Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Splnil si sen. Potom uviazol aj so psami na dva mesiace na Aljaške

Nórsky mašér Thomas Waerner v polovici marca vyhral najťažšie preteky psích záprahov na svete slávny Iditarod na americkej Aljaške, ale domov na sever Európy sa nedostal.

25.05.2020 16:05
Thomas Waerner Foto: ,
Thomas Waerner.
debata

Spoločne so svojimi 16 psami na vyše dva mesiace uviazol v Anchorage v dôsledku prísnych reštrikčných opatrení v boji s koronavírusom. Jednoducho nemal ako prepraviť seba a početnú psiu posádku do Nórska. Medzitým doma v mestečku Torpa vo vnútrozemí krajiny zmeškal desiate narodeniny jedného zo svojich piatich detí a okrem nich a manželky Guro ho túžobne vyčkávalo aj ďalších 35 psov, ktoré vlastní.

„Milujem Aljašku. Jej časť je ukrytá v mojom srdci, ale doma mám rodinu a už ju potrebujem vidieť,“ vyhlásil úspešný, ale smutný mašér.

Nádej však umiera posledná a 47-ročný Nór nakoniec využije netradičnú možnosť prepravy do vlasti. Začiatkom júna do Nórska odletí špeciálne lietadlo Douglas DC-6, ktoré sa má stať súčasťou Múzea histórie letectva v meste Sola. Dohodu o odkúpení lietadla nórskou stranou majú spečatiť tento týždeň. Ak sa tak stane, Waerner sa na palube historického stroja spoločne so psami odvezú za rodinou do Nórska. Predáva ho spoločnosť Everts Air Cargo so sídlom v aljašskom meste Fairbanks.

Mašér Brent Sass v cieli Iditarodu 2020. Foto: SITA/AP, Marc Lester
Iditarod Mašér Brent Sass v cieli Iditarodu 2020.

„Zvezieme sa so psami akoby stopom. Lietadlo pôjde do Nórska a my budeme na jeho palube. Sme šťastní,“ reagoval Waerner.

Ešte pred odletom musí absolvovať testy na ochorenie COVID-19 a vyzdvihnúť svojich psov z chovateľskej stanice v Salche, ktorú vlastní jeden z amerických mašérov Arleigh Reynolds.

Waerner trávi chvíle po skončení pretekov Iditarod u svojich aljašských priateľov v mestách Ester a Salcha, tento rok sa však niekoľko oddychových dní premenilo na stresujúce dva mesiace na severe amerického kontinentu. Waerner sa už teší, že po príchode do Nórska obnoví normálny život.

Momentka z tohtoročného Iditarodu. Foto: SITA/AP, Marc Lester
Iditarod Momentka z tohtoročného Iditarodu.

„Doma ma čaká moja žena, 5 detí a 35 psov. Ona je veterinárka a teraz sa musí o všetkých starať. Ak sa ma čokoľvek opýta po príchode domov, z mojich úst zakaždým zaznie: "Áno, drahá! To bude univerzálna odpoveď na každú jej prosbu,“ vyznal sa Waerner.

Nórsky milovník psov si triumfom na 1609 km dlhých pretekoch na Aljaške splnil detský sen. Na čelo priebežného poradia sa dostal až v samom závere zimnej tortúry na saniach naprieč Aljaškou cez viaceré pohoria, zamrznutý Yukon, či ľadovec pri Beringovom mori.

Triumfu sa dočkal na druhý pokus, v roku 2017 pri svojej premiére skončil sedemnásty. Trojnásobného šampióna, 61-ročného domáceho matadora, Mitcha Seaveyho napokon zdolal takmer o šesť hodín. Tretia skončila najlepšia žena – Američanka Jessie Royerová. Víťaz dosiahol výsledný čas 9 dní, 10 hodín, 37 minút a 47 sekúnd.

debata chyba
Viac na túto tému: #psie záprahy #Iditarod