Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Chlapci sú chlapci a dievčatá sú dievčatá. Proti zákonu sa búria vplyvní hráči

Študenti-atléti budú od základných škôl až po vysokú školu musieť súhlasiť s testovaním pohlavia, aby mohli súťažiť.

26.06.2020 17:20
Christian Coleman Foto: ,
Ilustračné foto
debata (13)

Idaho sa stalo prvým štátom v Spojených štátoch, ktorý zakázal transsexuálnym dievčatám účasť v dievčenských a ženských športoch a legalizoval prax požadovania dievčat a žien, aby sa podrobili sexuálnemu testovaniu, ak chcú súťažiť.

Zákon podpísal guvernér štátu Idaho Brad Little. Ten zároveň podpísal návrh zákona, ktorý zakazuje transsexuálnym ľuďom zmeniť svoje rodné listy, aby zodpovedali ich rodovej identite.

Zatiaľ čo mnoho štátov zaviedlo zákony, ktoré obmedzujú účasť transgenderových športovcov, Idaho je prvým z nich, ktorý takúto právnu úpravu schválil.

Napriek hnutiam presadzujúcim práva transgenderov, stúpenci nového zákona uviedli, že neakceptujú ľudí identifikujúcich sa ako niečo iné, ako to, čo bolo napísané na ich rodných listoch. Zákon bol údajne zameraný predovšetkým na športovcov, ktorí boli na svojich rodných listoch chlapcami, ale teraz sa identifikujú ako ženy a chcú súťažiť ako také.

Najslávnejší LGBTI športovci Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
10. Nemecký futbalista Thomas Hitzlsperger.

„Chlapci sú chlapci a dievčatá sú dievčatá,“ uviedol senátor za štát Idaho Lee Heider. „Žiadny lekár, žiadny sudca, žiadne ministerstvo zdravotníctva a sociálnej starostlivosti nezmení túto realitu.“

Niektoré veľké spoločnosti s veľkými prevádzkami v štáte Idaho, vrátane Chobani a Hewlett-Packard, už vyzvali guvernéra, ktorý je rovnako ako predkladatelia zákona republikán, aby ho vetoval.

Očakáva, že zákon bude v najbližšom čase napadnutý. V roku 2018 totiž federálny súd považoval za protiústavnú politiku podobnú novému zákonu v štáte Idaho, ktorý zakazuje zmeny v rodných listoch.

Úrad generálneho prokurátora už stihol vyjadriť znepokojenie nad ústavnosťou obmedzení týkajúcich sa účasti na športe a uviedol, že okrem iného by legislatíva mohla porušiť federálny zákon známy ako hlava IX, ktorý zakazuje diskrimináciu na základe pohlavia vo všetkých vzdelávacích inštitúciách.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #transgender #Idaho