Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda EURO 2024 EURO 2024 Výsledky výsledky

Čelila výkyvom teplôt, našli ju po 11 hodinách. Ukrajinská ultrabežkyňa zomrela

Volali ju Železná Lady. Bola úspešnou ultramaratónskou bežkyňou, členkou ukrajinského tímu na 24-hodinových podujatiach. Vlani vyhrala extrémne preteky v Moldavsku a v Kyjeve.

18.06.2020 21:57
debata (1)

"Verte vo svoje sily a nikoho nepočúvajte. Ak chcete bežať, bežte! Aj keď sa niečo pokazí, aspoň ste to skúsili,“ povedala v jednom z rozhovorov.

Slová, z ktorých mrazí. Veľká vášeň sa pre Jekaterinu Kaťuščevovú stala osudnou. Pred niekoľkými dňami zomrela vo veku 33 rokov. Po kolapse na trati 42-míľového (približne 67,6 km) supermaratónu ležala dlhé hodiny na jednom mieste, kým ju našla polícia.

Tragická udalosť sa odohrala počas mimoriadne náročných pretekov v Odeskej oblasti na juhu Ukrajiny. Kaťuščevovej prišlo zle, na následky úpalu a dehydratácie v 40-stupňových horúčavách skolabovala. Jej telo zažilo veľký výkyv, keďže v noci, keď bola v bezvedomí, teplota klesla.

„Organizátori si všimli jej zmiznutie po tom, ako ostatní pretekári dorazili do cieľa. Začali pátrenie v terénnom automobile, pomáhali aj niekoľkí cyklisti a dobrovoľníci,“ povedal bežec Igor Miško.

Špekulovalo sa aj o tom, že ju uniesli, čo sa napokon nepotvrdilo.

Polícia ju našla po 11 hodinách nadránom vďaka signálu z jej mobilného telefónu. Nachádzala sa necelých 10 kilometrov od cieľa a bola vo vážnom stave. Po príchode do nemocnice sa zlepšil a dávali jej šance na prežitie, no zakrátko utrpela vážnu mozgovú príhodu, ktorej podľahla.

Ako píše Daily Mail, jeden z organizátorov označil preteky pri ústí rieky Veľký Kujalnik neďaleko Čierneho mora za pekelné a nemilosrdné.

„Niektoré miesta pripomínajú džungľu, na trati sú močiare, tŕstie, kamene, strmé stúpania a klesania. Ústie rieky je nekonečné, slnko nemilosrdné, soľ máte na každom centimetri vášho tela. Ťažko sa vám dýcha a cítite vlastný pulz,“ opísala vyčerpávajúce podmienky organizátorka Irina Dašková.

Na Kaťuščevovú nezabudne ani Nadeem Khan, prezident Medzinárodnej asociácie ultrabežcov (IAU): "Bola jednou z najlepších ultra športocov ukrajinského národného tímu, nikdy nevynechala možnosť hrdo reprezentovať svoju krajinu na majstrovstvách IAU.

Vždy sme sa mohli spoľahnúť na jej drsnosť a odhodlanie. Bola nielen športovcom, ale aj dobrým priateľom. Jej usmiata tvár nám bude na podujatiach chýbať. Odpočívaj v pokoji."

Najlepší športovci 21. storočia (Marca) Fotogaléria - 16 fotiek Všetky fotky
100. Luka Dončič (Slovinsko, basketbal).
1 debata chyba
Viac na túto tému: #ultramaratón #Jekaterina Kaťuščevová