Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Krčméry: Vlhová nie je v rizikovom prostredí. Hokejisti sú ako lekári na JIS-ke

O problémoch, ktoré Slovensko i celý svet strašia, hovorí pokojným hlasom. Nechýbajú vtipné bonmoty i viacero pozitívnych signálov - pre tunajší šport i bežné obyvateľstvo.

30.10.2020 06:00
Petra Vlhová Foto: ,
Vladimír Krčméry.
debata (8)

„Návrat divákov na tribúny nevidím čierno. Pokiaľ začneme od nového roka očkovať, náš život sa čoskoro vráti do normálnych koľají. Šport nevynímajúc,“ tvrdí odborník na infekčné choroby Vladimír Krčméry (60).

Najviac pozitívnych prípadov na koronavírus je medzi hokejistami. Prečo?

Vírusu sa v okolí mantinelov darí. Druhá vec je, že ide o obrovský rozdiel v porovnaní s atletickým štadiónom či jazdením s ferrari na pretekárskom okruhu. Hokejový štadión je uzavretý priestor.

Na relatívne malej ploche sa odohráva veľký počet tesných osobných súbojov. Je to mužný šport, bez kontaktu to nejde. Čím viac súbojov absolvujete, tým ľahšie sa nakazíte. Ak sa hráči neflákajú, majú niekoľkonásobne vyššiu tepovú frekvenciu. Znamená to, že desaťkrát častejšie môžu vydychovať vírus.

Popritom spolu sedia natlačení na striedačke…

Presne tak. Dych sa do ďalšieho striedania neustáli a riziko sa zvyšuje. Hokejisti nemôžu hrať s rúškami. Neudýchali by to. A nie je reálne ich posadiť šachovnicovo – ako futbalistov. Opatrenia R.O.R. (rúško, odstup, ruky, pozn.) sa nedajú dodržať vo všetkých športoch.

Ideálnym príkladom je hokej. Vysoké riziko je aj kvôli poteniu sa a následnému prezliekaniu sa v kabíne. Boxeri to majú o čosi ľahšie a bezpečnejšie. Aj vo futbale je dostatok súbojov, ale s hokejom sa to nedá porovnať. Navyše, hrá sa vonku na otvorenom vzduchu.

Vladimír Krčméry. Foto: Pravda, Ivan Majerský
Vladimír Krčméry Vladimír Krčméry.

Dá sa miera rizika nákazy u hokejistov s niečím porovnať?

Je vysoká, hokejisti sú vo veľmi rizikovom prostredí. Porovnal by som ho napríklad s lekármi na Jednotke intenzívnej starostlivosti.

Je známe, že sa koronavírusu darí v chladnom prostredí. Aké veľké riziko podstupuje napríklad lyžiarka Petra Vlhová?

Zjazdové lyžovanie nie je kontaktný šport. Môže sa nakaziť len od svojho realizačného tímu, nakoľko fungujú v teraz populárnych bublinách. Je to síce zimný šport, ale prebieha v exteriéri. Ide o menšie riziko ako pri halových športoch.

A čo cyklisti? Zrejme sa môžu ľahko nakaziť, keď sa niekoľko hodín medzi sebou tlačia v pelotóne…

Áno. Cyklistika je špecifická v tom, že neukontrolujete počet divákov. Práve oni podstatne zvyšujú riziko. Na hokejovom štadióne ich usadíte podľa kapacity a sú relatívne v bezpečí. Oproti cyklistickým to však majú horšie v tom, že studený vzduch zostáva dole a teplý – vydychovaný – s vírusom stúpa hore.

Peter Sagan s kolegami z tímu Bora-Hansgrohe na... Foto: TASR/AP, Thibault Camus
12. etapa Bora Sagan Peter Sagan s kolegami z tímu Bora-Hansgrohe na Tour de France.

Talianski experti tvrdia, že ich kritickú prvú vlnu na severe krajiny odštartoval marcový zápas Ligy majstrov medzi Atalantou Bergamo a Valenciou. Je to možné?

Človek nikdy nemá stopercentnú istotu, ale vezmite si Wu-chan. Na jeseň 2019 tam bolo veľké športové podujatie (Armádne svetové hry, pozn.). Podobne to bolo aj so zápasom, ktorý spomínate.

Bergamo hralo zápasy v Miláne a na tej trase sa kyvadlovou dopravou postupne prepravovali desiatky tisíc ľudí. Vtedy nenosili rúška, preto bolo severné Taliansko európskym epicentrom nákazy.

Je návrat slovenských divákov na tribúny v momentálnej situácii príliš veľké riziko?

Už máme rýchlostesty, hoci žiaden test nie je ideálny. Za 10–15 minút a príplatok za test k vstupenke môžu kluby otestovať každého diváka. To však nie je najväčší problém. Ten prichádza pri príchode a odchode zo štadióna. Po záverečnom hvizde sa všetci zdvihnú a tlačia sa medzi sebou pri východe.

Vtedy sa môžu ľahko nakaziť. Druhá vec je, že pre mnohých je to spoločenská udalosť. Cestuje sa vlakom či autobusom. Jedna polovica oslavuje, druhá smúti. Pivo ani limonáda sa nedajú piť s rúškom. To sú rizikové faktory pre rozmach pandémie.

Na zápase prvého osemfinále Ligy majstrov... Foto: SITA/AP, Antonio Calanni
Atalanta Na zápase prvého osemfinále Ligy majstrov Atalanta - Valencia bolo prítomných vyše 44-tisíc fanúšikov.

Predpokladáte, že sa táto sezóna dohrá s prázdnymi hľadiskami?

Ja to kvôli rýchlotestom takto čierno nevidím. Funguje vďaka nim aj terajšie plošné testovanie, ktoré má, zdá sa, viac pozitív ako negatív. Vieme divákov otestovať, rozsadiť, dať ako podmienku sedieť na tribúne s rúškom. Špecifikom však stále bude hokej a nakazení hráči.

Nepomôže im premorenosť?

Problém je v tom, že zatiaľ nevieme, ako dlho budú ľudia po vyliečení sa imúnni. To nám ukáže až vakcína. Ak začneme očkovať od nového roku, športovci už nebudú mať taký problém. Ak sa zaočkujú oni, znížia riziko nákazy voči divákom.

Neskôr sa pôjdu očkovať aj priaznivci a vtedy sa situácia znormalizuje. Treba ľuďom vysvetliť, že očkovanie nie je nástroj, aby na ňom niekto zbohatol. Môže vrátiť náš život do normálnych koľají, šport nevynímajúc.

Môže sa športovec, ktorý prekonal ochorenie COVID-19, vrátiť do plnej záťaže bez obáv o zdravie?

Vrcholoví športovci sú najmä mladí a zdraví jedinci, možno s výnimkou šachistov. Organizmus má len slabé príznaky. U piatich percent mladých ľudí sa prejavuje chronický únavový syndróm.

Vtedy športovcov netreba tlačiť do maximálnych výkonov. Zatiaľ nevieme, koľko syndróm trvá. Môžu to byť týždne aj mesiace. Vtedy nie je čas na hrdinstvo – od trénerov ani hráčov. Nepreskúmali sme ešte neskoré dôsledky, zatiaľ by som bol na ich mieste opatrný.

Vladimír Krčméry. Foto: SITA, Branislav Bibel
Vladimír Krčméry Vladimír Krčméry.

Na budúci rok by sa mali konať olympijské hry. Uskutoční sa podľa vás?

Je to ďaleko. Veľkým krokom vpred sú, hoci nedokonalé, rýchlotesty. Nechýba veľa, aby sme na Slovensku mali aj rýchlotesty na báze PCR testov. Ak budeme testovať, dodržiavať zásady R.O.R. a získame očkovaciu látku, nevidím problém v tom, aby sme si pozreli našich olympionikov či hokejistov na MS.

Aké následky môže nedostatok športu zanechať na bežnom obyvateľstve a deťoch?

Šport posilňuje imunitný systém, zlepšuje psychohygienu, predlžuje strednú dĺžku života, pomáha nám eliminovať depresiu. Pohyb v prírode na Slovensku nikdy nebol zakázaný. Behať vonku či ísť na prechádzku sa dá aj v týchto časoch. Ak vás je doma viac, pokojne si na lúke dajte spolu aj futbal.

Žiaden problém, riziko je minimálne. Je dôležité, aby sme boli v tomto chladnejšom období čo najviac na slnku. Ak chcete bojovať proti respiračným chorobám, strávte pohybom aspoň 20 minút na čerstvom vzduchu.

A prihoďte k tomu pol kila zeleniny a pol kila ovocia denne. Najlepšie je, keby ste aspoň 10 minút strávili na slnku. Aktivuje sa tým vitamín D. Môžete si ho kúpiť v lekárni, ale aktivovaný vitamín D vám dá iba slnečné žiarenie. Ak sa nedá každý deň dvadsať minút, dá sa dve hodiny raz do týždňa. Nájdite si parťáka a dajte si tenisový zápas. Nie pre peniaze, ale kvôli zábave.

Nemôže sa kvôli menším možnostiam na športovanie napríklad v kolektívoch zvýšiť výskyt civilizačných chôrob ako obezita či stres?

Kto chce, cestu si k športovaniu nájde… Okrem pohybu je dôležitá aj zdravá a pestrá strava a taktiež poznanie svojho zdravotného stavu. Rád by som touto cestou vyzval k účasti na plošnom testovaní. Prináša viac osohu ako rizík.

Spoločne pracujeme na vývoji vakcíny. Radi by sme si ju našli pod vianočným stromčekom – na začiatok pre ľudí v najväčšom ohrození a na jar pre ostatných, vrátane športovcov. Krátky čas som bol lekárom v jednom futbalovom tíme, neskôr reprezentačným lekárom v jednom zo zimných športov.

Bolo to pred 35 rokmi. Rád na to spomínam a preto šport stále sledujem, hoci už sa z neho vytratili veci, ktoré ho kedysi zdobili.

Napríklad?

Kedysi bol športový duch podstatne silnejší. Teraz je ideálne, keď sú naplnené finančné záujmy stávkových kancelárií či klubov.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus #Vladimír Krčméry