Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Nový level športového zážitku. Vlastník Arsenalu stavia najdrahší štadión sveta

V polovici apríla sme vám priniesli vizualizáciu štadióna čínskeho futbalového klubu Kuang-čou Evergrande, ktorý sa po dokončení stane najväčším na svete.

25.05.2020 07:16
debata

Stánok s kapacitou 100 000 divákov pripomínajúci lotosový kvet bude stáť 1,5 miliardy eur.

Komplex v Los Angeles však nádherný stánok zatieni, minimálne čo sa týka sumy za jeho výstavbu. SoFi Stadium zhltne v prepočte vyše 4,6 miliardy eur, čím sa stane najdrahším štadiónom na svete.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

And we have lift off! #slowlybutsurely #halfwayup #sofistadium

Príspevok, ktorý zdieľa SoFi Stadium (@sofistadium),

Stojí za ním americký boháč Stan Kroenke, vlastník futbalového Arsenalu, hokejového Colorada Avalanche, ale aj basketbalového Denveru Nuggets či Los Angeles Rams, klubu amerického futbalu. To sú len najznámejšie značky v elitných súťažiach, ktoré patria pod miliardárovu spoločnosť Kroenke Sports & Entertainment.

Podľa Yahoo sports budú štadión využívať na domáce zápasy losangeleské kluby amerického futbalu Rams a Chargers.

Projekt ohuruje už na fotografiách z výstavby. Kapacita štadióna síce bude 70 240 divákov (na päťposchodových tribúnach), na veľké akcie sa však môže rozšíriť na 100-tisíc. Mal by hostiť prestížny Super Bowl v roku 2022, zápasy majstrovstiev sveta vo futbale 2026 či otvárací a záverečný ceremoniál olympijských hier 2028.

Ako píše CNBC, na takmer 120 hektárovom komplexe nechýbajú ani súčasti, ktoré už akosi automaticky patria k (super)moderným štadiónom. V areáli štadióna bude stáť obchodné centrum, parky, kancelárie, luxusné hotely či 2500 bytov.

Športový zážitok v stánku umocnia najnovšie technológie. Veľký obojstraný prstenec nad hracou plochou poskytne obraz v rozlíšení 4K, na štadióne bude 5G sieť či nová generácia bezdrôtového internetového pripojenia Wi-Fi 6. V systéme digitálnych vstupeniek sa bude každých 15 sekúnd obnovovať čiarový kód, čím sa zabráni ich falšovaniu.

Štadión je dokončený na 90 percent. Otvorenie plánujú v júli tohto roka, no megakoncerty speváčky Taylor Swift museli v súvislosti s pandémiou koronavírusu zrušiť. Sedemdesiatdvaročný fúzatý biznismen a jeho tím však slávnostnou premiérou megastavby nepochybne ohúria…

debata chyba
Viac na túto tému: #Los Angeles #SoFi Stadium