Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Rusi považujú verdikt za chybný a jednostranný, no neodvolajú sa

Rusi sa nebudú odvolávať voči rozhodnutiu Svetovej antidopingovej agentúry (WADA) a následne Športového arbitrážneho súdu, ktoré obmedzí ich športovcov na vrcholných podujatiach vrátane olympijských hier po dobu dvoch rokov. Potvrdila to Ruská antidopingová agentúra (RusADA).

25.01.2021 11:30 , aktualizované: 12:30
Rusko, Pjongčang, ilustračná Foto: ,
V Pjongčangu sa ruskí reprezentanti predstavili ako Olympijskí športovci z Ruska.
debata

Športový arbitrážny súd (CAS) minulý mesiac rozhodol, že ruskí športovci nebudú môcť používať národné symboly – vlajku a hymnu počas najbližších dvoch olympijských sviatkov – tohtoročných OH v Tokiu a ZOH 2022 v Pekingu.

Dôvodom sú zistenia WADA o manipulovaní so vzorkami športovcov v antidopingovom laboratóriu v Moskve. CAS znížil Rusom pôvodný trest zo štyroch na dva roky a povolil im aspoň nosiť národné farby.

RusADA mala z procesných dôvodov možnosť podať odvolanie na švajčiarsky najvyšší súd. Neurobila tak.

Napriek tomu vo svojom vyhlásení zdôraznila, že stále považuje za „chybné a jednostranné“ rozhodnutie WADA, že dopingové údaje o ruských športovcoch boli v príslušnom laboratóriu nejakým spôsobom upravované, resp. zmenené.

RusADA sa domnieva, že táto kapitola je v tejto chvíli uzavretá.

„Tešíme sa na ďalšiu spoluprácu s WADA a veríme v obnovenie našej činnosti v plnej miere,“ uvádza RusADA vo svojom vyhlásení.

„Sme naďalej odhodlaní bojovať všetkými prostriedkami proti dopingu. Na druhej strane vždy budeme brániť práva bezúhonných ruských športovcov a nesúhlasíme s akoukoľvek ich diskrimináciou,“ doplnili zástupcovia RusADA.

debata chyba
Viac na túto tému: #ruský doping #ruskí športovci