Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Nestal sa Írom s jednou bradavkou, no poslal Tysona do dôchodku

Bolo jasné, že jeho éra sa blíži ku koncu. Legendárny americký boxer Mike Tyson prehral dva zápasy z posledných troch a 11. júna 2005 ho čakal duel proti neznámemu Írovi Kevinovi McBridovi.

11.06.2020 13:28
debata
Mike Tyson opúšťa ring po poslednom zápase v... Foto: SITA/AP, SUSAN WALSH
Mike Tyson Mike Tyson opúšťa ring po poslednom zápase v kariére.

Ten sľuboval, že šokuje svet. Veril si, aj keď mu okolie dávalo minimálne šance na úspech. Tyson vyhlasoval, že ho rozpitve ako rybu.

Tento duel ho mal nakopnúť, no to sa nestalo.

Niekdajší majster sveta v ťažkej váhe pred 15 rokmi nastúpil na svoj posledný zápas v profesionálnom ringu. Rozlúčil sa prehrou.

Outsider a obetný baránok

O vtedy 32-ročnom McBrideovi pred duelom vo Washingtone hovorili ako o obetnom baránkovi, ktorý mal prinavrátiť 38-ročnej superhviezde sebavedomie.

„V Massachusetts sme si rozložili desaťtýždňový tréningový tábor, ľudia nás vyhľadávali len kvôli tomu, aby nám povedali, že Kevin nemá šancu,“ spomínal nedávno pre Daily Mail Packie Collins.

Brat bývalého majstra sveta Steva mal na starosti prípravu outsidera, spolu s legendárnym trénerom Goodym Petronellim.

„Netrénovali sme len telo, ale aj myseľ. Kevin otvorene povedal, že má problémy s alkoholom. Nemohli sme to ignorovať. Zo začiatku sme mali oddelené izby a v jeden večer som ho videl, ako zamieril do barov. Tvrdil, že ide len na prechádzku. Na druhý deň sme už mali spoločnú izbu,“ pokračoval kouč.

Zverenca sa snažil presvedčiť, aby veril tomu, že Tysona dokáže zdolať.

„Jedného kamaráta som poprosil, aby vo Photoshope vytvoril fotografiu, na ktorej Tyson leží na zemi a Kevin stojí nad ním oslavujúc triumf. Obrázok sme položili ku Kevinovej posteli, aby to bola posledná vec, ktorú uvidí pred spaním,“ prezradil Collins.

Inšpirácia v kine i bandážový trik

S tímom používal aj iné triky. Napríklad trénovali v rovnakom parku ako slávny pästiar Rocky Marciano. Súčasťou prípravy bola aj hypnóza.

„Podstúpil som ju každý týždeň. Pamätám si, že mi povedali, aby som sa usmieval vždy, keď ma Tyson zasiahne. A skutočne, na videozázname som naozaj dosť vysmiaty,“ podotkol McBride.

Kevin McBride. Foto: SITA/AP, PABLO MARTINEZ MONSIVAIS
Kevin McBride Kevin McBride.

Tri dni pred súbojom išli do kina. „Vtedy premietali film Druhá šanca (Cinderella Man, pozn.) o boxerovi, ktorému nikto nedával šance na úspech. Keď sme vyšli z kina, (kouč) Packie mi povedal, že to bolo znamenie. Jeho psychologický prínos bol enormný,“ neskrýva obdiv Ír.

Kouč Collins šiel pred zápasom do Tysonovej šatne, aby dohliadol na viazanie bandáží. Bol preč vyše hodiny, pretože sa medzitým objavil aj velikán sveta medzi povrazmi Muhammad Ali.

Keď sa vrátil, McBridovi zdržanie vysvetlil inak: „Povedal som mu, že Tyson sa trasie, je pos.atý, a ruky si musel prebandážovať trikrát.“

Útok po bubnovaní škriatkov

Tysona trápili veľké dlhy. Hovorilo sa o 40 miliónoch dolárov, americké médiá v tom čase odhadovali, že vo svojom živote mohol prísť až o 500 miliónov.

Aj keď mal za duel napriek prehre zinkasovať 5 miliónov, kvôli rôznym pohľadávkam mu vraj na účte pribudlo len 250-tisíc.

Aj samotný duel miestami vyzeral tak, že Železný Mike sa snaží boxovať len pre peniaze. Jeho súper sa, naopak, pustil do favorita s chuťou.

Tyson napriek tomu po piatich kolách viedol na body u dvoch z troch rozhodcov. Postupne však naňho doliehala únava a uchýlil sa k nešportovým krokom.

"Dodnes si pamätám, ako tvrdo ma zasiahol v šiestom kole. Akoby mi v hlave bubnovali škriatkovia. Môj inštinkt mi hovoril: ‚To je všetko, čo dokážeš? Máš problém.‘ Tyson potom skúšal rozličné veci. Napríklad mi chytil ľavú ruku a snažil sa mi ju zlomiť.

Nielen to, neskôr sa pokúsil uhryznúť ma do bradavky. Ešteže mal chránič zubov, inak by som bol Ír s jednou bradavkou," opisuje McBride detaily z duelu.

Najlepší boxeri ťažkej váhy podľa knokautov Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
98. Vladimir Kličko (Ukrajina, box).

Narozdiel od Tysonovho pamätného odhryznutia z ucha Evandera Holyfielda pred ôsmimi rokmi tentoraz trest neprišiel. Odpočítali mu akurát dva body za úder hlavou. McBridovi pri ňom rozsekol obočie, no pokračoval aj zakrvavený.

Tysona zahnal do povrazov a uštedril mu niekoľko úderov. Skončil na zemi. „Fotografia, na ktorej leží v ringu, je totožná s obrázkom, ktorú sme urobili vo Photoshope,“ pripomenul Collins.

Tyson sa ešte dostal do svojho rohu, no následne ho opustil. Ringový rozhodca dostal správu, že v zápase nebude pokračovať.

Stopol ho démon alkohol

Collins k nemu pristúpil a povedal, že pred 10 rokmi by sa to nestalo. Smutný zdolaný velikán mu len šeptom poďakoval.

Rozhodca Joe Cortez a sediaci Mike Tyson po... Foto: SITA/AP, SUSAN WALSH
Mike Tyson, Kevin McBride Rozhodca Joe Cortez a sediaci Mike Tyson po tom, ako ho zasypal údermi Kevin McBride.

McBride bol šťastný, no priznal, že to nebol Tyson vo svojej životnej forme.

"Bojoval som však proti nemu a dokonca vyhral. Bol som posledným boxerom, ktorý ho zdolal. Už len to, že som proti nemu nastúpil, je veľká vec. Neuveriteľné, ako dávno to bolo. Zostrih zápasu často nepozerám, ale nedávno som naň narazil na Facebooku a pustil som si ho.

Sny sa niekedy splnia, že?" dodal dnes 47-ročný urastený muž. Mimochodom, za triumf zinkasoval oveľa menej ako zdolaný Tyson – „len“ 150-tisíc dolárov.

Po tomto triumfe McBride prehral šesť z ôsmich zápasov a v roku 2011 pre závislosť od alkoholu ukončil kariéru. Odvtedy sa fľašky nedotkol. Bol s alkoholizmom bol vraj ťažšou výzvou ako čeliť Tysonovi v ringu.

Žije v Bostone so svojou manželkou a dvoma deťmi.

„Starám sa o stromy, pílim drevo, upozorňujem ostatných, keď padá strom, odhrabávam sneh a podobne. Je to dobré, zamestnáva ma to. Mojou prácou je zdvíhať veci a položiť ich,“ pochvaľuje si pokojný život. Novinári pripomínajúci jubileum priznali, že nebolo jednoduché vypátrať ho.

Mike Tyson a Kevin McBride po vzájomnom súboji. Foto: SITA/AP, PABLO MARTINEZ MONSIVAIS
Mike Tyson, Kevin McBride Mike Tyson a Kevin McBride po vzájomnom súboji.

Tyson nechcel klamať sám seba

McBride sa niekedy sa ukáže na boxerskom galavečere, ale svoj predchádzajúci život nechal za sebou.

Tyson po poslednom dueli v kariére povedal, že v tomto športe už nebude prekážať. „Končím. Nemôžem klamať samého seba. Už to pre mňa nie je to hlavné,“ povedal na tlačovej konferencii.

Jeho bilancia v profesionálnom ringu je 50 výhier (z toho 44 knokautov) a len šesť prehier.

V uplynulých rokoch mal viacero aktivít. Rozbehol niekoľko projektov, má vlastný podcast, na javisku predvádza šou jedného muža, má farmu, na ktorej pestuje marihuanu.

No najmä pod detailným drobnohľadom médií pracuje na tom, aby sa vrátil do ringu „na niekoľko charitatívnych zápasov“.

debata chyba
Viac na túto tému: #box #Mike Tyson #Kevin McBride