Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Odtrhol Tysonovmu holubovi hlavu. Železný Mike z neho vymlátil dušu

Každý má v ringu nejaký plán až do momentu, keď ho poriadne trafím. Nikto ma nezastaví. Som chodiace zlo.

17.05.2020 18:02
Mike Tyson Foto: ,
Legendárny Mike Tyson plánuje v 53 rokoch návrat do ringu.
debata (1)

Existovali časy, keď tieto slová platili o Mikovi Tysonovi bezvýhradne. Fenomenálny boxer bol postrachom súperov a magnetom pre fanúšikov. Prežil si množstvo úspechov a ešte viac pádov. Teraz, vo veku 53 rokov, plánuje návrat medzi šestnásť povrazov.

„Nečakajte žiadne brutálne knokauty. Exhibičné súboje majú svoje pravidlá. Ani tie mi však nezabránia, aby som niekomu nezlomil nos,“ usmieva sa pästiarska legenda.

Problémová sirota

Narodil sa v 60-tych rokoch minulého storočia a treba povedať, že sudičky sa s ním nemaznali. V drsnom brooklynskom gete vyrastal bez otca, ktorého nikdy nepoznal. Spolu s dvoma súrodencami a matkou žili na hranici chudoby.

Mike Tyson so svojim trénerom Rafaelom Cordeirom. Foto: Instagram.com
Mike Tyson, Rafael Cordeiro Mike Tyson so svojim trénerom Rafaelom Cordeirom.

Malý Mike veľmi rýchlo pochopil, že nie hlava, ale ruky ho budú živiť. Čo si neukradol, to nemal. V škole ho šikanovali spolužiaci, ktorí si robili posmešky z tučnej postavy, piskľavého hlasu a lásky k holubom. Práve operenci stáli na začiatku kariéry neskoršieho šampióna.

„Mal som deväť rokov. Jeden starší chlapec mi ukradol nádherného holuba. Zobral ho a zlomil mu väz. Odtrhnutú hlavu hodil po mne a zašpinil ma od krvi. Vytĺkol som z neho dušu. Bol to môj prvý skutočný súboj,“ spomína Tyson.

V trinástich mal na krku 35 záznamov v trestnom registri. O tri roky mu zomrela matka. Problémovú sirotu si osvojil tréner a manažér Cus D'Amato, ktorý si všimol jeho talent v kriminále pre mladistvých.

Z Tysona postupne urobil nezastaviteľnú mašinu, ktorá už v tínedžerskom veku rozosievala strach a zlobu. Neznámy mladík od marca 1985 do novembra 1986 odboxoval 28 vyhratých zápasov, 26 z nich ukončil knokautom. Rivali odpadávali ako lístie zo stromov v Central Parku.

„Predvádzal neskutočné veci. Nikto na to nebol pripravený. Ako 20-ročný sa stal najmladším šampiónom v ťažkej váhe a svet mu ležal pri nohách,“ rekapituluje boxerský novinár Mike Costello.

Tri roky za mrežami

Vtedy bol Tyson na vrchole. Avšak netrvalo dlho a prišli problémy. Tie mu väčšinou spôsobovali dve veci – ženy a peniaze. Manželstvo s Robin Givensovou trvalo rok a jeden týždeň. Herečka označila boxera za násilnícku a mentálne nestabilnú osobu.

„Udrel som ju len raz. Ale bol to ten najlepší úder, aký sa mi kedy podaril,“ vraví na adresu exmanželky.

Nestabilita v osobnom živote sa podpísala aj na jeho výkonoch v ringu. Vo februári 1990 nestačil na Bustera Douglasa, ktorý mu pripravil prvú prehru v kariére. Doteraz ide o jedno z najväčších prekvapení v histórii boxu.

„Ľudia vraveli, že som ho podcenil. Nie je to pravda. Telo bolo pripravené, ale hlava nie,“ priznáva Tyson.

Voľný pád pokračoval. Na súťaži krásy sa zoznámil s Desiree Washingtonovou. Súťažiacu pozval na rande, ale žiadna romantika sa nekonala. Washingtonová šokovala obvinením, že slávny boxer ju v ten večer znásilnil. Za pravdu jej dali výpovede svedkov i lekárska správa.

Odsúdený dostal šesťročný trest, odpykal si tri. Hoci po prepustení na slobodu absolvoval víťazný návrat, už nikdy sa nestal obávaným ničiteľom ako predtým.

Zmenila ho smrť dcéry

Rozdiel medzi Tysonom pred a po kriminále bol najmä v tom, že už nedokázal vzdorovať najlepším. S Evanderom Holyfieldom prehral dvakrát. V odvete ho diskvalifikovali po tom, ako súpera pohrýzol do ucha.

Nestačil ani na Lennoxa Lewisa, ktorému pred zápasom odkázal, že mu vytrhne srdce a zje jeho deti. V posledných súbojoch sa trápil a boxoval už len pre peniaze. Počas kariéry zarobil – a minul – takmer 500 miliónov dolárov.

Napriek tomu sa dostal do situácie, keď dlhoval na daniach 20 miliónov a musel vyhlásiť bankrot. Bez boxu sa vrátil do starých koľají. Kvôli alkoholu a drogám ho viackrát riešila polícia. Zmenila ho až tragická smrť štvorročnej dcéry.

„Bol som ako zviera. Po strate dcéry som už nechcel ďalej žiť. Potom som si povedal, že musím zmeniť svoj život a vylúčiť z neho všetko, čo na sebe nenávidím,“ vraví Tyson.

Nateraz to vyzerá, že vnútorného diabla skrotil. Pred dvoma rokmi vycítil šancu a investoval do rýchlo rozvíjajúceho sa biznisu. V pestovaní a legálnom predaji marihuany sa mu darí natoľko, že jeho spoločnosť chce mať hlavnú reklamu na barcelonskom štadióne Nou Camp.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #box #Mike Tyson