Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Švajčiari chcú zviesť boj s COVID-om na tribúnach

Sú najbenevolentnejší, ale spätná väzba akosi neprichádza. Divákov treba presvedčiť.

17.10.2020 07:24
štadión, Foto: ,
Ilustračné foto
debata

Švajčiarsko je krajina, v ktorej je najväčší záujem o hokej v Európe. Tamojšie úrady sú zároveň zhovievavé tak ako nikde inde – na tribúny môžu ísť až dve tretiny fanúšikov z celkovej kapacity štadióna.

A výsledok?

O zápasy nie je záujem. Napríklad aj v Berne, najnavštevovanejšej hale na starom kontinente, kde sa počas štandardnej sezóny môžu pochváliť až 11-tisíc pernamentkármi. Žiaľ, na aktuálne duely nechodí ani polovica z nich. „Povedali nám, že zostali doma kvôli riziku nákazy,“ smúti manéžer SC Bern Marc Lüthi. Podobná situácia je aj v ostatných tímoch súťaže.

Obavy o zdravie, ale aj z prípadných nových reštrikcií, Švajčiari sa ich rozhodli rozptýliť. Chystajú experiment, na základe ktorého zistia, aké riziko predstavujú športové podujatia z hľadiska šírenia koronavírusu. Test by mal prebehnúť práve na hokejovom zápase v Berne.

Zostáva jediné – nájsť tisíc dobrovoľníkov, ktorí si pred duelom nechajú spraviť test na COVID-19. Následne pred vstupom na štadión dostanú náramky monitorujúce rozostupy medzi divákmi. Päť až sedem dní po zápase tým istým ľuďom spravia PCR testy.

Výsledky experimentu môžu byť z hľadiska športu v čase pandémie prelomové. Môže sa totiž ukázať, že podujatia organizované za prísnych podmienok nemusia znamenať absolútne žiadne riziko nákazy v otvorených, ale ani v uzavretých priestoroch.

debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus