Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Snežný leopard. Zomrel muž, ktorý ako prvý desaťkrát vystúpil na Mount Everest

Vo veku 72 rokov zomrel nepálsky horolezec Ang Rita. Legendárny šerpa ako prvý vystúpil desaťkrát na najvyššiu horu sveta Mount Everest (8848 m) bez použitia umelého kyslíka.

21.09.2020 17:11
Mount Everest, Nepál, Himaláje Foto: ,
Mount Everest.
debata (15)

Podľa vyjadrenia Nepálskej horolezeckej asociácie Ang Rita skolaboval v dome jeho dcéry v metropole Káthmandú. Dlhé roky trpel zdravotnými problémami, pričom od dosiahnutia spomenutého rekordu v roku 1996 už neabsolvoval žiadny výstup.

Ang Rita bol na jeseň v roku 1984 členom československej expedície na Mount Everest južnou cestou spoločne s Jozefom Psotkom a Zoltánom Demjánom. Psotka a Demján 15. októbra dosiahli vrchol.

Pri návrate z vrcholu cestou cez Južné sedlo Psotka zahynul, keď sa zrútil z ľadovca.

Ang Rita na snímke z roku 2009. Foto: SITA/AP, Binod Joshi
Ang Rita Ang Rita na snímke z roku 2009.

„Ang Rita bol vo svojej ére najlepší na svete. Pre celú horolezeckú obec je to obrovská strata,“ uviedol pre agentúru AFP prezident Nepálskej horolezeckej asociácie šerpa Ang Tshering na margo Ang Ritu, ktorý mal prezývku „Snežný leopard“.

Ang Rita bol v Nepále považovaný za národného hrdinu.

V horolezectve sú šerpovia väčšinou označovaní ako sprievodcovia najatí zahraničnými expedíciami, ktorí pomáhajú nosiť vybavenie a zásoby, kopú cesty v snehu a ľade a pomáhajú horolezcom dostať sa na himalájske vrcholy.

Rekord Anga Ritu v ostatných rokoch prekonalo viacero horolezcov. Kami Rita, ktorý však nepatrí medzi jeho príbuzných, vystúpil na Mount Everest už 24-krát.

15 debata chyba
Viac na túto tému: #Mount Everest #Ang Rita