Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

ONLINE: Došlo už aj na Bielorusov. Dvaja hráči mali pozitívne testy

Aj v pondelok sledujeme, aký dopad má pandémia koronavírusu na športové dianie vo svete i na Slovensku.

11.05.2020 08:18
Španielsko Futbal La Liga Real Barcelona Messi... Foto: ,
Ilustračné foto
debata (6)

19.38: Švédsky futbalista Zlatan Ibrahimovič sa v pondelok vrátil do Talianska, kde podstúpi 14-dňovú povinnú karanténu. Po jej skončení sa bude môcť zapojiť do tréningového procesu v AC Miláno.

„Ibra“ sa v uplynulých týždňoch pripravoval so švédskym prvoligistom Hammarby IF. Klub Serie A umožnil 38-ročnému útočníkovi vrátiť sa do vlasti v marci po prerušení súťaže pre pandémiu koronavírusu. Ibrahimovič neplánuje využiť opciu na predĺženie svojej zmluvy a po aktuálnej sezóne pravdepodobne opustí AC.

18.46: Dva zápasy dvoch najvyšších bieloruských futbalových súťaží odložili. Nemenovaní dvaja hráči prvoligového Dinama Minsk a druholigového Arsenalu Dzeržinsk mali totiž pozitívne testy na koronavírus.

Podľa slov hovorcu Bieloruskej futbalovej federácie Alexandra Alejnika odložili piatkový zápas medzi Dinamom a Nemanom Godno i sobotňajší súboj Arsenalu s Lokomotivom Go­meľ.

Bielorusko bola dlho jediná európska krajina, v ktorej futbalové súťaže pokračovali aj napriek pandémii koronavírusu, dokonca za prítomnosti divákov. Fanúšikovia sa však postupne vytrácali zo štadiónov a návštevnosť na zápasoch 1. a 2. ligy bola nízka. Informovala agentúra AP.

15.48: Vedenie nižšej zámorskej hokejovej súťaže American Hockey League (AHL) v pondelok predčasne ukončilo sezónu. Dôvodom je pandémia koronavírusu.

„Obnovenie a dokončenie sezóny 2019/2020 nie je možné vzhľadom na súčasné podmienky,“ uviedol prezident a výkonný riaditeľ AHL David Andrews. Vedenie súťaže sa na tomto kroku dohodlo už v piatok počas konferenčného hovoru.

Farmárska liga nasledovala 12. marca zámorskú NHL a z dôvodu šíriaceho sa koronavírusu prerušila ročník. Kým v NHL pracujú s niekoľkými scenármi na reštart sezóny po ústupe pandémie, v AHL sa o žiadnom podobnom pláne nehovorilo. Andrews už pred časom oznámil, že liga sa už viac sústredí na ročník 2020/2021. V tejto sezóne sa v 31-člennej nižšej zámorskej lige predstavilo dokopy desať slovenských hokejistov.

13.36: Futbalisti Realu Madrid sa v pondelok vrátili do tréningového procesu. Hráči „bieleho baletu“ sa po pandémii koronavírusu pripravovali v malých skupinách v tréningovom centre klubu, predtým absolvovali testy na prítomnosť koronavírusu. Informovala agentúra AP.

Real sa na reštart sezóny začal pripravovať ako posledný z účastníkov La Ligy, ostatné kluby vrátane najväčšieho rivala FC Barcelona odštartovali už minulý týždeň. Do konca sezóny najvyššej španielskej súťaže zostáva 11 kôl, na čele tabuľky figuruje FC Barcelona s dvojbodovým náskokom pred Realom Madrid.

13.44: Nemecký futbalový klub Borussia Mönchengladbach prišiel v dôsledku pandémie koronavírusu zatiaľ o sumu 10–13 miliónov eur. Vyhlásil to predseda správnej rady bundesligistu Stephan Schippers.

„Kríza predstavuje pre Borussiu veľké finančné bremeno, ale neohrozí existenciu klubu. Ten je v relatívne dobrej ekonomickej kondícii, nie sme však takí bohatí, aby sme si mohli povedať, že kríza na nás nemá dopad,“ citovala Schippersa agentúra SID.

12.50: Iba 0,7% zamestnancov zámorskej bejzbalovej MLB má protilátky na ochorenie COVID-19, ktoré spôsobuje nový koronavírus.

Lekári zistili tieto výsledky z 5600 testov, ktoré vykonali v 26 kluboch ligy 14. a 15 apríla. Štúdie sa nezúčastnili tímy Chicago Cubs, Cincinnati, Colorado a Miami. „Umožňuje nám to nahliadnuť do celoštátnej prevalencie,“ uviedol doktor Jay Bhattacharya zo Stanfordskej univerzity, ktorý sa podieľal na štúdii. Tá však nie je reprezentatívna pre celú krajinu, keďže 95% účastníkov bolo mladších ako 65 rokov a len zopár malo ďalšie vážnejšie ochorenia.

Začiatok sezóny odložili po vypuknutí pandémie koronavírusu a vedenie ligy zatiaľ nemá žiadny plán, ako a kedy ju odštartovať. Informovala agentúra AP.

8.48: Legendárny americký basketbalista Shaquille O'Neal je presvedčený, že sezónu zámorskej NBA by pre pandémiu koronavírusu mali ukončiť.

„Všetci nech sú zdraví a zostanú doma. Túto sezónu treba zrušiť a vrátiť sa pred začiatkom ďalšej,“ povedal v rozhovore pre USA Today 48-ročný bývalý pivot, ktorý je štvornásobný šampión NBA a 15-násobný účastník exhibície All. NBA rozhodne o osude prerušenej sezóny až v júni, podľa O'Neala by jej reštart predstavoval zdravotné riziko.

8.20: Sezóna v La Lige by mohla pokračovať od 12. júna. Myslí si to prezident španielskej futbalovej ligy Javier Tebas, podľa ktorého nie je prekážkou na obnovenie súťaže ani päť najnovších pozitívnych testov na koronavírus. Tie potvrdili u piatich hráčov z dvoch najvyšších súťaží.

„Vírus je tu s nami, ale my sa snažíme nájsť východisko zo situácie a vrátiť futbal na správnu cestu. Pokiaľ to bude možné, 12. júna začneme,“ citovala Tebasa agentúra SID.

Hráči z jednotlivých klubov sa už koncom minulého týždňa zapojili do tréningového procesu v malých skupinách a postupne sa pripravujú na obnovenie sezóny. Do jej konca zostáva 11 kôl, na čele tabuľky figuruje FC Barcelona s dvojbodovým náskokom pred Realom Madrid.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus