Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Kluby sa dočkajú pomoci. Zatiaľ nevedia akej a kedy

Vraví sa, že topiaci sa aj slamky chytá. Všetci sú teraz zvedaví, aká hrubá slamka bude...

18.09.2020 22:22
Športy, peniaze Foto:
Ilustračné foto
debata (1)

Utrápený slovenský šport si počas uplynulých dní vypočul pozitívne správy, ktoré by mu mohli pomôcť prekonať obdobie koronakrízy. Štát po zdĺhavých prieťahoch pochopil, že profesionálne kluby potrebujú pomoc.

Aký bude kľúč podpory?

Kluby minulý týždeň prešli do ofenzívy a iniciatívu Pandemickej komisie vlády SR označili za likvidačnú. Komisia navrhla sprísnenie opatrení ohľadom hromadných akcií – maximum 100 ľudí v interiéri a 200 v exteriéri.

Ústredný krízový štáb jej napokon nevyhovel a ponechal v platnosti doterajšie nariadenia. Na hokej či basketbal bude môcť naďalej prísť 500 ľudí, na futbal či iné vonkajšie športy tisícka.

„Je podstatné, že podávame pomocnú ruku. Preto sme boli v intenzívnej komunikácii so športovcami. Potrebujeme nájsť čo najadresnejšie opatrenia. Športu umožníme mať divákov, hoci si uvedomujeme, že to nie je plná kapacita. Stále dolaďujeme finálny kľúč podpory,“ povedal minister financií Eduard Heger.

K akcii pristúpilo aj Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR. Jeho štátny tajomník pre šport Ivan Husár sa vo štvrtok stretol so zástupcami vybraných zväzov a spolu riešili otázky zmiernenia dopadov pandémie na jednotlivé kluby.

Stále nie je isté, aká bude konečná suma, ktorá sa prerozdelí športovým subjektom. Do cesty sa im stavia aj to, čo sami chceli – Zákon o športe. Kluby totiž podľa jeho pravidiel zamestnali profesionálnych športovcov ako SZČO, nie ako zamestnancov. Tým pádom prepadli sitom pomoci, ktorú pripravil štát pre ostatné firmy.

„Tri mesiace sme hľadali riešenia. Napríklad na ministerstve sociálnych vecí sme narazili na nedostatky v Zákone o športe. Tam je to dosť tragédia pre hráčov či zamestnancov, pretože kluby to spravili tak, ako ich o to žiadal štát,“ uviedol Husár.

Tri schémy

Sanačné schémy poskytnú športovým subjektom tri možnosti – refundáciu strát zo vstupného, o ktoré kluby prišli v dôsledku opatrení, minimálnu pomoc „de minimis“ a náhradu ušlých tržieb.

„Prvá možnosť je o refundovaní vstupeniek. Vo futbale i hokeji dokážu na cent zdokumentovať predchádzajúcu sezónu a povedať, aká bola návštevnosť, určiť priemernú cenu vstupenky a definovať stratu. Hokej či futbal to majú jasné, ale aj zástupcovia basketbalu, volejbalu a hádzanej tvrdili, že to vedia spočítať. Teraz dostali formulár, ktorý vyplnia a uvedú čísla,“ vysvetlil Husár prvú schému, pre ktorú sa zrejme rozhodnú veľké kluby.

Najlepšie zarábajúci športovci podľa Forbesu Fotogaléria - 51 fotiek Všetky fotky
50. Paul Pogba (Fran./futbal/28,5 mil. USD).

Tie menšie by mohla zaujať schéma pomoci „de minimis“ s limitom 200-tisíc eur.

„Hokejový Slovan bude mať stratu na vstupenkách, ale mládežnícke družstvá so vstupenkami nič nemajú a tak siahnu po druhej schéme. Kluby môžu schémy aj kombinovať,“ dodal Husár.

Hokejisti chcú český model

Najväčšie straty počas výluky vykázali kluby z dvoch hlavných športov – futbalu a hokeja. Zatiaľ čo 1000 divákov na futbale je ešte prijateľné číslo, 500 fanúšikov hokejovým klubom veľmi nepomôže.

Oba športy však najskôr musia vyriešiť, ako sa dopátrať k pomoci za uplynulé obdobie. Aneta Büdi z Asociácie profesionálnych hokejových klubov (APHK) predostrela model, podľa ktorého by chceli kluby sanovať straty a ušlé zisky.

„Prišli sme s variantom českého modelu. Chceli sme sanovať ušlé tržby zo vstupného, ale sú tu aj iné hospodárske ukazovatele. Teraz si naposielame množstvo dát a potom aj členovia ministerstva povedia, aký model je pre nich najprístupnejší,“ uviedla Büdi.

Štvrtkový míting kvitovali aj futbalisti.

„Páči sa mi, že sme sa konečne stretli a začali diskutovať, pretože bez toho sa nedá nájsť riešenie,“ reagoval prezident Slovenského futbalového zväzu Ján Kováčik.

„Naša predstava je veľmi konkrétna, čísla máme presne zmapované v profesionálnom i amatérskom futbale. Budeme vychádzať z toho, čo bude možné,“ zdôraznil.

Je dôležité dodať, že kluby žiadajú pomoc za obdobie od marca do septembra. Ak naplno prepukne druhá vlna pandémie a športoviská sa opäť pre divákov uzatvoria, kluby môžu počítať straty nanovo.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus