Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Slovenský víťaz Veľkej pardubickej maká vo fabrike na tri zmeny

Také čosi Veľká pardubická nezažila. Jej 130. ročníku chýbala tradičná atmosféra, o ktorú sa stará spravidla 20-tisícová návšteva. Koronavírus pripravil aj slávne dostihy o divákov. Ale nie o napätie a emócie.

28.10.2020 06:23
Lukáš Matuský Foto:
Lukáš Matuský na koni Hegnus po víťazstve na Veľkej pardubickej.
debata (1)

„Toto víťazstvo venujem maminke. Patrí len jej. Zomrela pred dvoma týždňami,“ vravel 11. októbra dojatý víťaz Lukáš Matuský (33).

Vandual finišoval tretí

Rodák zo Skalice sa stal len štvrtým Slovákom, ktorý zvíťazil na legendárnom podujatí, ktoré začalo písať svoju históriu ešte v 19. storočí (1874).

Na najstaršie športové podujatie sa do areálu dostalo len čosi viac ako 400 osôb potrebných na zabezpečenie prevádzky a vyše sedemhodinového maratónskeho televízneho prenosu.

V steeplechase cross country na 6900 m o tri milióny českých korún (110 660 eur), o dva menej ako vlani, sa v poli 18 štartujúcich ukázal v najlepšom svetle 12-ročný Hegnus zo stajne slušovického podnikateľa Františka Ševců z velkokarlovickej centrály trénera Radka Holčáka.

Matuský excelentne previedol valacha cez 31 prekážok a po dramatickom finiši zdolal o jeden a pol dĺžky o štyri roky mladšieho Playera s Marcelom Novákom.

Nad očakávanie si počínal jediný slovenský kôň, 12-ročný Vandual vo farbách Vandual Agro rodiny Vadinovcov z Moravského Svätého Jána. V opatere bývalého parkúrového reprezentanta Mariána Štangela, po dvoch ôsmich priečkach (2018 a 2019), finišoval o hlavu tretí.

Veľká pardubická, české rodinné striebro, býva doménou koní v tréningu spoza rieky Morava. O to je Vandualov úspech cennejší.

V Malackách behá k cintorínu a späť

Matuský je vo svojom veku už rešpektovaným jazdcom, výkonmi v sedle sa vyrovná absolútnej českej elite.

Pre jazdcov je Veľká pardubická dostihovým Olympom. Výzvou i motiváciou. Matuský konskou atmosférou nasiakol v chlapčenských rokoch v Šajdíkových Humenciach, kde rozbalil tréningovú centrálu Jaroslav "Čiko“ Brečka.

Tesne po triumfe na Veľkej pardubickej. Pozdrav... Foto: ZENON KISZA
Lukáš Matuský Tesne po triumfe na Veľkej pardubickej. Pozdrav Lukáša Matuského do neba zosnulej mame.

Výučný list jazdca z povolania získal na odbornej škole v Šali. Neskôr sa presunul do Ratíškovíc, kde s trénerom Jaroslavom Kotáskom zodpovedal za prípravu koní stajne Jokr. Po troch rokoch kývol na spoluprácu Jaroslavovi Hanáčkovi. V strediskách vo Veľkých Levároch a neskôr Dvor Vampil pôsobil do polovice roku 2018.

Kuriozitou je, že Lukáš odvtedy pracuje vo fabrike na výrobu nádrží do áut neďaleko Lozorna. „Musel som si zabezpečiť sociálnu istotu a stabilný príjem,“ tvrdí.

Maká na tri zmeny, čo je fyzicky náročné. „Som sedem hodín na nohách… Dostihovo spolupracujem s trénerom Mariánom Štangelom v Petržalke. Stále dbám o kondíciu, päť dní v týždni si v Malackách odbehnem v slušnom tempe obvyklú porciu – šesť kilometrov. K cintorínu a späť… Posilňujem, využívam jazdecký trenažér. Snažím sa byť v top kondícii,“ približuje.

Tréner Holčák: Lukáš je víťazný typ

V sezóne si udržuje hmotnosť 63 kg, ale cez zimu vždy desať kíl priberie. Na jazdca je netradične vysoký, meria 186 cm. „Už mám svoj recept, ako zhodiť prebytočné kilogramy,“ dodáva jazdec, ktorého partnerkou je Andrea Broszová, donedávna úspešná amatérska jazdkyňa. V auguste sa im narodil syn Maxim.

Pred desiatimi rokmi začal spoluprácu s trénerom Radkom Holčákom (45) vo Velkých Karloviciach, synom československej a českej legendy Františka, ktorý okrem iného sedlal päť víťazov Veľkej pardubickej.

Začiatky neboli jednoduché, ale postupne sa začali hrany obrusovať. „Lukáš je borec. Roky na sebe tvrdo pracoval, s poctivosťou a húževnatosťou. Vyplatilo sa. Je víťazný typ, nerád prehráva. Dnes je v najlepšom jazdeckom veku. Má vyvinutý cit pre kone, dobre číta tempo dostihov, nedá sa ničím rozhádzať, má pevné nervy,“ hodnotí ho Holčák.

Lukáš priznáva, že žilky v ňom začali hrať už pred pár týždňami, keď mu Radek ponúkol Hegnusa.

„Je to pardubický špecialista, skokanský profesor, poctivý bojovník s veľkým srdcom. Hlavou mi preblesla myšlienka: veď s ním môžem aj vyhrať… Dva razy som vycestoval na Valašsko, kde som ho v tréningu odjazdil. S perfektným pocitom. Kvality už v Pardubiciach ukázal, pred dvoma rokmi bol druhý, vlani mu v účasti zabránilo zranenie,“ pokračuje Matuský.

Matuský: Taxis nám nevyšiel ideálne

Na Veľkej štartoval piaty raz. Vraví, že divácka kulisa chýbala nielen jazdcom, ale aj koňom. „Hneď v úvode som sa dostal na prvé priečky, chcel som sa vyhnúť prípadným kolíziám. Taxis nám nevyšiel ideálne, Hegnus dopadol na všetky štyri nohy, ale zvládli sme to. Po zdolaní Havlovho skoku, keď sme cválali z oranice na trávnatý povrch, som začal cítiť veľkú šancu.“

V oblúku pred poslednou prekážkou ich nepríjemne križoval Francúz Julliot s Vandualom.

"Stratil som tri – štyri dĺžky. Nebyť kolízie, tak vyhrám ešte suverénnejšie. Hegnus si víťazstvo zaslúžil, v sezóne 2020 ho nezradílo zdravíčko, čo bolo dôležité.

V budúcej už bude 13-ročný, to je na hrane. Mladším súperom už nemusí celkom stačiť. Ale Radek je optimista. Hovorí, že fyzicky a mentálne je to junák…“ dodáva Lukáš.

Už teraz je najúspešnejším prekážkovým jazdcom slovenskej histórie. Vo viac ako 800 prekážkových dostihoch vybojoval 151 víťazstiev. Ďalších 34 pridal na konto z rovinových zápolení. Dosiahol cenné úspechy aj v mekke talianskeho prekážkového športu, v Merane, v Južnom Tirolsku.

Štyri razy vyhral prestížnu Gran Corsa Siepi di Merano na 4000 m so štatútom gr.1. Naposledy pred troma týždňami, keď víťazne doviedol do cieľa zverenca Radka Holčáka, valacha Stuke od prostějovského majiteľa Pavla Kochana, rodáka z Hačavy.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká pardubická #Lukáš Matuský