Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Aktivisti žiadajú odobrať Číne OH. Bach je z nej naopak nadšený

Skupina 180 ľudskoprávnych organizácií vyzýva na bojkot zimných olympijských hier v roku 2022 v Pekingu kvôli údajnému poškodzovaniu etnických menšín v Číne. Otvoreným listom sa obrátila na národné vlády.

04.02.2021 06:20
Peking 2022 Foto: ,
Radosť v Pekingu po oznámení dejiska ZOH 2022.
debata (9)

Ochrancovia ľudských práv predtým vyzvali Medzinárodný olympijský výbor (MOV), aby Číne zimné olympijské hry odobral, ale neuspeli.

MOV argumentoval, že je športovou organizáciou, ktorá sa nechce miešať do politiky.

Ochrancovia ľudských práv sa obávajú, že usporiadanie Hier môže posilniť čínsku vládu v jej ignorovaní ľudských práv a postihovaní odporcov režimu. V skupine podpísanej pod otvoreným listom sú zástupcovia Tibeťanov, Ujgurov, etnických Mongolov žijúcich v Číne, obyvateľov Hongkongu a ďalších menšín.

V Pekingu sa pred trinástimi rokmi konali letné olympijské hry, ale vtedy Čína prisľúbila zlepšenie v dodržiavaní ľudských práv. Podľa ľudskoprávnych organizácií však nastal skôr pravý opak. Zimné olympijské hry v Číne by sa mali začať 4. februára 2022.

Predseda Medzinárodného olympijského výboru Thomas Bach je naopak nadšený, že rok pred začatím Hier v Pekingu sú športoviská vo všetkých troch plánovaných oblastiach pripravené. Vo videorozhovore pre tlačovú agentúru Nová Čína to označil takmer za zázrak.

„Bez ohľadu na komplikácie spojené s pandémiou koronavírusu prebiehajú prípravy úplne hladko,“ povedal Bach. „Športoviská sú naozaj úžasné. Ide o umelecké kúsky čínskej architektúry, ktoré vytvoria tie najlepšie podmienky pre najlepších svetových športovcov,“ dodal nemecký predseda MOV.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #MOV #Thomas Bach #Peking 2022