Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Na OH zbierala zlaté medaily. Ako 25-ročná ledva pláva

Plavecký svet ohúrila už ako 15-ročná. Písal sa rok 2010, keď Missy Franklinová získala na majstrovstvách sveta v Dubaji dve strieborné medaily.

02.11.2020 07:10
Missy Franklinová Foto: ,
Missy Franklinová na OH 2012.
debata (5)

O rok neskôr na svetovom šampionáte v Šanghaji brala hneď päť vzácnych kovov: trikrát zlato, jedno striebro a jeden bronz. Na Svetovom pohári v rovnakom roku dosiahla prvý svetový rekord – na 200 metrov znak.

Stala sa svetovou Plavkyňou roka podľa Medzinárodnej plaveckej federácie FINA a na olympijské hry do Londýna išla ako najmladšia členka amerického plaveckého tímu.

A s veľkou výzvou sa popasovala na jednotku. Z britskej metropoly si odniesla štyri zlaté medaily.

V tom čase 17-ročná študentka vyhrala znakárske preteky na 100 a 200 metrov a podieľala sa na triumfe dvoch štafiet. Američanka, ktoré má aj kanadské občianstvo, pokračovala v úspechoch aj na MS v Barcelone (šesťkrát zlatá) a v Kazani.

Najlepšie platené športovkyne uplynulého roka Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
1. Naomi Osaková (Jap., tenis) - 37,4 mil....

Udelili jej ocenenie Laureus pre najlepšiu športovkyňu sveta za rok 2013, v osemnástke sa stala jeho najmladšou držiteľkou spomedzi žien. V roku 2015 sa stala profesionálnou plavkyňou, no začali ju brzdiť zranenia.

Podstúpila operáciu ramena a na olympiáde v Riu 2016 sa neprebojovala ani do jedného individuálneho finále. Reprezentácii však pomohla k zlatu v štafete na 4×200 m voľným spôsobom.

V decembri 2018 sa rozhodla ukončiť kariéru – ako 23-ročná. Z plaveckého prostredia sa však nevytratila. Spolu s ďalšími bývalými plavcami sa snaží propagovať plávanie u amerických detí. Vlani v septembri sa vydala za bývalého plavca Hayesa Johnsona.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Day 1: 7 mile hike☑️ Nap by the pool☑️ Hole in the wall Hawaiian for dinner in bed☑️ The best quality time with the best person☑️

Príspevok, ktorý zdieľa Missy Franklin Johnson (@missyfranklin88),

Nedávno poskytla rozhovor pre People.com, v ktorom dostala aj otázku, či fanúšikovia môžu očakávať jej návrat do súťažných bazénov.

"Určite nie, nevrátim sa. Neabsolvovala som druhú operáciu ramena, ktorú som na to potrebovala. Nemyslím si, že návrat by bol momentálne tou najlepšou vecou pre moje fyzické či duševné zdravie.

Cítim, že som zo seba dostala všetko, čo sa dalo. Mojím cieľom je teraz pokračovať na tejto ceste mimo bazénov," povedala 25-ročná Franklinová.

Prezradila aj zarážajúce tajomstvo:

„Pre svoje zranenia v podstate ani nedokážem plávať. Myslím to tak, že keď skočím do vody, nejakých 20–3O minút zvládnem, ale ramená ma tak bolia, že toto je maximálny čas, čo zvládne moje telo.“

5 debata chyba
Viac na túto tému: #plávanie #OH 2012 #Missy Franklinová