Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Slovenský šampión chodí do práce. Jeho rodinu uživí fabrika, nie šport

Víťaz Veľkej pardubickej, elitný džokej Lukáš Matuský, musí pracovať, aby uživil rodinu.

17.11.2020 10:06
Lukáš Matuský Foto:
Lukáš Matuský na koni Hegnus po víťazstve na Veľkej pardubickej.
debata

V rozhovore pre portál sport.cz opísal, ako vyzerajú jeho bežné dni.

Myslíte si, že špičkoví športovci nemusia chodiť do práce? No musia. Na Slovensku určite. Ak by džokej Matuský prežiť, musí ráno vstávať a utekať do továrne. Pracuje na tri zmeny.

„Vždy mám týždeň ranné, potom popoludňajšie a nočné. Pri ranných sa na koňa moc nedostanem, pretože trénujem doobeda. Keď mám popoludňajšie, vyrazím ráno do Bratislavy a trénujem. Pri nočnej je to podobné. Ráno jazdím, športujem, potom sa vyspím a večer zase do práce,“ vysvetľuje svoj rytmus života.

Ale ako sa trénuje po nočnej šichte?

„Keď mám vo fabrike viac práce, musím sa niekedy prehovárať. Ale ak chcete podávať stabilne dobré výkony, fyzická kondícia a tvrdosť tam skrátka musia byť!“ dodáva muž, ktorý pracuje vo firme, ktorá vyrába nádrže do áut.

„U nás na Slovensku by sa z platu pri koňoch nedalo vyžiť. Obzvlášť, keď máte rodinu. Takže som to musel skĺbiť s fabrikou, aby som nejako žil a fungoval. V Česku je to lepšie, tam si ľudí vážia viac. U nás je to chudobnejšie,“ do­dal.

Matuský prezradil ešte jednu vec. Recept na Veľký Taxis, legendárnu prekážku na Veľkej pardubickej, ktorá pripravila o život už desiatky koní. Obeť pribudla aj tento rok. Ako ju prejsť čo najlepšie?

„Kôň musí mať prijateľné tempo, ani rýchle, ani pomalé. A hlavne záleží na dobrom odskoku, keď je dobré tempo a odskok, je všetko bez problémov,“ povedal.

debata chyba
Viac na túto tému: #Lukáš Matuský