Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

NBA sem, NFL tam. Americký šport je rozdelený ako spoločnosť sama

Donald Trump alebo Joe Biden?

29.10.2020 14:44
trump biden Foto: ,
Republikánsky prezident Donald Trump (vľavo) a jeho demokratický vyzývateľ Joe Biden v ich prvej televíznej debate 29.9.2020.
debata (1)

Desiatky miliónov Američanov už poslali hlasovacie lístky poštou. Ďalší ich odovzdajú v utorok 3. novembra priamo do hlasovacích urien. Medzi nimi aj tisícky profesionálov. Ľudí, ktorí majú na spoločnosť nemalý vplyv…

Rozdelená je krajina i športovci. Will Leatch, spisovateľ a zakladateľ populárneho športového blogu Deadspin, dokonca naznačil, že ak voľby potvrdia v úrade Trumpa, môže to znamenať aj bojkot športovcov.

Magic Johnson, jeden z najlepších basketbalistov v histórii, sa minulý týždeň zapojil do kampane za kandidáta Demokratickej strany. Navštívil Detroit a Lansing v štáte Michigan, aby na mítingu vyjadril podporu Bidenovi.

Na twitterovom účte vyzýva, aby jeho fanúšikovia nezabudli na voľby a neraz sa slovne oprie do prezidenta. Napríklad aj za to, že v roku 2017 zrušil tradičnú návštevu víťaza ligy – Golden State Warriors – v Bielom dome. Trump to spravil po tom, ako jeho pozvanie odmietla hviezda tímu Stephen Curry.

Jednoducho NBA, najpopulárnejšia americká profesionálna liga, je proti Trumpovi. „Nachádzame sa v bode, keď potrebujeme zmenu. Na jej dosiahnutie je nevyhnutné správne líderstvo. Ostatné je už známe, viac hovoriť netreba,“ dodal Lebron James, najlepší basketbalista uplynulej dekády.

Údajne až 90 percent hráčov a trénerov v NBA bude v utorok voliť Bidena.

Hviezdni konzervatívci v športe Fotogaléria - 16 fotiek Všetky fotky
Bývalá brazílska futbalová hviezda Rivaldo....

Zatiaľ čo Trump má vo svete amerických profesionálov mimoriadne veľa protivníkov – jednou z nich je aj slávna tenistka Serena Williamsová – spoľahnúť sa môže na významných sponzorov. Napokon, medzi bohatými majiteľmi klubov amerického futbalu (NFL) má mnoho podporovateľov.

NFL nie je NBA!

Herschel Walker, Afroameričan a dvojnásobný účastník Zápasu hviezd, prišiel Trumpa podporiť aj na augustový Republikánsky národný konvent, kde obhajoval prezidentov postoj k hráčom kľačiacim počas americkej hymny.

„To, že niekto miluje a rešpektuje vlajku, našu hymnu i krajinu, ešte neznamená, že ho netrápi sociálna spravodlivosť. Trump svojimi činmi dokazuje, ako veľmi mu záleží na čiernej komunite. Tie hovoria hlasnejšie ako akékoľvek nálepky alebo slogany na jeho drese,“ uviedol.

Aj Jack Brewer, další exprofesionál tmavej pleti, pred voľbami opakuje: „Trump nie je žiadny rasista! Viem, čo to slovo znamená, pocítil som ho niekoľkokrát v živote. Mám však dosť toho, ako ho vykresľujú médiá, ktoré odmietajú uznať, čo urobil pre čiernu komunitu. Mätie to aj mysle našich detí,“ dodal.

Bývalý biznismen a dnes prezident požíva nemalú popularitu aj medzi bývalými i súčasnými bejzbalistami. Podporuje ho aj 14-násobný grandslamový šampión Pete Sampras, niekdajší skvelý golfista Jack Nicklaus a dokonca aj Karl Malone, basketbalová legenda, ktorá do vlastných radov posiela odkaz: „Preukážte rešpekt, volajte ho prezident Trump.“

Amerika je pred voľbami rozdelená skrz na skrz a spojiť ju nebude jednoduché. Bez ohľadu na to, že v utorok si víťaz vezme všetko.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Donald Trump