Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Poznáme finalistov ankety Športovec roka. Kto je váš favorit?

Slovenská lyžiarka Petra Vlhová má šancu obhájiť víťazstvo v ankete Športovec roka.

02.12.2020 13:01
ANKETA: Športovec roka 2019 vlha Foto:
Prvenstvo z lanskej ankety obhajuje Petra Vlhová.
debata (4)

Okrem nej figurujú v elitnej päťke aj ďalší bývalí laureáti: cyklista Peter Sagan a chodec Matej Tóth, ktorých doplnili hokejista Erik Černák a šprintér Ján Volko.

Víťaza za rok 2020 oficiálne vyhlásia 16. decembra.

Slovenský olympijský a športový výbor (SOŠV) sa v spolupráci s organizátorom ankety, Klubom športových redaktorov SSN, rozhodol aj v roku 2020, ktorý výrazne ovplyvnilo šírenie choroby COVID-19, pokračovať v každoročnej tradícii vyhlasovania najúspešnejších športovcov.

V bývalom Československu malo premiéru už v roku 1959. Od roku 1993 na tradíciu bývalej československej ankety nadväzujú českí aj slovenskí športoví novinári už samostatne.

Finalisti ankety Športovec roka 2020 Fotogaléria - 5 fotiek Všetky fotky
Hokejista Erik Černák (81).

Napriek veľkým obmedzeniam sa športový život úplne nezastavil a aj tento rok dosiahli slovenskí športovci viaceré pozoruhodné výsledky.

"Ako strešná organizácia slovenského športu sa Slovenský olympijský a športový výbor rozhodol aj tento rok zastrešiť vyhlasovanie výsledkov významnej a tradičnej ankety, ktorá púta pozornosť celej spoločnosti. V končiacom sa roku 2020 sa športový kalendár neustále otriasal v základoch.

Napokon sa však podarilo usporiadať pomerne veľa športových akcií, na ktorých sa presadili aj slovenskí športovci. V neľahkých časoch prinášali fanúšikom radosť a nádej, že život sa vráti do normálnych koľají," uviedol v tlačovej správe prezident SOŠV Anton Siekel.

Výbor Klubu športových redaktorov SSN sa rozhodol zorganizovať anketu o najúspešnejších slovenských športovcov aj v roku 2020. V porovnaní s minulosťou však prišlo v „okyptenom“ roku k zmene.

Namiesto desiatich sa ocení len päť najúspešnejších jednotlivcov a namiesto troch kolektívov len víťazný.

„Bolo nám, prirodzene, ľúto, že mnohí naši športoví reprezentanti nemohli v tomto roku ukázať svoj kumšt na významných podujatiach a 'zabojovať’ svojimi výsledkami aj v ankete Športovec roka. Ďalších úspešných reprezentantov sme však o túto populárnu možnosť nechceli obrať, preto sa hlasovalo opäť, hoci o menší počet vyzdvihnutých miest než v minulosti,“ povedal na margo ankety predseda KŠR SSN Tomáš Grosmann.

Z pätice najúspešnejších, ktorí sú odteraz pre verejnosť známi zatiaľ iba podľa abecedy, už traja držali v rukách víťazné žezlo v ankete.

Petra Vlhová je obhajkyňou vlaňajšieho prvenstva, Peter Sagan je trojnásobný víťaz ankety (2013, 2015, 2017) a Matej Tóth triumfoval v roku 2016. Vlhová sa medzi ocenenými ocitla celkovo piatykrát, Peter Sagan desiatykrát za sebou a Matej Tóth sa medzi elitu dostal šiestykrát.

Šprintér Ján Volko bol v ankete dvakrát štvrtý (2017, 2019). Hokejista Erik Černák je medzi laureátmi ankety premiérovo.

V tomto roku hlasovalo v ankete 94 členov KŠR, ktorí dali svoje hlasy 26 jednotlivcom a šiestim kolektívom. Vzhľadom na redukovanie počtu laureátov sa na hlasovacích lístkoch objavili historicky najnižšie počty jednotlivcov aj kolektívov.

Meno najúspešnejšieho športovca sa objavilo na 93 hlasovacích lístkoch. Po uzávierke a vyhodnotení ankety je známe, že na troch miestach za najlepšou päťkou skončili futbalista Martin Dúbravka, hokejista Andrej Sekera a biatlonistka Ivona Fialková.

Pandémia zasiahla aj do formátu slávnostného vyhlásenia výsledkov ankety. Súčasná situácia neumožňuje, aby sa slovenská športová rodina stretla na slávnostnom galavečere a v priamom prenose tlieskala najúspešnejším.

Slovenský olympijský a športový výbor preto v spolupráci s RTVS pripravuje na 16. december (o 20.30 h na Jednotke) špeciálny program, v ktorom sa verejnosť dozvie poradie v ankete. Vystúpia v ňom všetci laureáti.

KŠR od roku 2010 oceňuje aj slávne žijúce športové osobnosti z minulosti v kategórii Športová legenda, ktorá nebude chýbať ani teraz.

Prvý v nej zožal veľký potlesk boxer Ján Zachara, po ňom hokejista Jozef Golonka, futbalista Jozef Adamec, hádzanár Anton Frolo, atlétka Eva Šuranová, krasokorčuliar Karol Divín, športová gymnastka Marianna Némethová-Krajčírová, atlét Jozef Pribilinec, basketbalista Stanislav Kropilák a vlani atlét Jozef Plachý. Meno tohtoročnej legendy sa verejnosť dozvie počas televízneho vysielania 16. decembra 2020.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #anketa #Športovec roka 2020