Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Päť otázok si pýta hviezdnu odpoveď. Toto sú najväčšie lákadlá roka

Každý rok má svoje športové vrcholy. Tie nepárne zvyčajne menej, ale keďže vlani veľké podujatia ustúpili koronavírusu, tentoraz to bude inak.

15.01.2021 13:59
Petra Vlhová, Peter Sagan, Marek Hamšík, Craig... Foto: , ,
Petra Vlhová, Peter Sagan, Marek Hamšík a Craig Ramsay.
debata (3)

Olympiáda, futbalový šampionát, hokejové MS i kvalifikácia na ZOH, to všetko nás bude zaujímať. K tomu pripočítajme preteky Petry Vlhovej a Petra Sagana a už teraz je zrejmé, že najbližších dvanásť mesiacov nás spred televízora nikto nedostane.

Pravda vybrala päť udalostí, ktoré budú zaujímať každého športového fanúšika na Slovensku.

Lyžiarsky svätý grál

Po rokoch boja o malé glóbusy na slalomárskych tratiach siaha Petra Vlhová ešte vyššie. Do svojho repertoáru definitívne zaradila aj rýchlostné disciplíny – jej odmenou by mal byť na konci sezóny veľký glóbus.

A verte, že v lyžiarskom svete nič viac neexistuje. Rozbehnuté to má skvele – aktuálne má na čele Svetového pohára 124-bodový náskok. Pravda, do konca sezóny je stále ďaleko.

Tento rok môže rozšíriť aj zbierku medailí zo svetových šampionátov – vo februári bude v Cortine d'Ampezzo patriť medzi horúce favoritky vo viacerých disciplínach.

Ide do tuhého

Peter Sagan je v nezvyčajnej pozícii. Ešte nikdy sa nestalo, aby v sezóne, keď mu vyprší kontrakt s tímom, nevedel, čo bude ďalej. Pozícia slovenského Tourminátora v Bore je iná ako kedykoľvek predtým. V najbližších mesiacoch musí potvrdiť, že aj naďalej môže byť lídrom.

Ak mu to tentoraz vyjde na jarných klasikách, účasť na Tour de France i novú zmluvu bude mať vo vrecku. Ak nie, zrejme ho budú čakať iné starosti. Napríklad – hľadať si nového zamestnávateľa.

Isté je, že na bicykli ho budeme vídať prakticky počas celého roka – okrem slávnych jednorazoviek má v merku aj Giro d'Italia, Tour de France, olympiádu či jesenný svetový šampionát. Ide do tuhého.

Kariéra Petra Sagana (2006-2021) Fotogaléria - 35 fotiek Všetky fotky
Peter Sagan na začiatku kariéry medzi juniormi...

Nabitý rok

Ak na niekoho čaká množstvo náročných skúšok, potom sú to slovenskí futbalisti. Začnime európskym šampionátom, na ktorý sa prebojovali s odretými ušami. Postupne sa tam stretnú s Poľskom, Švédskom a na záver s najsilnejším Španielskom.

Okrem toho ich čaká aj kompletný program kvalifikácie MS v Katare. Po dva zápasy proti Chorvátsku, Rusku či Slovinsku budú akiste ďalšími ťažkými skúškami.

Ak budú Slováci pokračovať v mdlých výkonoch z jesene, nemáme sa veru na čo tešiť. Ale čo ak sa duše odsúdencov opäť vzbúria a tí, ktorým nikto neverí, to dosiahnu?

Severné Írsko - Slovensko Fotogaléria - 16 fotiek Všetky fotky
Nástup na súboj Severné Írsko - Slovensko.

Hokejové otázniky

Vlani sme zostali bez svetového šampionátu, no ani tento rok zatiaľ nejde všetko podľa plánu. Stále častejšie sa hovorí o možnosti, že Bielorusom vezmú organizáciu podujatia kvôli nerešpektovaniu demokratických princípov v krajine.

V tejto súvislosti sa spomína aj Slovensko, Bratislava by vraj mohla Minsk zastúpiť. Slováci boli naposledy vo štvrťfinále MS v roku 2014, negatívnu sériu by sa už patrilo prerušiť.

Okrem toho ich čaká aj domáca kvalifikácia na olympiádu v Pekingu. Mnohí považujú postup za povinnosť, ale čo ak sa to nestane? Napokon, uplynulá dekáda nám veľa hokejovej radosti nepriniesla.

Olympijské lúčenie

Posledná. Taký prívlastok má chodecká päťdesiatka na Hrách v Tokiu. Pre kráľovnú športov a aj pre slovenskú atletickú superhviezdu Mateja Tótha.

Matej Tóth so zlatou medailou z olympiády 2016... Foto: SITA, Martin Medňanský
Matej Tóth Matej Tóth so zlatou medailou z olympiády 2016 v Riu de Janeiro.

Tridsaťsedemročný veterán bude pod piatimi kruhmi obhajovať olympijské zlato spred piatich rokov v Riu de Janeiro. Navyše, pre takmer štvorhodinový atletický očistec to bude derniéra na najvyššom fóre. Tradičné športy totiž musia ustupovať novotám ako breakdance či surfing.

Zároveň platí, že jeden z najlepších chodcov histórie pod piatimi kruhmi ukončí svoju bohatú kariéru. Dlho zvažoval, či sa k tomu počas neľahkých časov pandémie odhodlá. Nakoniec privolil a dobre spravil. Veď šampióni majú končiť na vrchole…

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Sagan #slovenskí hokejisti #Matej Tóth #Petra Vlhová #slovenskí futbalisti