Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Železný kôň bol odsúdený na smrť. Aj tak bol najšťastnejší muž na zemi

Marián Čišovský nie je jediným športovcom, ktorý zvádzal nerovný boj s amyotrofickou laterálnou sklerózou. Aj keď toto ochorenie nie je bežné, nie je ani ojedinelé.

08.07.2020 06:00
Lou Gehrig Foto: ,
Lou Gehrig počas legendárneho prejavu na štadióne New Yorku Yankees 4. júla 1939
debata

Lou Gehrig, jeden z najslávnejších bejzbalistov všetkých čias, by o tom vedel rozprávať. Napokon, ALS má svoju prezývku práve po ňom. Po mužovi, ktorý ako prvý zvládol štyri homeruny v jednom zápase.

Vraví sa jej aj Lou Gehrigova choroba…

Éčkom proti ALS

Rodák z Yorkvillu bol v dvadsiatych a tridsiatych rokoch minulého storočia jedným z top hráčov svojej doby. Jedine Babe Ruth bol porovnateľnou hviezdou – bonviván a zabávač. A Gehrig? Ten bol presný opak. Chlapík, ktorý prišiel na štadión, odmakal si svoje a vytratil sa z dohľadu médií a verejnosti.

Volali ho aj Železný kôň. Veď za 17 rokov v tíme New York Yankees odohral neuveriteľných 2130 zápasov v rade. Mimochodom, medzi aprílom a septembrom ich bejzbalisti absolvujú až 160. Prakticky deň čo deň jeden zápas.

Lou Gehrig (vpravo) a Babe Ruth. Foto: SITA/AP
Lou Gehrig Lou Gehrig (vpravo) a Babe Ruth.

Už počas jarných tréningov pred sezónou 1939 Gehrig nedokázal odpáliť jediný homerun a ani začiatok sezóny ho nezastihol v dobrej forme. Cítil sa slabý, pomalý a jeho štatistiky boli najhoršie za celú kariéru. Po zápase s Washingtonom požiadal o voľno, čím ukončil úchvatnú sériu duelov bez prerušenia.

Odišiel na kliniku Mayo, kde mu o pár dní – v deň 36. narodenín – diagnostikovali ALS. Degeneratívne ochorenie, pri ktorom odumierajú bunky nervovej sústavy a človek zostáva paralyzovaný, až kým nezomrie.

Amerika bola v šoku. Hráč, o ktorom si myslela, že je nezničiteľný, bol na dne. Strácal svaly, koordináciu, jednoducho to už nebol on. Rok po tom, ako sa definitívne vytratil z prvej méty, mal pred zaplneným newyorským štadiónom legendárny prejav. Jeho slová vošli do dejín tak ako tie, ktoré kedysi vyslovili Martin Luther King či Theodore Roosevelt.

„Všetci hovoria, že sa mám zle. Ale dnes … dnes sa považujem za najšťastnejšieho muža na zemi,“ usmial sa.

Gehrig skúšal chorobu všemožne zastaviť. Menil jeden liečebný postup za druhým, napchával sa obrovským množstvom vitamínu E. „Je príliš skoro na akékoľvek optimistické odhady. Ale lekári majú radosť, pretože stav piatich pacientov sa po dlhých mesiacoch zlepšil,“ napísali v tom čase americké médiá.

Bola to falošná nádej. Gehrig o rok neskôr zomrel. Mal 37.

Chcel byť prvý

ALS je krutá diagnóza, z ktorej niet úniku. Zo silákov robí trosky. Holandský futbalista Fernando Ricksen býval pre svojich zamestnávateľov malou pohromou. Bol to divoch, ktorý po diagnostikovaní zákernej choroby skrotol.

Legenda Glasgowa Rangers sa dozvedela o svojom osude v septembri 2013.

„Ja to zvládnem. Ako prvý človek na svete,“ vravel v televíznom dokumente, v ktorom s výraznou pomocou manželky ešte dokázal pomaly prejsť cez obývačku. „Viete, čo je najhoršie? Že musím ľudí žiadať o pomoc. Som závislý na ostatných a preto som na tú chorobu naštvaný,“ poznamenal.

Ani pár mesiacov pred smrťou sa nevzdával: „Vyzerám horšie, než ako sa v skutočnosti cítim. Som plný energie,“ spomenul. V tej chvíli však už neudržal hlavu a kŕmiť ho museli do žily. Až vlani, tesne pred odchodom na druhý svet, pripustil, že v boji proti ALS je bezmocný. „Som realista. Vidím, že moje hodiny dotikávajú.“

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Like for Fernando Ricksen❤ - Fernando Ricksen has died this morning following a battle with motor neurone disease.❤

Príspevok, ktorý zdieľa Hooligans Scene (@hooligansscene),

Aj keď jeho príbeh sa odohrával o 80 rokov neskôr, ako ten Gehrigov a medicína a veda sú úplne inde, nepomohlo mu to. Azda aj preto sa Holanďan rozhodol, že svoju DNA daruje doktorom, aby sa pokúsili zistiť odpoveď na tú najzáludnejšiu otázku: „Prečo?“

V roku 2014 sa začala na sociálnych sieťach šíriť výzva Ice Bucket Challenge – aktivita, pri ktorej si dotyčný na hlavu vylial vedro ľadovej vody so zámerom zvýšiť povedomie o amyotrofickej laterálnej skleróze a podporiť jej výskum. Známi účastníci zároveň prispievali finančnými darmi.

Akcia mala veľký ohlas. Napokon, organizácia ALS Association vyzbierala od 15. júla do 21. augusta 2014 takmer 42 miliónov amerických dolárov. Pre porovnanie – za to isté obdobie roku 2013 to boli iba dva milióny.

Napriek tomu príčiny ochorenia naďalej zostávajú nie celkom známe. Liečba neexistuje, lieky sa zameriavajú iba na zmiernenie ťažkostí a predchádzanie komplikácií. Vedci však vidia nádej v mezenchymálnych kmeňových bunkách.

Športovci, ktorí zvádzali boj s ALS Fotogaléria - 11 fotiek Všetky fotky
Steve Gleason bol hráčom amerického futbalu....

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #ALS #Lou Gehrig #Fernando Ricksen