Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Tyran, homofób. Maďar nedávno robil peklo aj na Slovensku, ale kryli ho

Akvabely! Poviete si, že to je šport iba pre nežných ľudí. Kde sa snúbi umenie s krásou, kde nie je žiadny priestor pre hulvátstvo.

05.11.2020 13:00
Naďa Daabousová, Jana Labáthová Foto: ,
Ilustračné foto
debata (14)

A predsa!

Kanada rieši škandál, aký nemá v tomto športe obdoby. Štyri mladé športovkyne obvinili maďarského trénera Gábora Szaudera z nechutných praktík. Tyranstva, zastrašovania, nátlaku a obťažovania.

Čo sa vlastne za Atlantikom stalo?

To, čo by sa malo diať všade, kde hrá prím agresivita. Štyri akvabely sa rozhodli, že už nebudú mlčať a na plné ústa povedali, kto je Gábor Szauder.

„Trvalo to už príliš dlho. V takom toxickom svete nemôžeme ďalej existovať,“ uviedla pre CBC News jedna z plavkýň, ktorá zo strachu pred odvetou chcela radšej zostať v anonymite.

„Jeho správanie sa nedá nijako ospravedlniť. S rôznymi druhmi útokov z jeho strany sme sa v bazéne stretávali takmer denne. Niektoré z nás boli odolnejšie, iné menej,“ pokračovala teraz už bývalá akvabela Sion Ormondová, ktorá opísala aj jeden príklad z vlaňajška.

„Na súťaži v Číne nám povedal, že ak budeme plávať ako doteraz, zmláti nás tak, že nebudeme vedieť, čo sa deje,“ prezradila. To vraj zďaleka nebolo všetko. Dievčatá Szaudera obvinili aj z rasizmu a homofóbie – maďarský kouč vraj mal neustále poznámky na rôzne menšiny.

A teraz to dôležité!

Szauder od roku 2013 trénoval aj slovenské akvabely. Slovenská plavecká federácia však podľa Nového Času všetky škandály zametala pod koberec.

Viaceré nádejné športovkyne sa preto rozhodli predčasne ukončiť kariéru a nepomohli ani sťažnosti ich rodičov. Ich obsahom bola údajná diskriminácia a nepriamy nátlak na ich dcéry.

„Na to, čo našej dcére urobili, sa nedá zabudnúť. Tá arogancia moci je neuveriteľná! Všetci, ktorí sa na tom podieľali, zlyhali a mali by vyvodiť osobnú zodpovednosť. Tak, aby sa už nič podobné nemohlo stať iným športovcom,“ povedala portálu mama vtedy neplnoletej Viktórie Reichovej.

A čo hovorí Szauder na obvinenia z Kanady?

„Som si istý, že vyšetrovanie všetky obvinenia vyvráti,“ skonštatoval stroho.

14 debata chyba
Viac na túto tému: #akvabela #Gábor Szauder