Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Obrovská injekcia pre český šport. Čakajú na neho miliardy

Český šport sa v budúcom roku môže tešiť na výdatnú finančnú injekciu.

13.08.2020 14:08
Andrej Babiš Foto: ,
Český premiér Andrej Babiš
debata (1)

Národná športová agentúra pracuje so sumou 11,8 miliardy českých korún, čiže v prepočte 450 miliónov eur, ktoré prerozdelí do športu. Podmienkou sú úspešné rokovania s trénerom Andrejom Babišom, ktoré sa už začali.

Pôvodne Česi pripravili pre šport v roku 2021 sumu 10,1 miliardy korún (cca 384 milióna eur), ale po koronakríze bude športové prostredie potrebovať od štátu výdatnejšiu pomoc.

Takto uvažuje šéf Národnej športovej agentúry a niekdajší skvelý hokejový brankár Milan Hnilička.

Najlepší športovci 21. storočia (Marca) Fotogaléria - 16 fotiek Všetky fotky
100. Luka Dončič (Slovinsko, basketbal).

Trojnásobný majster sveta a olympijský víťaz z Nagana 1998 už má za sebou prvé rokovania s premiérom Babišom aj ministerkou financií Alenou Schillerovou.

"Navýšenie pôvodnej sumy o 1,7 miliardy korún chce Hnilička použiť predovšetkým v prospech telovýchovných jednôt a športových klubov v malých mestách a na dedinách.

Použijeme to na program Šatňa. Pripravíme aj programy na prevádzkovanie a údržbu športových zariadení, ktorý v minulosti vypisovalo ministerstvo školstva. Ďalšie peniaze by sa mali použiť na činnosť športových zväzov.

Chceme sa vo veľkom venovať aj investičnej oblasti najmä na regionálnej úrovni. Pôjde o podporu výstavby malých zimných štadiónov, bazénov a atletických štadiónov," vysvetlil Hnilička podľa webu seznamzpravy.cz.

Najlepšie zarábajúci športovci poslednej dekády Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
10. Lewis Hamilton (F1) - 400 mil. dolárov.

Podľa jeho slov by mali zostať peniaze aj na podporu väčších projektov, ako napríklad premenu zimného štadióna v Kladne na multifunkčnú arénu.

Práve v tejto hale Hnilička pôsobil už od kategórie mladšieho dorastu a dodnes tam krúži po ľade aj legendárny Jaromír Jágr.

„Ďalšie veľké projekty sú spojené s halami v Litvínove, Jihlave či Brne. Tam chceme rozbehnúť hneď niekoľko investičných projektov. Verím, že to všetko zvládneme k spokojnosti nášho športového prostredia,“ dodal Hnilička.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Andrej Babiš #český šport #Milan Hnilička