Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Reprezentanta odsúdili na trest smrti. Ozvala sa športová komunita i Trump

Mnohé svetové osobnosti vyjadrili ostrý nesúhlas s verdiktom iránskeho súdu, ktorý odsúdil zápasníka Navida Afkariho na trest smrti za zabitie príslušníka bezpečnostných zložiek. Toho sa mal dopustiť pred dvoma rokmi počas demonštrácií v meste Šíráz.

08.09.2020 13:38 , aktualizované: 16:20
Teherán, protesty Foto:
Protesty v Teheráne proti tamojšiemu vládnemu režimu na archívnej snímke.
debata

Dvadsaťsedemročný Afkari sa mal priznať k niekoľkým trestným činom vrátane vraždy príslušníka bezpečnostných síl, no podľa jeho matky a viacerých ľudskoprávnych organizácií si úrady vynútili priznanie násilím.

Iránskeho reprezentanta vraj predtým vo väznici kruto mučili. Jeho matka na videu prosí celý svet o pomoc a spravodlivý súd. Viacerí svetoví zápasníci sa postavili Afkarimu na obranu a žiadajú jeho prepustenie na slobodu.

„Zachráňte Navida Afkariho. Celá zápasnícka rodina a celosvetová športová komunita stoja za ním. Bojujeme, aby sme pre neho i jeho rodinu vybojovali spravodlivosť,“ napísal na instagrame trojnásobný majster sveta Frank Stäbler.

„Zápasnícka komunita má povinnosť sa teraz ozvať. Prosím, zachráňte Navida,“ uviedla na sociálnej sieti ďalšia nemecká reprezentantka v zápasení Aline Rotterová-Fockenová.

Iránsku vládu požiadal o milosť pre Afkariho na Twitteri aj prezident USA Donald Trump.

Navida Afkariho, ktorý v minulosti dosiahol na národných šampionátoch niekoľko medailových úspechov, odsúdili na trest smrti, 6,5-ročné väzenie a 74 rán bičom.

Najvyšší iránsky súd jeho odvolanie proti trestu zamietol. Dlhoročné väzenie dostali aj jeho bratia Vahid a Habib, ktorí sa takisto zapojili do protestov proti tamojšiemu vládnemu režimu.

debata chyba
Viac na túto tému: #Irán #Navid Afkari