Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Pomoc pre šport. Myslime na zdravie, ale aj ekonomiku, vyzýva tajomník

Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR pracuje na troch schémach, ktorými bude štát sanovať straty v oblasti športu.

14.09.2020 10:27
Tehelné pole Foto: ,
Prázdne tribúny štadióna Tehelné pole s nápisom Slovenský šport R.I.P.
debata

Štátny tajomník rezortu Ivan Husár tiež namieta niektoré opatrenia Úradu verejného zdravotníctva, ktoré podľa neho ohrozujú chod športu na Slovensku a vyzýva úrad na diskusiu o opatreniach.

Od začiatku októbra by sa mal päťnásobne znížiť maximálne povolený počet divákov na športových podujatiach.

V piatok o tom informoval minister zdravotníctva Marek Krajčí po rokovaní Pandemickej komisie vlády SR.

Ministerstvo školstva vo štvrtok zorganizuje spoločné stretnutie desiatich športových zväzov, sekcie športu MŠ a predstaviteľov Ministerstva hospodárstva SR.

Najlepšie zarábajúci športovci podľa Forbesu Fotogaléria - 51 fotiek Všetky fotky
50. Paul Pogba (Fran./futbal/28,5 mil. USD).

Témou stretnutia bude návrh troch schém pomoci štátu, ktoré majú sanovať straty športu spôsobené pandémiu koronavírusu.

Štátny tajomník pre šport Ivan Husár tiež apeluje na ÚVZ, aby usmernenia ohľadom koronavírusu vopred konzultoval s vecne príslušným útvarom ministerstva.

Upozorňuje na nekonzistentnosť opatrení pri obmedzení počtu zhromaždených osôb v prípade rôznych typov podujatí a zároveň rôznych veľkostí priestorov, v ktorých sa podujatia organizujú.

"Domnievame sa, že pri obmedzení hromadných podujatí je potrebné popri ochrane verejného zdravia myslieť aj na chod ekonomiky a krajiny.

Zároveň v športe pri obmedzení počtu osôb je dôležité určiť, o aké osoby ide: ide o divákov, športovcov alebo všetky osoby?

Navrhujeme, aby boli súťaže povolené a aby sa obmedzenia vzťahovali iba na počet prítomných divákov," uviedol v tlačovej správe Husár.

Najlepší športovci 21. storočia (Marca) Fotogaléria - 16 fotiek Všetky fotky
100. Luka Dončič (Slovinsko, basketbal).

Od 1. októbra by v súčasných zelených okresoch malo prísť k obmedzeniu maximálneho počtu osôb v exteriérových hromadných podujatiach na 200 osôb s povinnosťou nosiť rúško a v interiérových hromadných podujatiach na maximálne 100 osôb.

V oranžových a červených okresoch príde ešte k výraznejšiemu obmedzeniu – v exteriéri maximálne 100 osôb, resp. v interiéri 50 osôb.

V súčasnosti platí na Slovensku zákaz usporiadať exteriérové akcie nad 1000 a interiérové nad 500 osôb, v prípade červených a oranžových okresov do 500 osôb v exteriéri alebo nad 250 osôb v interiéri.

debata chyba