Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Floyd mení šport. Uvidíme na stupňoch víťazov opäť zaťaté päste?

Medzinárodný olympijský výbor (MOV) ešte nedávno zakazoval športovcom prejavovať verejné formy protestov či politickú náklonnosť počas olympijských hier.

12.06.2020 07:00
Tommie Smith, John Carlos Foto:
Spomienka na 16. október 1968. Americkí atléti Tommie Smith (v strede) a John Carlos vyjadrujú gestom podporu radikálnemu hnutiu Black Power a aj všetkým údajne diskriminovaným Afroameričanom v USA.
debata (6)

Pod vplyvom súčasnej celosvetovej vlny demonštrácií po násilnej smrti Afroameričana Georgea Floyda v USA sa však aj na najvyššej olympijskej úrovni otvorila otázka vyjadrovania politického či iného názoru. Podľa šéfa MOV Thomasa Bacha dosiaľ striktný postoj sa už o čosi zmiernil.

Výbor MOV pre športovcov bude skúmať spôsoby, ktoré by mohli byť dôstojným vyjadrením názoru počas olympijských hier a zároveň by rešpektovali olympijského ducha. Inými slovami hľadá sa možnosť ako určiť hranicu medzi tým, čo bude povolené, ak sa športovec rozhodne prejaviť isté gesto či politický názor a čo bude už za ňou.

Súčasné pravidlo 50 Olympijskej charty hovorí o zachovaní politickej neutrality počas športového výkonu, ale povoľuje športovcom vyjadriť osobné názory v rozhovoroch pre médiá po skončení súťaží.

Momentálny stav vecí je taký, že ak by sa športovec počas OH rozhodol vyjadriť svoj politický názor spôsobom, ako to urobili americkí šprintéri Tommie Smith a John Carlos na stupňoch víťazov po behu na 200 m na OH 1968 v Mexiku, čelili by disciplinárnemu konaniu a vedenie ich tímov by ich dokonca mohlo predčasne poslať domov.

Najdrahší slovenskí futbalisti Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
10. Juraj Kucka (Parma) - 4 milióny eur.

Zlatý Smith a bronzový Carlos vtedy v Mexiku pri zvukoch americkej hymny sklonili hlavy a zdvihli zovreté päste v čiernych rukaviciach na znak podpory utláčaným černochom v Spojených štátoch amerických. Za toto gesto ich neskôr čakal vyhadzov z olympijskej dediny.

Thomas Bach sa zatiaľ nevyjadril, či takýto typ verejného prejavu bude už na OH 2021 v Tokiu povolený, ale nevylúčil ďalšie rozhovory na túto tému.

„Olympizmus a jeho myšlienky sú globálne veľmi silné platformy na demonštrovanie myšlienok boja proti rasizmu a za rovnoprávnosť. Je na nás, aby sme dokázali rozlíšiť podporné gestá, ktoré sú v súlade s princípmi Olympijskej charty a tie, ktoré podporujú myšlienky rozkolu určitých hodnôt,“ skonštatoval Thomas Bach.

Na adresu komisie športovcov MOV, ktorej predsedá dvojnásobná olympijská šampiónka v plávaní Kirsty Coventryová, prezident MOV podotkol: „Myslím si, že sleduje počínanie športovcov z celého sveta a odráža názory väčšiny z nich.“

Zatiaľ čo komisia športovcov MOV sa bude zaoberať možnosťami vyjadriť svoje názory počas olympijských súťaží, v otázke komerčných a obchodných aktivít sa nič nemení. Budú pre športovcov na olympijskej pôde naďalej zakázané.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #olympizmus #George Floyd