Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

ONLINE: České kluby schválili ligový reštart, ťahákom zápas Sparta - Plzeň

Aj v utorok sledujeme, aký dopad má pandémia koronavírusu na športové dianie vo svete i na Slovensku.

12.05.2020 07:21 , aktualizované: 22:47
Plzeň, radosť Foto: ,
Gólová radosť futbalistov Plzne na archívnej snímke.
debata

22.39: Portugalská futbalová liga sa po pauze spôsobenej pandémiou koronavírusu opäť rozbehne vo štvrtok 4. júna. Vláda dala povolenie obnoviť súťaž od 30. mája, ligové vedenie sa však rozhodlo dopriať klubom viac času na zaistenie opatrení a otestovanie všetkých hráčov.

Pokračovať sa bude 25. kolom, na čele tabuľky je FC Porto o bod pred Benficou Lisabon. Informovala o tom oficiálna stránka Portugalskej futbalovej federácie (FPF).

21.40: Vedenie anglickej futbalovej Premier League poslalo v utorok klubom oficiálny protokol správania sa počas prvej etapy obnovy tréningového procesu, ktorý prerušila pandémia koronavírusu. Apeluje v ňom na prísne dodržiavanie odstupov medzi hráčmi.

Majitelia klubov očakávajú, že od pondelka sa budú konať oficiálne tréningy, spočiatku obmedzené na 75 minút. Po každom sa musia vydezinfikovať bránky, lopty, kužele i celá hracia plocha. Tréningové skupiny budú obmedzené na päť futbalistov. Vedenie súťaže po dohode s hráčskou asociáciou bude viesť centrálny register s výsledkami testov na nový koronavírus. Správu zverejnil server BBC.

Mohamed Salah a Sadio Mané z Liverpoolu,... Foto: SITA/AP, Jon Super
Liverpool, Bournemouth Mohamed Salah a Sadio Mané z Liverpoolu, suverénneho lídra Premier League.

20.29: Úradujúci šampión ženskej basketbalovej WNBA Washington Mystics zorganizoval v utorok virtuálny sprievod. Ten nahradil skutočnú oslavu vlaňajšieho titulu, ktorú zrušili pre pandémiu koronavírusu. S Washingtonom získala v minulom roku titul aj Američanka so slovenským pasom Kristi Toliverová.

Nová sezóna WNBA mala odštartovať 15. mája, no nestane sa tak a nový dátum začiatku súťaže stále nie je známy. Správu priniesla agentúra AP.

19.50: Klub SC Amiens podnikol právne kroky proti zostupu z najvyššej francúzskej futbalovej súťaže. V čase prerušenia Ligue 1 pre pandémiu koronavírusu sa nachádzal na predposlednom 19. mieste tabuľky.

Sezónu predčasne ukončili a za majstra vyhlásili Paríž St. Germain. Do konca ročníka zostávalo desať kôl. „Rozhodnutie vedenia ligy bolo nespravodlivé. Donútili nás bojovať. Ideme na súd, aby sme zvrátili toto neférové rozhodnutie,“ vyhlásil na tlačovej konferencii prezident klubu Bernard Joannin.

Amiens už pred časom žiadalo vedenie súťaže, aby problém vyriešilo rozšírením ligy na 22 účastníkov. Žiaden tím by potom nemusel zostúpiť. Správu priniesol server BBC.

18.16: České futbalové kluby na utorňajšom Ligovom grémiu odobrili reštart oboch tamojších profesionálnych súťaží. Začne sa hrať v sobotu 23. mája dohrávkou 23. kola prvej ligy Teplice – Liberec. Sezóna bude pokračovať bez divákov do 18. júla s možnosťou predĺženia do 2. augusta.

Kompletné 25. kolo najvyššej súťaže vrátane šlágra medzi Spartou Praha a Viktoriou Plzeň so slovenským trénerom Adrianom Guľom je na programe v utorok 26. a v stredu 27. mája. Spomedzi šestnástich elitných klubov súhlasilo s obnovením zápasového diania trinásť, zdržali sa Karviná, Opava a Zlín. V druhej lige bolo za pätnásť účastníkov, proti hlasoval jedine Sokolov. Potrebná bola nadpolovičná väčšina hlasov.

Každý hráč musí pred reštartom absolvovať dva plošné testy na nový koronavírus. Ďalšiemu sa podrobí po šiestich kolách. Na týchto podmienkach sa ešte v pondelok dohodli predstavitelia Ligovej futbalovej asociácie (LFA) na rokovaní s českým ministerstvom zdravotníctva. Testom sa okrem hráčov podrobia aj tréneri, ich asistenti, maséri a ďalší členovia realizačných tímov Fortuna ligy i druhej ligy.

Dve najvyššie české súťaže prerušili pre pandémiu koronavírusu v marci. Na čele tabuľky figuruje majstrovská Slavia Praha s osembodovým náskokom pred Plzňou.

Najbližší program najvyššej českej futbalovej súťaže:

Sobota 23. mája, dohrávka 23. kola: FK Teplice – Slovan Liberec. Utorok 26. mája a streda 27. mája, 25. kolo: Sparta Praha – Viktoria Plzeň, FK Jablonec – FC Zlín, FK Mladá Boleslav – Slavia Praha, 1. FC Slovácko – Sigma Olomouc, 1. FK Příbram – Baník Ostrava, SFC Opava – MFK Karviná, Dynamo České Budějovice – Slovan Liberec, Bohemians 1905 Praha – FK Teplice.

17.15: Tenisový All England Club venoval záchranným zdravotným zložkám a charitatívnym organizáciám, ktoré bojujú s pandémiou koronavírusu, približne 1,5 milióna dolárov. Organizátori grandslamového Wimbledonu tiež zverejnili informácie, že sa chystajú prispieť aj do fondu na podporu hráčov, ktorých príjem sa výrazne znížil pre zrušenie všetkých turnajov.

„Wimbledon má zodpovednosť a kapacity, aby slúžil ako sila dobra,“ povedal riaditeľ All England Clubu Ian Hewitt pre agentúru AP. Najprestížnejší turnaj na trávnatom povrchu sa v roku 2020 neuskutoční premiérovo od čias II. svetovej vojny.

Roger Federer podáva počas vlaňajšieho finále... Foto: SITA/AP, Ben Curtis
Federer Roger Federer podáva počas vlaňajšieho finále mužskej dvojhry Wimbledonu.

14.30: Hráči Národného tenisového centra (NTC) si turnajovú pauzu spôsobenú pandémiou koronavírusu budú môcť vyplniť kontrolným tréningovým turnajom družstiev. Podujatie sa uskutoční od 19. do 21. mája. Informoval o tom Slovenský tenisový zväz na svojom webe.

Na turnaji sa zúčastní dvanásť hráčok a rovnaký počet hráčov NTC, ktorí budú rozdelení do štyroch trojčlenných družstiev. Turnaj ponúkne hráčom možnosť overiť si vo vzájomnej konfrontácii svoju aktuálnu pripravenosť a tenisovú výkonnosť.

Pre tenistov bude turnaj možnosť rozohrať sa po približne dvojmesačnej hernej pauze. Vedenie ATP a WTA zastavilo všetky podujatia na oboch okruhoch predbežne do 13. júla.

13.41: Medzinárodná futbalová federácia (FIFA) nezorganizuje 70. kongres podľa plánu v etiópskom hlavnom meste Addis Abeba, ale uskutoční sa 18. septembra formou online konferencie.

Federácia sa tak rozhodla kvôli pandémii koronavírusu a po rozhovoroch so svojou pracovnou skupinou, ktorá sa zaoberá opatreniami proti jej šíreniu. Informovala agentúra dpa.

FIFA zároveň v utorok presunula dva ženské šampionáty, ktoré odložili v apríli pre pandémiu koronavírusu. MS do 20 rokov sa uskutočnia v Kostarike a Paname od 20. januára a MS do 17 rokov odštartujú 17. februára v Indii.

12.51: Skúsený švédsky futbalový útočník Zlatan Ibrahimovič sa v pondelok vrátil do Talianska a pred návratom do klubu AC Miláno ho čaká dvojtýždňová karanténa. Príchod ostrieľaného zakončovateľa z rodného Švédska súvisí s možným reštartom najvyššej talianskej súťaže Serie A.

Ostatné týždne poznačené pandémiou koronavírusu strávil Ibrahimovič v Štokholme v klube Hammarby IF, ktorého je spoluvlastníkom. Keďže vo Švédsku neboli také prísne opatrenia v boji s ochorením COVID-19, mohol sa pripravovať priamo na hracej ploche aj s hráčmi a hráčkami miestnych tímov. Počas tohto obdobia silneli dohady o jeho hráčskej budúcnosti, ktorá by po očakávanom odchode z Talianska po sezóne 2019/2020 mohla pokračovať práve v Hamamrby. Nová sezóna najvyššej švédskej futbalovej súťaže by sa mohla začať v júni a trvať do decembra.

Zlatan Ibrahimovič. Foto: SITA/AP, Antonio Calanni
Zlatan Ibrahimovič. Zlatan Ibrahimovič.

Už skôr však 38-ročný zakončovateľ prezradil, že kariéru sa nechystá ukončiť vo vlasti, najmä ak by musel hrať proti klubu, v ktorom vyrastal – Malmö FF. Športový riaditeľ štokholmského tímu však pripustil možnosť, že jedného dňa zaň Ibrahimovič nastúpi. „Iba Zlatan vie, ako to napokon bude. V tomto smere nič nevravel, nikto mu však nemusí zdôrazňovať, že by sme ho tu radi mali,“ povedal Jesper Jansson pre denník Expressen.

Väčšina elitných talianskych klubov vrátane AC Miláno začalo s tréningovými jednotkami, ktoré sú zatiaľ individuálne a za mimoriadnych opatrení. Už od nasledujúceho týždňa by však mohli tímy začať so spoločnou prípravou.

Ibrahimovič je jeden z posledných zahraničných hráčov, ktorí sa vrátili do Talianska. Serie A je prerušená už viac ako dva mesiace a zatiaľ nie je stanovený presný termín jej reštartu. „Mám zmluvu s AC Miláno a uvidíme, ako to tu skončí. Ak sa nám to vôbec podarí skončiť. Chcem hrať futbal tak dlho, ako to len bude možné,“ poznamenal Zlatan pre švédsku televíziu DPlay.

11.31: Atletické podujatie Diamantovej ligy v Londýne sa neuskutoční. Míting bol na programe 4. a 5. júla, pre pandémiu koronavírusu ho však zrušili. Informovala o tom agentúra AP.

11.04: Futbalisti Cagliari sa vzdali svojich aprílových výplat v snahe pomôcť zamestnancom klubu. Tí počas koronavírusovej krízy pracujú na skrátené úväzky. „Prezident klubu Tommaso Giulini ďakuje hráčom za ich solidárny prístup chrániaci komunitu, zvlášť v tomto nepredvídateľnom období,“ uviedlo Cagliari v stanovisku na svojom webe.

10.33: Najvyššia rakúska futbalová súťaž je na najlepšej ceste pokračovať v sezóne. Tamojšia vláda v utorok odobrila reštart ligy, ktorú prerušili v marci pre pandémiu koronavírusu. Od piatka môžu tímy opäť začať trénovať, do troch týždňov by mala pokračovať bundesliga. Zvyšok ročníka sa však dohrá bez divákov a za prísnych bezpečnostných opatrení.

Aj tréningový proces bude podliehať sprísnenému režimu, podľa agentúry APA všetci hráči, tréneri aj ďalšie osoby, ktoré sa zúčastnia na tréningoch, musia absolvovať test na koronavírus.

9.30: Pred reštartom najvyššej českej futbalovej súťaže musí každý jej účastník absolvoval dva negatívne testy na koronavírus, ďalšie testy prídu na rad po absolvovaní šiestich kôl pred nadstavbou.

Vedenie súťaže o tom informovalo po stretnutí s predstaviteľmi ministerstva zdravotníctva, na ktorom rokovali o podmienkach, za akých bude možné dohrať futbalovú súťaž v krajine už koncom mája. Tá kvôli pandémii koronavírusu pauzuje už dva mesiace. Ak sa ochorením COVID-19 nakazí niektorí člen mužstva, bude táto situácia riešená individuálne.

„Pred každým zápasom tiež budú musieť hráči vyplniť dotazník a odovzdať ho najneskôr dve hodiny pred výkopom klubovému lekárovi,“ cituje portál lidovky.cz Rastislava Maďara, hlavného garanta pracovnej skupiny rezort zdravotníctva pre opatrenia súvisiace s koronavírusom.

Tréner Plzne Adrián Guľa. Foto: Ivan Kopčáni
Adrián Guľa Tréner Plzne Adrián Guľa.

„Ak sa zistí, že niekto má príznaky, prebehne klasické vyšetrenie, ako keby šlo o kohokoľvek iného. Bude to štandardný proces, žiadne výnimky. Plošné testovanie sa tiež bude opakovať, ak na to bude dôvod,“ pokračoval. Všetky testy bude financovať riadiaci orgán súťaže Ligová futbalová asociácia (LFA). Podľa Maďara sa termín reštartu či podmienky môžu zmeniť, ak sa napríklad objaví v lige pozitívny test pred jej reštartom.

Či sa liga hrať ešte bude, mali by rozhodnúť kluby v utorok 12. mája. Potrebný bude súhlas nadpolovičnej väčšiny šestnástich klubov ligy.

8.43: Hoci zatiaľ nie je známe, kedy bude pokračovať najvyššia talianska futbalová súťaže, tamojší minister športu Vincenzo Spadafora avizoval prísne opatrenia. Jedným z nich je karanténa celého tímu v prípade pozitívneho testu na koronavírsu čo iba u jediného hráča.

Za pravidelné kontroly hráčov i trénerov budú zodpovedať kluboví lekári, podľa Spadaforu výdavky za testy budú hradiť kluby. Návrhy však musí ešte schváliť Talianska futbalová federácia (FIGC). Mužstvá začnú opäť trénovať od 18. mája, ale termín reštartu súťaží je zatiaľ v nedohľadne.

Obranca Interu Milan Škriniar sa snaží zastaviť... Foto: SITA/AP, Massimo Paolone/LaPresse
Milan Škriniar, Eljif Elmas Obranca Interu Milan Škriniar sa snaží zastaviť Eljifa Elmasa z Neapola.

„Budeme potrebovať ešte aspoň týždeň na analýzu situácie, potom sa rozhodne,“ citoval Spadaforu portál football-italia.net.

7.46: Úvodný zápas sezóny najvyššej kórejskej futbalovej súťaže medzi obhajcom titulu Jeonbuk Hyundai a víťazom národného pohára Suwon Samsung Bluewings zaujal mnoho fanúšikov vo svete. Podľa vedenia K League ho prostredníctvom twitteru sledovalo 3,4 milióna ľudí, ďalších 234-tisíc si ho pozrelo na youtube. Úradujúci majster napokon zvíťazil gólom z 84. minúty 1:0.

Najviac divákov sledovalo stretnutie z Turecka (18 percent), nasledovala Brazília (15) a Španielsko (9). Táto sezóna K League bude prostredníctvom televíznych prenosov dostupná v 36 krajinách sveta, informovala agentúra Yonhap.

Kórejská liga sa rozbehla po niekoľkotýždňovom odklade, ktorý zapríčinila pandémia koronavírusu. Súťaž skrátili z 38 na 27 zápasov, všetky sa uskutočnia bez divákov.

7.18: Kluby najvyššej anglickej futbalovej súťaže môžu prísť o 340 miliónov libier z vysielacích práv aj v prípade, ak sa táto sezóna dohrá.

Podľa BBC na to upozornili účastníkov Premier League počas pondelkového stretnutia, na ktorom rokovali o ďalšom postupe počas koronavírusovej krízy. Kompenzácie domácim a zahraničným vysielateľom by mohli byť ešte výraznejšie ak by došlo k skráteniu ročníka.

Výkonný riaditeľ Premier League Richard Masters už skôr odhadol stratu v prípade predčasného ukončenia sezóny minimálne na miliardu libier.

„Oboznámili sme kluby so situáciou, podrobnosti sú však dôverné. Nech už to dopadne akokoľvek, čakajú nás výrazné straty,“ citoval Mastersa web BBC.

Premier League prerušili pre pandémiu koronavírusu 13. marca, v pondelok britská vláda oznámila, že minimálne do konca mája nepovolí žiadne športové podujatie.

debata chyba
Viac na túto tému: #Premier League #koronavírus