Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Utrpenie triatlonistky úrady ignorovali. Tréneri ju doviedli k samovražde

Roky čelila zneužívaniu, jej sťažnosti boli nevypočuté. Smutný príbeh sa skončil tragédiou.

02.07.2020 17:23
Triatlon, ilustračná Foto: ,
Ilustračná snímka.
debata

Dvadsaťdvaročnú juhokórejskú triatlonistku Čoi Suk-Hienovú priviedlo fyzické a verbálne týranie trénerov k samovražde.

Zomrela minulý týždeň v Pusane, druhom najväčšom meste krajiny.

Mladá talentovaná športovkyňa, ktorá na juniorských majstrovstvách Ázie v roku 2015 získala bronzovú medailu, podľa informácií tamojších médií kvôli trénerskému štábu veľmi trpela.

Prípady krutého zaobchádzania oznámila na príslušné orgány, vrátane juhokórejského národného olympijského výboru, no tie vraj dostatočne nezasiahli a obvinenia nevyšetrovali.

V liste na rozlúčku prosila mamu, aby odhalila „hriechy jej tyranov“.

Športovkyňa si viedla denník, v ktorom opísala dlhoročné týranie. Priznala, že každý deň kvôli nemu plakala podľa vlastných slov by „radšej zomrela, ako bola opakovane bitá ako pes.“

Objavili sa aj zvukové záznamy násilného správania. „Ty! Poď sem a zatni zuby,“ odznelo v nahrávke, po ktorom nasledovala zvuk faciek, opísal podrobnosti portál BBC.

Nádejná reprezentantka v roku 2016 skončila na národnom šampionáte už v kategórii elite štvrtá, vlani štrnásta, čím podľa trénerov nesplnila očakávania.

Jeden z trénerov jej dokonca vzal jedlo, nechýbali bitky či sexuálne obťažovanie, na ktoré sa viaceré športovkyne sťažovali už vlani.

Tamojší olympijský výbor sa obhajoval, že sťažnosť triatlonistky dostal v apríli a jej prípad pridelil vyšetrovateľke.

„Považujeme za poľutovaniahodné, že k takémuto incidentu opakovane prišlo, aj keď sme sa snažili zaviesť opatrenia, ktoré mali predchádzať násiliu či sexuálnym útokom a chrániť ľudské práva športovcov,“ uviedol výbor.

Kórejská triatlonová federácia prisľúbila, že podnikne kroky proti údajným zneužívateľom, informoval South China Morning Post.

K tragickej udalosti sa vyjadril aj prezident Mun Če-in. Vyzval úrady, aby prijali opatrenia a zabránili zneužívaniu v budúcnosti.

Najlepšie zarábajúci športovci podľa Forbesu Fotogaléria - 51 fotiek Všetky fotky
50. Paul Pogba (Fran./futbal/28,5 mil. USD).
debata chyba
Viac na túto tému: #triatlon #Čoi Suk-Hienová