Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Na začiatku boli vyhrážky a urážky. Afroamerickí pionieri v športe

Nemali to ľahké. Boli to oni, ktorí museli lámať bariéry v hlavách. Predsudky i strach z inakosti. Ale nakoniec uspeli. Títo piati afroamerickí športovci navždy zmenili šport.

04.06.2020 11:10
debata (2)

Jackie Robinson

Jackie Robinson bol prvým černochom, ktorý debutoval v profesionálnom bejzbale. Všetko sa začalo v Brooklyne Dodgers 15. apríla 1947.

„Bol to najočakávanejší debut v análoch amerického športu,“ napísali športoví publicisti Robert Lipsyte a Pete Levine. „Bola to chvíľa, v ktorej sa miesili sen so strachom z rovnakej príležitosti pre všetkých. Navždy zmenila šport i postoj Američanov,“ poznamenali.

Po počiatočnom rasistickom zaobchádzaní od fanúšikov i členov tímov sa Robinson stal nováčikom roka a preukázal, že je jedným z najtalentova­nejších hráčov v MLB.

Jesse Owens

25. mája 1935 sa Owens, ktorý bol študentom na Ohio State University, zúčastnil na univerzitnej súťaži Big Ten v Ann Arbor v Michigane. V ten deň dosiahol ohromujúcich päť svetových rekordov v šprintoch a skokoch – všetko zvládol za 45 minút.

Owens pokračoval vo svojej nadprirodzenej víťaznej sérii na olympijských hrách v roku 1936 v Berlíne, kde získal štyri zlaté medaily.

Jack Johnson

Jack Johnson, známy tiež ako „Galvestonský obor“, prežil svoj život nebojácne ako jeden z najslávnejších čiernych športovcov v Amerike.

V roku 1910 v zápase nazvanom ako súboj storočia narazil na dovtedy nezdolaného bieleho súpera Jamesa J. Jeffriesona. Potom, ako Johnson v 15. kole vyhral, odštartovali po celej krajine rasové nepokoje.

Keď netĺkol svojich protivníkov, bol zaneprázdnený obchodnými aktivitami a finančnými dohodami. Mal tiež záľubu v bielych ženách, ktoré ho nakoniec dostali do problémov so zákonom, ktorý vtedy platil. Roky strávil vo väzení.

Charlie Sifford

Dlho, dlho predtým, ako prišiel na scénu Tiger Woods, tu bol akýsi Charlie Sifford.

Väčšinu kariéry hral na menších turnajoch – v tom čase vyhradených pre ľudí tmavej pleti – avšak na pozvanie boxera Joea Louisa sa v roku 1952 dostal na prestížny Phoenix Open. Vyhrážali sa mu smrťou.

Napriek tomu sa Sifford nedal zastrašiť. V roku 1961 vstúpil do PGA Tour a stal sa prvým afroamerickým profesionálnym golfistom.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

#altheagibson first African American to win a Grand Slam

Príspevok, ktorý zdieľa @ our.black.sheros,

Althea Gibsonová

Prvá Afroameričanka, ktorá zavítala na tenisový okruh. V roku 1956 dokonca ovládla Roland Garros a v nasledujúcej sezóne aj Wimbledon.

Gibsonovej atletické úspechy sa považovali doslova za revolučné – mali obrovský sociálny a psychologický vplyv na čiernu komunitu. Napriek tomu trvalo ďalších 40 rokov, kým na grandslame triumfovala ďalšia Afroameričanka.

Serena Williamsová.

Najlepšie zarábajúci športovci podľa Forbesu Fotogaléria - 51 fotiek Všetky fotky
50. Paul Pogba (Fran./futbal/28,5 mil. USD).
2 debata chyba
Viac na túto tému: #Jesse Owens