Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Rusi na olympiáde pod skratkou ROC. Či im zahrajú Kaťušu, ešte nevedia

Ruskí športovci sa na OH v Tokiu a ZOH v Pekingu počas najbližších dvoch rokov predstavia nie pod názvom krajiny, ale pod hlavičkou národného olympijského výboru.

19.02.2021 16:38
rusko soči Foto: ,
Ruskí športovci na ZOH 2014 v Soči.
debata (9)

Medzinárodný olympijský výbor (MOV) aj Svetová antidopingová agentúra (WADA) schválili, že športovci z Ruska budú štartovať pod skratkou ROC, teda Russian Olympic Committee (v preklade Ruský olympijský výbor).

Namiesto ruskej vlajky bude použité bude logo Ruského olympijského výboru vedľa olympijských kruhov, náhrada za ruskú hymnu ešte nie je známa. Rusi navrhli sovietsku vojnovú pieseň Kaťuša, v hre je aj olympijská hymna.

Štartovať pod názvom krajiny, pod vlajkou a národnou hymnou nemôžu ruskí športovci kvôli trestu dlhoročnému a systematickému štátom krytému aj organizovanému dopingu. Na základe trestu na oblečení ani na inom vybavení nesmie byť odkaz na názvom krajiny.

Na ZOH 2018 v kórejskom Pjongčangu štartovali Rusi po označením Olympijskí športovci z Ruska.

Na vrcholných podujatiach v rôznych športových odvetviach štartujú Rusi s rôznymi označeniami. V zimných športoch sú to názvy a skratky národných zväzov v daných športoch, Svetová atletika (WA) však štart Rusom na umožní len pod hlavičkou „Oprávnený neutrálny športovec“ (ANA).

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Medzinárodný olympijský výbor #ruskí športovci