Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Bez zmeny. Viac ako 1000 ľudí sa na futbal či hokej nedostane

Počas pondelkového zasadnutia ústredného krízového štábu o tom informoval predseda vlády SR Igor Matovič.

14.09.2020 19:44
Igor Matovič Foto:
Predseda vlády SR Igor Matovič.
debata (6)

Na športových podujatiach na Slovensku bude naďalej platiť pri interiérových akciách obmedzenie kapacity na 500 ľudí a pri exteriérových 1000 ľudí.

V prípade športových akcií v zelených oblastiach budú účastníci sedieť v každom druhom rade, v červených v každom štvrtom rade. Občerstvenie nebude dovolené.

Nepríde tak k päťnásobnému zníženiu maximálne povoleného počtu divákov. V piatok po rokovaní Pandemickej komisie vlády SR sa navrhlo sprísnení opatrení ohľadom hromadných akcií so zákazom podujatí nad 1000 divákov a interiérových nad 500 divákov.

Najkrajšie futbalové štadióny na Slovensku Fotogaléria - 12 fotiek Všetky fotky
Tehelné pole.

V súčasných zelených okresoch malo prísť k obmedzeniu maximálneho počtu osôb v exteriérových hromadných podujatiach na 200 osôb s povinnosťou nosiť rúško a v interiérových hromadných podujatiach na maximálne 100 osôb.

V oranžových a červených okresoch malo prísť ešte k výraznejšiemu obmedzeniu – v exteriéri maximálne 100 osôb, resp. v interiéri 50 osôb.

Do týchto počtov sa počítajú len diváci, nie hráči, tímy a organizátori.

"Odkedy bolo avizované pandemickou komisiou, že sa hromadné podujatia dosť zásadným spôsobom sprísnia od 1. októbra, boli sme vo veľmi intenzívnom kontakte, aby sme prišli s riešením. Dohodli sme sa, že bez ohľadu na to, ako sa nám podarí presvedčiť ústredný krízový štáb o tom, že by sme nemali až takto zásadne skresať počty prítomných, chceme podať pomocnú ruku športovej aj kultúrnej obci.

Po zasadnutí ústredného krízového štábu, ktorý ešte zasadá, sme chceli informovať, že s naším návrhom sa nám podarilo uspieť a pravidlá budú také, že budú de facto platiť opatrenia v platnosti od 1. septembra," povedal Matovič.

Štát chce pomôcť športovým klubom aj finančne. Kľúč podľa čoho prerozdelí financie sa ešte len hľadá.

"Je podstatné, že podávame pomocnú ruku. Preto sme boli v intenzívnej komunikácii so športovcami.

Najlepšie zarábajúci športovci podľa Forbesu Fotogaléria - 51 fotiek Všetky fotky
50. Paul Pogba (Fran./futbal/28,5 mil. USD).

Potrebujeme nájsť čo najadresnejšie opatrenia. Športu umožníme mať tam divákov, hoci si uvedomujeme, že to nie je plná kapacita. Stále dolaďujeme finálny kľúč podpory," povedal minister financií Eduard Heger.

Športové zápasy a súťaže boli od 1. septembra na Slovensku zaradené medzi rizikové podujatia s tzv. „superšíriteľmi“ nového koronvírusu.

Po zasadnutí konzília odborníkov na Úrade vlády SR minister zdravotníctva Marek Krajčí a hlavný hygienik Ján Mikas potvrdili opatrenia ohľadom hromadných akcií so zákazom podujatí nad 1000 divákov a interiérových nad 500 divákov.

Tiež sa rozhodlo, že opatrenia sa budú pravidelne prehodnocovať na zasadnutiach odborného konzília.

Od 1. júla sa na Slovensku povolili športové súťažné podujatia s viac ako tisíc účastníkmi za podmienky dodržania šachovnicového sedenia.

Športové kluby mohli za dodržania tejto požiadavky a zabezpečenia kontrolovaného vstupu a výstupu návštevníkov naplniť tribúny maximálne do 50 percent kapacity štadióna.

Konzílium odborníkov tak vyhovelo požiadavkám športových zväzov, ktoré apelovali na vládu, aby zvýšila počet účastníkov na súťažných podujatiach.

Už od 6. júla však vošli do platnosti upravené pravidlá so sedením v každom druhom rade ako dôsledok porušenia hygienických nariadení počas šlágra futbalovej Fortuna ligy v Dunajskej Strede.

Najlepšie zarábajúci športovci poslednej dekády Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
10. Lewis Hamilton (F1) - 400 mil. dolárov.

Nové opatrenie bolo prezentované zároveň ako ústretový krok s predpokladom zjednodušenie kontroly plnenia nariadení zo strany organizátorov hromadných podujatí.

Na Slovensku došlo ešte 9. marca k plošnej výluke športového života. Ústredný krízový štáb SR a dosluhujúca vláda Petra Pellegriniho vydali nariadenie okamžitého zákazu usporiadania všetkých športových podujatí v krajine.

Opatrenie bolo vydané predbežne na dva týždne, postupne sa však rozšírilo splynutím s ďalšími mimoriadnymi opatreniami proti šíreniu koronavírusu nového typu (ochorenie COVID-19).

Športová uzávera začala platiť hneď na druhý deň v utorok a len v prebiehajúcom týždni sa dotkla 44 zápasov najvyšších súťaží najvýznamnejších kolektívnych odvetví.

Zrušili sa tiež už nachystané domáce šampionáty v behu na lyžiach, strelectve zo vzduchových zbraní, v atletických viacbojoch a v squashi.

O šesť týždňov neskôr otvorili na Slovensku vonkajšie športoviská bez šatní a sociálnych zariadení.

V rámci prvej fázy uvoľňovania opatrení sprístupnili zariadenia pre rekreačný šport a tréningy vrcholových športovcov v bezkontaktných odvetviach.

Teda tenisové kurty, golfové ihriská, atletické dráhy, hrádze pre cyklistov, cyklistické dráhy i BMX-trate, vodnoslalomárske kanály, kanoistické areály, strelnice, či motoristické okruhy.

Od 20. mája boli v rámci štvrtej fázy otvorené vnútorné plavárne a športoviská pre organizované športové kluby.

Zároveň sa otvorilo aj prevádzkovanie kontaktných športov vo vonkajších priestoroch.

K vstupom na plavárne a do športových hál pre verejnosť došlo začiatkom júna a od 3. júna sa opäť povolili všetky športové súťaže a podujatia v krajine, k návratu divákov došlo v júli.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #vláda SR #Igor Matovič #obmedzenia #koronavírus #športové podujatia