Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Doping poskytoval desiatkam športovcom. Nemecký lekár spoznal trest

Súd v Mníchove rozhodol v piatok o treste pre športového lekára Marka Schmidta, ktorého poslal do väzenia na štyri roky a desať mesiacov.

15.01.2021 12:22
Mark Schmidt Foto: ,
Obžalovaný Mark Schmidt (uprostred) stojí medzi svojimi advokátmi Jurijom Goldsteinom (vpravo) a Alexandrom Dannom na začiatku súdneho v septembri 2020.
debata

Po jeho odpykaní nebude môcť ďalšie tri roky vykonávať medicínsku činnosť, informovala agentúra AFP.

Schmidt čelil obžalobe v súvislosti s poskytovaním dopingu desiatkam športovcov. Prokuratúra ho takmer v 150 bodoch vinila z podávania dopingu športovcom a v jednom bode z ublíženia na zdraví.

Najväčšie dopingové škandály v histórii športu Fotogaléria - 15 fotiek Všetky fotky
15. Alberto Contador (Španielsko/cyklistika) -...

Schmidt sa k dopingovým praktikám v minulosti priznal. Podľa nemeckých zákonov mu hrozilo najviac desať rokov väzenia, napokon vyviazol s miernejším trestom.

Kauza sa prevalila vo februári 2019, keď počas akcie Aderlass na MS v severských lyžiarskych disciplínach vykonali rakúski a nemeckí policajti niekoľko razií.

V dejisku šampionátu Seefelde dokonca prichytili domáceho bežca na lyžiach Maxa Haukeho priamo pri transfúzii.

Pojednávanie so Schmidtom museli v októbri minulého roka odložiť po tom, ako bol účastník konania v kontakte s človekom infikovaným koronavírusom.

K užívaniu krvného dopingu s pomocou Schmidta sa vo februári minulého roka priznal aj bývalý profesionálny cyklista Stefan Denifl. Odmietol sa však priznať k podvodu. Informovala agentúra APA.

Regionálny súd v rakúskom Innsbrucku tridsaťtriročného Denifla odsúdil na dva roky väzenia za podvod, z nich je 16 mesiacov podmienečne. Rozsudok nie je ešte právoplatný.

debata chyba
Viac na túto tému: #doping #Mark Schmidt