Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Väčšina organizátorov ZOH ich už nebude môcť usporiadať. Môže za to zmena klímy

Viac než polovica hostiteľských miest zimných olympijských hier ich už v budúcnosti nebude môcť usporiadať.

21.06.2020 20:50
Soči, 2014 Foto: ,
Dažďové kvapky počas olympiády v Soči 2014.
debata (1)

Dôvodom sú nepriaznivé vyhliadky v súvislosti s klimatickou zmenou. O 30 rokov sa ZOH nebudú môcť uskutočniť v 10 z 19 dote­rajších dejísk.

Podľa správy Davida Goldblatta pre Rapid Transition Alliance sa do roku 2080 počet vhodných bývalých hostiteľov zimnej olympiády zníži iba na šesť.

Nedostatok a rýchle topenie snehu

"Zmena klímy sa neodohráva rovnomerne na celom svete. Univerzálne je však dokázané, že priemerné teploty stúpajú všade, aj v horských oblastich, ktoré sú domovom väčšiny zimných športov.

Najlepšie zarábajúci športovci podľa Forbesu Fotogaléria - 51 fotiek Všetky fotky
50. Paul Pogba (Fran./futbal/28,5 mil. USD).

Tie sa budú musieť čoraz viac zaoberať nedostatkom prírodného snehu, respektíve jeho rýchlym topením sa krátko po napadnutí," píše sa v správe na špecializovanom webe Insidethegames.biz.

Ako príklad zlých klimatických podmienok môžu poslúžiť dve z ostatných troch zimných olympijských hier vo Vancouvri 2010 a Soči 2014.

"Organizátori ZOH vo Vancouvri v hodnotiacej správe napísali, že najteplejšie počasie v histórii v regióne Cypress Mountains neumožnilo pripraviť všetky športoviská podľa pôvodného plánu. A v Soči bolo ešte teplejšie.

Mnoho športovcov sa tam sťažovalo na nedostatok snehu, resp. na jeho nekvalitu. Súťažilo sa v ťažkom a pomalom snehu, v ktorom bolo náročné pohybovať sa podľa predstáv súťažiacich," píše sa v správe pre Rapid Transition Alliance.

Nárast zranení

Už počas ZOH v Soči kritici písali o tom, že väčšina medailistov lyžiarskych či snoubordových súťaží pochádzala z prvej desiatky v štartovnej listine, teda z pretekárov, ktorí mali výhodu takmer neporušeného snehu. Podmienky sa neskôr zhoršovali úmerne s každým ďalším súťažiacim.

Organizátori v biatlonovom komplexe počas ZOH... Foto: SITA/AP, Kirsty Wigglesworth
ZOH 2014, Soči Organizátori v biatlonovom komplexe počas ZOH 2014.

"V porovnaní s hrami v roku 2010 došlo o štyri roky neskôr k 5-percentnému poklesu počtu športovcov, ktorí svoje súťaže dokončili a k 9-percentnému nárastu zranení.

Do úvahy sa v tejto štatistike brali súťaže v alpskom a freestylovom lyžovaní a tiež snoubordingu," všimli si vedci z University of Waterloo.

Už od svojho vzniku v roku 1924 sa zimné olympijské hry považovali za jeden z najväčších zásahov do životného prostredia a rokmi sa percento týchto zásahov iba zvyšovalo.

S organizovaním Hier išli ruka v ruke budovanie horskej a turistickej infraštruktúry, čo bude v budúcnosti vzhľadom na klimatickú zmenu reálne ohrozené.

Toto sú najbohatšie športy na svete Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
10. MOTORIZMUS: Súčasná globálna trhová hodnota...

Témou je znižovanie uhlíkových emisií

Medzinárodnému olympijskému výboru (MOV) trvalo dosť dlho, až do začiatku deväťdesiatych rokov 20. storočia, aby túto situáciu začal brať vážne. Momentálne je témou dňa zníženie uhlíkových emisií na minimum.

Podľa aktuálnej správy po roku 2030 budú všetky športové podujatia, ktoré budú naďalej produkovať uhlík, stiahnuté z obehu.

„Podľa OSN máme čas približne 30 rokov, aby sme zhoršujúcu sa situáciu s klimatickou zmenou vyriešili. Medzivládny panel zaoberajúci sa zmenou podnebia však tvrdí, že už o desať rokov bude pri súčasnom náraste uhlíkových emisií neskoro, aby sa niečo riešilo,“ podotýka Insidethegames.biz.

„V podstate neexistuje iná možnosť ako tá, že svet športu okamžite začne s masívnym znižovaním emisií uhlíka,“ dodávajú vedci na záver.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #ZOH