozrieť. Je však isté, že z každého miesta máte perfektný výhľad,“ reagovali reportéri v amerických médiách po prvej návšteve. Pripomenuli, že vďaka otvárateľným bočným stranám je pri dobrej viditeľnosti na dohľad aj ikonický nápis Hollywood.

Komplex sa nachádza v Inglewoode, juhozápadne od centra Los Angeles. Jeho nová pýcha na mieste niekdajšej dostihovej dráhy zatienila všetky doterajšie športové stánky sveta – minimálne čo sa týka sumy za výstavbu.

Štadión zhltol v prepočte viac ako 4,6 miliardy eur. Pôvodné plány z roku 2014 pritom počítali s nákladom 1,5 miliardy eur…

Premiéra bez fanúšikov

Za impozantným projektom SoFi Stadium je americký boháč Stan Kroenke (73), vlastník londýnskeho futbalového klubu Arsenal či hokejového Colorada Avalanche z NHL. Medzi známymi značkami v elitných súťažiach, ktoré patria pod miliardárovu spoločnosť Kroenke Sports & Entertainment, sú aj Denver Nuggets (basketbalová NBA) a Los Angeles Rams.

Posledný menovaný celok amerického futbalu spolu s ďalším losangeleským klubom z ligy NFL Chargers využívajú štadión zapustený takmer 30 metrov do zeme na domáce zápasy.

Prvý súťažný duel sa uskutočnil v septembri minulého roka. Sedadlá vrátane 13-tisíc prémiových miest či 360 luxusných VIP lóží však pre covidové opatrenia zostali prázdne. Zatiaľ.

„Keď sme pred piatimi rokmi sedeli za rysovacou doskou, nikomu by nenapadlo, že ho otvoríme bez fanúšikov. Nik by si nedokázal predstaviť, čo sa bude diať v roku 2020,“ uviedol prezident klubu Rams Kevin Demoff pre CNBC.

Obraz na streche, oceánsky vánok

Nový stánok bude o rok hostiť prestížny Super Bowl – finále play off NFL v americkom futbale, zápasy majstrovstiev sveta vo futbale 2026, ktoré USA usporiadajú spolu s Kanadou a Mexikom, či otvárací a záverečný ceremoniál olympijských hier 2028.

Podobne ako iné areály (super)moderných štadiónov, ani tento neslúži len pre športových priaznivcov. V bezprostrednej blízkosti stojí obchodné centrum, parky, kancelárie, hotely či 2 500 bytov.

Súčasťou takmer 120-hektárového komplexu je koncertná a divadelná sála s kapacitou 6 000 miest. Nachádza sa v oddelenej budove, so štadiónom a s priľahlým námestím ich však spája spoločná priesvitná strecha z vysokoodolného plastu ETFE.

Jej súčasťou je technológia premietajúca obraz viditeľný aj z lietadiel pristávajúcich či odlietajúcich z neďalekého medzinárodného letiska LAX. Konštruktéri kvôli nim mysleli aj na odhlučnenie zvukov z oblohy. Šancu nemá ani losangeleská horúčava.

Teplotu na štadióne oproti vonkajšej môžu znížiť aj o 10 stupňov Celzia. Otvárateľné bočné strany regulujú vánok z oceána vzdialeného osem kilometrov. Manipulovať sa dá aj s priehľadnými panelmi strechy, čo bude zohrávať dôležitú vetraciu úlohu pri bezpečnom privítaní fanúšikov.

Svadby na hracej ploche

Výnimočnou súčasťou štadióna a jeho dizajnu je 110-metrový obojstranný videoprstenec zavesený na streche nad hracou plochou. Váži vyše 900 ton a poskytuje obraz v rozlíšení 4K. Audiosystém tvorí 260 reproduktorov.

Štadión SoFi počas prehliadky v auguste 2020. Foto: SITA/AP, Kyusung Gong
SoFi Štadión SoFi počas prehliadky v auguste 2020.

„Budú sa to konať aj svadby. Pokojne aj v strede hracej plochy,“ vraví pre Daily News Craig Williams z architektonického štúdia HKS, ktoré štadión navrhlo.

Internet poskytuje nová generácia bezdrôtového pripojenia Wi-Fi 6. Zaujímavosťou je systém digitálnych vstupeniek. Každých 15 sekúnd obnovuje čiarový kód, čo má zabrániť ich falšovaniu.

„Naši hráči nastupujú v technologicky najvyspelejšom a najmodernejšom stánku, aký kedy postavili. To im dáva pocit výhody oproti konkurencii,“ nadchýna sa Demoff.

Plánované otvorenie v júli minulého roka s megakoncertom speváčky Taylor Swiftovej museli pre pandémiu zrušiť, čakanie fanúšikov zatiaľ skrátia služby virtuálnej prehliadky štadióna.

Najdrahšie štadióny sveta
1. SoFi Stadium Inglewood 4,6 mld.
2. Allegiant Stadium Las Vegas 1,6 mld.
3. MetLife Stadium East Rutherford 1,4 mld.
4. Mercedes-Benz Stadium Atlanta 1,25 mld.
5. Wembley Stadium Londýn 1,25 mld.
6. Yankee Stadium New York 1,25 mld.
7. AT&T Stadium Arlington 1,23 mld.
8. Tottenham Hotspur Stadium Londýn 1,1 mld.
9. Národný štadión v Singapure Kallang 1,09 mld.
10. Optus Stadium Perth 0,9 mld.

Pozn.: poradie, názov, miesto a cena za výstavbu v eurách.

debata chyba
Viac na túto tému: #SoFi Stadium