Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Protesty? Aj policajti provokovali, chceli si udrieť, tvrdí majster sveta

Rovnako ako v Bratislave, aj v Prahe sa počas uplynulého víkendu konali protesty proti tamojšej vláde. Na Staromestskom námestí išlo miestami do tuhého. Strety davu, ktorý sa zišiel v tisícoch, s políciou boli poriadne vyhrotené.

20.10.2020 13:52
praha zasah
Protest v Prahe.
debata (3)

Medzi protestujúcimi bol aj Viktor Ujčík. Bývalý hokejista, trojnásobný majster sveta, šampión bývalej československej i fínskej ligy. A v súčasnosti predseda extraligovej disciplinárnej komisie.

Jihlavský rodák poskytol pre český denník Sport trochu iný pohľad na udalosti z Prahy.

„Chcel som si s priateľmi a blízkymi len v pokoji vypočuť prejavy vystupujúcich, prejaviť svoj názor. A dohodnúť sa, ako ďalej postupovať,“ rozhovoril sa Ujčík.

Lenže to, čo sa dialo potom, ho zarazilo. A ako sám hovorí – pripomenulo mu rok 1989.

Výtržníci pred budovou úradu vlády Fotogaléria - 7 fotiek Všetky fotky

„Keď sa demonštrácia skončila, chceli sme sa rozísť a ísť preč. Všetko prebiehalo pokojne – až do okamihu, keď sme zistili, že námestie je uzatvorené,“ vraví Ujčík.

„Pýtal som sa teda policajtov, kadiaľ máme ísť. Dostal som odpoveď, že majú zákaz kohokoľvek pustiť von. Tak som sa pýtal znovu, prečo vyzývajú ľudí k opusteniu priestoru,“ prezrádza podrobnosti bývalý 165-násobný reprezentant.

Čo nasledovalo potom?

„Podišli sme o kúsok ďalej a policajtov v klasickej uniforme sme sa pýtali, kadiaľ máme odísť. Oni to tam poznali, tak nám poradili. Lenže kým sme sa dostali k východu, začalo to všade búchať, praskať, strhla sa mela,“ hovorí Ujčík.

Podľa neho je zrejmé, že policajti mali príkaz uzavrieť námestie. A tiež docieliť situáciu, pri ktorej aj bežní ľudia, mimo hooligans, majú dostať spŕšku slzotvorného plynu.

„Čo si tí ľudia majú potom myslieť?“ pýta sa Ujčík.

Ten priznáva, že najslabším článkom protestov boli práve futbaloví chuligáni, ktorí sa postarali o výtržnosti. No poukazuje aj na iný fakt.

„To, čo previedli hooligans, som videl aj na druhej strane. Aj medzi policajtmi boli chlapci, ktorí si chceli udrieť. Len čakali na príležitosť,“ dodáva Ujčík.

Protesty v Prahe.

V rozhovore reagoval aj na poznámku o videách, ktoré zaplavili internet. Na nich sú zachytení policajti v civile, ktorí vyvolávajú či udržia nepokoje. A následne opúšťajú miesto v policajnom vozidle – ako šoféri. Označení sú ako profesionálni provokatéri.

„Keďže hooligans sa dohodli, že dorazia bez klubového označenia, títo ľudia sa jednoduchšie medzi nich dostali. Nebolo možné rozoznať, že bitky vyvolávajú zámerne,“ vysvetľuje Ujčík.

A pridáva aj konkrétny príklad.

„Videl som, ako jeden z nich – akože chuligán – nastupuje do policajného auta, ťažkoodenci sa rozostupujú a voz odchádza preč. Jeden z ľudí ho spoznal a kričal, že to je ten, ktorý v dave robil najväčší bordel. Skrátka rok 1989 so všetkým, čo k tomu patrí,“ zakončuje rozprávanie Ujčík.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #protesty #koronavírus #Viktor Ujčík