Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Nezvládli zostup z K2. Horolezcov vyhlásili za mŕtvych

Trio horolezcov, ktorí sa ešte 5. februára stratili pri pokuse o výstup na druhú najvyššiu horu sveta K2 (8611 m), oficiálne vyhlásili za mŕtvych.

18.02.2021 20:03
K2 Foto: ,
Fotografia K2 na displeji smartfónu.
debata (1)

Vo štvrtok to uviedli oficiálni predstavitelia v Pakistane. Tragédia sa odohrala v jednom z najnebezpeč­nejších horských masívov na svete, ktorý až do minulého mesiaca zostával nezdolaný v zimnom období.

Napokon sa toto dlhoročné tabu podarilo „odkliať“ tímu nepálskych výškových lezcov.

Medzinárodné trio však už nemalo také šťastie. Známy Pakistanec Ali Sadpara, Islanďan John Snorri a Čiľan Juan Pablo Mohr stratili kontakt so základným táborom, keď sa snažili vyliezť na „Zabijackú horu“.

Podľa viacerých indícií vrchol aj dosiahli, ale osudnou sa im stala spiatočná cesta. Pátranie po nezvestnej trojici bolo už minulý týždeň odvolané pre nepriaznivé počasie.

„Silný vietor a sneženie spôsobili, že pokračovať v pátracích akciách by bolo príliš riskantné pre horolezcov aj vrtuľníky,“ informovali pakistanské zdroje AP. Potvrdil to aj Sadparov syn Sajíd.

„Verím, že kopec zdolali, ale pri zostupe mali zrejme nehodu. Ďakujem všetkým, ktorí nám počas týchto náročných dní vyjadrovali svoju podporu a slová útechy. Veľmi veľa to znamená pre mňa, moju sestru, bratov aj našu mamu,“ uviedol Sajid Sadpara na tlačovej konferencii.

Na stretnutí s médiami rovnako prečítali vyhlásenia rodín Snorriho a Mohra, v ktorom sa poďakovali Pakistanu a jeho armáde za všetku snahu vynaloženú pri hľadaní nezvestných horolezcov.

„Na základe posledného známeho kontaktu s telefónom Johna Snorriho sme si istí, že všetci traja muži sa dostali na vrchol K2 a niečo sa stalo pri zostupe. Ali, John a Juan Pablo budú navždy žiť v našich srdciach,“ uvádza sa vo vyhlásení.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #K2