Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Ironmana pokoril s Downovým syndrómom. Oslava? Diskotéka s blondínkami

Ide o skúšku, ktorá si vyžaduje dlhú a systematickú prípravu. A tiež dávku vôle, odhodlania a vytrvalosti. Najskôr treba preplávať 3,86 kilometra, potom si na bicykli odkrútiť 180 kilometrov a napokon zabehnúť maratón (42,195 km). To všetko musia podstúpiť triatlonisti v pretekoch Ironman v limite 17 hodín.

10.11.2020 10:38
debata
Pozrite si tento príspevok na Instagrame

IRONMAN. Goal set and achieved. Time to set a new and BIGGER Goal for 2021. Whatever it is the strategy is the same. 1% Better every day. YES, I did the work but I had angels helping me. God surrounded me with Angels. Best part of all. New family and friends. All about awareness and inclusion. Awareness for Down Syndrome and Special Olympics. Inclusion for all of us with all of you. I’m sorry for not responding personally to all your messages. It’s amazing but overwhelming because I got 33K new followers and messages since yesterday. I will try and catch up. If you want to support my mission for Down Syndrome and Special Olympics go to my website www.ChrisNikic.com because 100% of the donations go to my charities. I achieved my goal and now I want to help others like me. Thank you to @ironmantri and @im_foundation for making it possible. Thank you @specialolympics @specialolympicsfl for starting the triathlon program. Thank you @rodsracing for giving a home to babies like me. I will be thanking so many more people over the coming days. But I must start with the 3 Angels who trained with me and did the race with me. Dan, Jenn and Carlos. #inclusion

Príspevok, ktorý zdieľa Chris Nikic (@chrisnikic),

Po prvýkrát náročné preteky absolvoval športovec s Downovým syndrómom. Príbeh Chris Nikica je mimoriadne inšpiratívny.

Dvadsaťjedenročný Američan si splnil najväčší sen. Dopomohol mu k nemu Dan Grieb, ktorý Ironmana dokončil už sedemnásťkrát.

„Na Chrisov výkon mám tak 30-percentný vplyv. Môžem ho povzbudzovať, ale zároveň ho aj vykoľajiť,“ hovoril Grieb pred pretekmi pre Today.com.

Mimochodom, Nikicov výsledný čas bol 16 hodín, 46 minút a 9 sekúnd (preteky vyhral Američan Chris Leiferman v čase 7:52:44 h). Chris súťažil s rovnakými pravidlami ako všetci ostatní. To znamená, že jeho výsledok by neuznali, keby prišiel do cieľa o necelú štvrťhodinu neskôr.

Detstvo mladíka bolo veľmi komplikované. Má totiž vrodené ochorenie srdca. Ako päťmesačnému mu ho operovali, do štyroch rokov nemohol chodiť a až o rok neskôr mohol prvýkrát jesť tuhú stravu.

O tom, že by mohol skúsiť Iromana sa začalo hovoriť, keď Nikica prvýkrát videli zaplávať kilometer na pretekoch hendikepovaných športovcov. Dal sa náročnú výzvu a neúspech si nepripúšťal. Podľa vlastných slov sa snažil byť každý deň o percento lepší.

„Postarám sa o historický kúsok. Zdolám Ironmana ako prvý človek s Downovým syndrómom,“ vyhlasoval bojovník z mestečka Maitland neďaleko Orlanda. Florida, konkrétne Panama City Beach, hostila aj víkendové podujatie.

Prekážky pri príprave? Tie jednoducho nejestvovali. Chrisov zápal sa stal vzorom na trati i mimo nej. Popri tréningu (denne od štyroch do ôsmich hodín) sa dal motivačné prednášky. Zavítalo na ne aj tisíc ľudí.

Pred štartom dostal napríklad otázku, ktorú časť triatlonu má najradšej. „Povedal by som, že beh. Môj zadok vďaka nemu vyzerá chutne a dámy ho zbožňujú,“ uviedol s úsmevom.

Zmysel pre humor ukázal aj keď sa ho pýtali, ako oslávi úspech. „Pôjdem na diskotéku a zavolám na ňu veľa krásnych blondínok.“

Atraktívnu blondínku spomenul aj pri vymenovaní svojich snov – okrem práce, domu a auta. Jeho otec Nik však vysvetľuje, že to myslí skôr ako metaforu: „Hľadá výnimočnú osobnosť vo svojom živote.“

„Pre mňa i moju manželku je najdôležitejšie, aby sa môj syn niekam mohol začleniť. A mal cieľ. Som nadšený, že som súčasťou tejto cesty. Sledujem ho a vidím, ako to prežíva, zvláda a je súčasťou nadácie Ironman,“ dodal hrdý otec.

A Chrisov ďalší cieľ? Samozrejme posúvať latku a pokoriť legendárneho Ironmana na Havaji…

debata chyba
Viac na túto tému: #Ironman #Chris Nikic