Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

ONLINE: La Liga má osem pozitívnych prípadov, Rusi začnú v júni

Aj v nedeľu sledujeme, aký dopad má pandémia koronavírusu na športové dianie vo svete i na Slovensku.

10.05.2020 09:27 , aktualizované: 22:29
Rafael Nadal Foto: ,
Španiel Rafael Nadal získal na Roland Garros 2019 svoj dvanásty titul na tamojšej antuke.
debata

22.08: Tenisové kurty a golfové ihriská v Anglicku sa opäť otvoria od stredy 13. mája, ale podľa vládneho odporučenia na nich spolu budú môcť hrať len členovia jednej domácnosti. Premiér Boris Johnson v nedeľu oznámil, že karanténne opatrenia proti šíreniu nového koronavírusu v Británii zostanú v platnosti najmenej do 1. júna.

21.44: Viaceré české tenisové hviezdy si pauzu spôsobenú pandémiou koronavírusu vyplnia turnajom v Prahe. Na podujatí O pohár prezidenta Českého tenisového zväzu prisľúbili účasť svetová trojka Karolína Plíšková, jej sestra Kristýna, Petra Kvitová i celý český daviscupový tím na čele s Jiřím Veselým.

„Teší ma, že hlad tenistov po ostrých zápasoch je veľký, a tak sa v areáli Sparty Praha predstaví prakticky kompletná daviscupová a fedcupová reprezentácia,“ citoval portál idnes.cz slová prezidenta tamojšieho tenisového zväzu Iva Kaderku z tlačovej správy. Hrať sa bude pred prázdnymi tribúnami od 25. do 28. mája,

20.28: Ruská futbalová liga by sa po pauze spôsobenej koronavírusom mohla opäť rozbehnúť v druhej polovici júna. Tvrdí to generálny sekretár Ruskej futbalovej únie (RFU) Alexander Alajev.

„Šanca, že sa futbal vráti, je vysoká. Robíme všetko pre to, aby sa tak stalo. Sme si vedomí, že posledné slovo budú mať štátne orgány, ale my musíme urobiť všetko pre čo najrýchlejší návrat futbalu,“ povedal Alajev pre agentúru TASS.

20.05: Jedným z troch pozitívne testovaných osôb na koronavírus v nemeckom druholigovom futbalovom klube Dynamo Drážďany je dánsky útočník Simon Makienok Christoffersen. Hoci klub neposkytol žiadne mená, sám hráč sa o informácie podelil na sociálnej sieti.

Dvadsaťdeväťročného futbalistu pozitívny test poriadne prekvapil. "Od začiatku tréningového procesu som mal päť testov negatívnych a potom som nečakane mal pozitívny nález.

Nemám žiadne symptómy, vôbec nič. Dodržiaval som všetky hygienické nariadenia, ktoré som mohol. A aj tak sa to stalo," napísal na Instagrame. Jeho status zdieľal denník Bild, potom ho ale hráč vymazal.

19.04: Obaja hráči bundesligového 1. FC Kolín, ktorých začiatkom mája pozitívne testovali na nový koronavírus, sa už vyliečili.

Napriek tomu, že najnovšie výsledky už mali negatívne, zostanú v karanténe až do najbližšieho štvrtka. Povinnú dvojtýždňovú karanténu nemožno na základe nariadení nemeckej vlády skrátiť a tak sa ešte do spoločného tréningu mužstva nezapoja.

Pozitívny test mali hráči Ismail Jakobs, Niklas Hauptmann a fyzioterapeut Daniel Schütz, ani jeden z nich nemal symptómy ochorenia. Kolín nastúpi na budúcu nedeľu pri reštarte bundesligovej sezóny v dueli 26. kola doma proti Mainzu. Informovala agentúra DPA.

Radosť hráčov 1. FC Kolín. Foto: Reuters, WOLFGANG RATTAY
kolín Radosť hráčov 1. FC Kolín.

17.52: Vedenie dvoch najvyšších španielskych futbalových súťaží v nedeľu potvrdilo, že piati hráči mali pozitívne testy na koronavírus. Všetci sú bez známok choroby COVID-19 a budú sa môcť vrátiť do tréningu, keď ich nasledujúce dva testy budú negatívne.

Ligové vedenie nemenovalo hráčov ani kluby, ktorých sa pozitívne testy týkajú. Tento týždeň sa začalo v La Lige s tréningom za prísnych bezpečnostných opatrení. Väčšina klubov spustila proces v piatok, vrátane majstrovskej FC Barcelony.

Atletico Madrid odštartovalo v sobotu a v pondelok už budú trénovať spolu aj hráči Realu Madrid. V prvej fáze trénovali tímy individuálne, teraz už môžu v skupinách po šesť až osem hráčov. Prezident La Ligy Javier Tebas verí, že sezóna sa obnoví 13. júna. Informovala agentúra AP.

15.31: Český šport je opäť o čosi bližšie k normálu po týždňoch boja s novým koronavírusom. Od pondelka 11. mája česká vláda dovolí športovať vo vonkajších aj vnútorných priestoroch v jednej chvíli až stovke osôb.

Znamená to, že do plnohodnotnej prípravy sa môžu zapojiť futbalové kluby, ktoré čakajú na reštart sezóny 2019/2020. Malo by sa tak stať po 25. máji, ak si to futbalové kluby odsúhlasia na utorkovom zasadnutí vedenia súťaže.

„Povolené budú aj športové podujatia a zápasy s účasťou do sto ľudí, ale bez prítomnosti divákov,“ píše portál idnes.cz.

14.39: Portugalský futbalový prvoligista Vitoria Guimaraes ohlásil v nedeľu tri pozitívne testy hráčov na koronavírus. Na rozdiel od druholigového nemeckého klubu Dynamo Drážďany však celé mužstvo do karantény nepôjde.

Podľa informácie britského Daily Mail sa izolovať musia len traja hráči a zvyšok tímu bude normálne pokračovať v tréningu. Klub v oficiálnom komuniké potvrdil, že trio hráčov nemá žiadne symptómy choroby COVID-19.

13.22: Tretí futbalista anglického klubu Brighton & Hove Albion mal pozitívny test na nový koronavírus. Podľa vedenia tímu nie je potrebné, aby ostatní členovia mužstva museli ísť do karantény, keďže hráči sa doteraz pripravovali v tréningovom centre len izolovane.

„Napriek všetkým opatreniam, ktoré sme robili v uplynulých týždňoch, sme aj tak mali ďalší pozitívny prípad na koronavírus,“ uviedol pre Sky Sports šéf exekutívy klubu Paul Barber. Celkovo sa nakazili traja hráči Brightonu.

Barber preto varoval pred príliš skorým reštartom Premier League a zároveň sa pridal k dvom tímom, ktoré sa otvorene postavili proti plánu odohrať zostávajúce zápasy sezóny 2019/20 na neutrálnych štadiónoch.

„Musíme byť opatrní, aby sme neurobili nesprávny krok, mohlo by to stáť životy. A to si nemôžeme dovoliť,“ uviedol pre Daily Mail.

12.22: Legendárny argentínsky futbalista Diego Maradona sa zapojil do boja s koronavírusom, keď venoval do aukcie repliku podpísaného dresu z víťazných majstrovstiev sveta v roku 1986 v Mexiku.

„Zvládneme to,“ napísal na dres. Výťažok z aukcie pôjde na pomoc vývarovni v chudobnej štvrti Buenos Aires, ktorá pomáha veľkému množstvu ľudí v núdzi.

„Diego si ani nevie predstaviť, čo pre nás urobil, je to neoceniteľné. Budem mu až do smrti vďačná,“ uviedla obyvateľka štvrte Marta Gutierrezová. Informovala o tom agentúra SID.

11.35: Na slávnom futbalovom štadióne Maracana v Riu de Janeiro otvorili provizórnu nemocnicu, ktorá bude pomáhať v boji s pandémiou koronavírusu.

Improvizované zariadenie postavili za 38 dní a má 170 lôžok. Počas konštrukcie sa nevyhli problémom, keď po skrate vypukol menší požiar, no hasiči ho mali rýchlo pod kontrolou a neprišlo k žiadnym škodám.

Štadión Maracana. Foto: SITA/AP, Daniel Basil
štadión, Maracana Štadión Maracana.

Na rozdiel od ďalšieho štadióna Pacaembu v Sao Paule však nie je zariadenie priamo na futbalovom trávniku, ale na priľahlom atletickom ihrisku.

**10.23:* Bývalý hráč NBA a súčasný prezident Čínskej basketbalovej asociácie (CBA) Jao Ming povedal, že tamojšia liga má tri alternatívy na dohratie sezóny. Tú prerušili ešte 1. februára pre pandémiu nového koronavírusu.

Existujú možnosti, že najvyššiu súťaž dohrajú podľa riadneho kalendára, v skrátenej sezóne, alebo že sa ukončí základná časť a začne sa priamo vyraďovacia fáza. Do úvahy prichádza aj turnaj na reštart ligy.

Jao Ming vo vysielaní čínskej štátnej televízie CCTV vyjadril nádej na absolvovanie čo najväčšej časti sezóny.

Zároveň zdôraznil, že na prvom mieste sú zdravie občanov a spravodlivý priebeh súťaže. Pokiaľ sa opäť bude hrať, tímy budú izolované v hoteloch a diváci sa nedostanú do hál.

9.30: Organizátori Roland Garros už nevylučujú možnosť, že by sa grandslamový tenisový turnaj mohol uskutočniť bez prítomnosti divákov.

Podujatie sa v Paríži malo pôvodne konať od 24. mája do 7. júna, pre pandémiu nového koronavírusu ho odložili na 27. septembra až 10. októbra.

Francúzka ministerka športu Roxana Maracineanuová zatiaľ nepripúšťa takúto alternatívu. "Pokiaľ by sme turnaj zorganizovali za zatvorenými dverami, umožnilo by nám to aspoň predávať televízne práva.

Na to by sme nemali zabúdať," povedal prezident Francúzskej tenisovej federácie (FFT) Bernard Giudicelli.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #tenis #basketbal #Roland Garros #koronavírus