Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

ONLINE: Odštartovala ďalšia liga, Watford sa búri

Aj v sobotu sledujeme, ako pandémia koronavírusu ovplyvňuje športové dianie.

09.05.2020 10:09 , aktualizované: 20:57
Ben Foster Foto: ,
Brankárska jednotka Watfordu Ben Foster.
debata

20.43: Futbalisti Dynama Drážďany nebudú môcť na budúci víkend pokračovať v druhej nemeckej bundeslige, ktorú opäť obnovia po pauze spôsobenej pandémiou koronavírusu.

Po ďalších dvoch pozitívnych prípadoch na ochorenie COVID-19 poslalo vedenie klubu celý tím do dvojtýždňovej domácej karantény.

„Sme v kontakte so zdravotnými úradmi i vedením ligy a koordinujeme s nimi ďalšie kroky. Faktom ale je, že v najbližších štrnástich dňoch nebudeme môcť trénovať a hrať zápasy,“ povedal podľa agentúry SID športový riaditeľ Dynama Ralf Minge.

19.47: Na júl plánovaná Veľká cena Británie formuly 1 v Silverstone je v ohrození. Dôvodom sú chystané karanténne opatrenia britskej vlády pre osoby, ktoré prídu do krajiny zo zahraničia.

Denník The Times informoval, že britský premiér Boris Johnson v nedeľu oznámi povinnú 14-dňovú karanténu pre ľudí prichádzajúcich do Spojeného kráľovstva.

Podľa nemenovaného vládneho zdroja cestujúci, ktorí prídu do Británie cez letiská a námorné prístavy, budú musieť absolvovať dvojtýždňovú karanténu. Nariadenie sa bude týkať aj Britov, ktorí sa vracajú zo zahraničia. Do platnosti má vstúpiť na začiatku júna.

18.20: Piatimi duelmi odštartoval v sobotu nový ročník najvyššej futbalovej ligy na Faerských ostrovoch. Krajina je po Bielorusku aktuálne iba druhou v Európe, kde sa hrajú súťažné zápasy. Priame prenosy ponúka napríklad aj nórska televízia TV2.

Liga na Faerských ostrovoch sa mala pôvodne začať v marci, ale jej štart posunuli pre pandémiu koronavírusu. Geograficky izolovaná krajina zo severu Európy s asi 50-tisícmi obyvateľmi nezaznamenala výraznejší výskyt ochorenia COVID-19, do soboty nehlásila žiadne úmrtie a iba 187 prípadov nákazy.

Titul v desaťčlennej Premier League obhajuje Klaksvik. Tretí tím vlaňajšej tabuľky Runavik v prvom sobotňajšom dueli zdolal TB Tvoroyri 3:1. Liga by sa mala skončiť 7. novembra 2020.

17.23: Dvaja členovia tímu futbalistov Besiktasu Istanbul mali pozitívny test na nový koronavírus. Turecký klub prípady odhalil pri plošnom testovaní pred plánovaným júnovým reštartom ligovej súťaže.

Nákazu koronavírusom zistili u jedného hráča a u jedného člena realizačného tímu. Besiktas preto dočasne pozastavil spoločné tréningy, ktoré v tomto týždni prebiehali v malých skupinkách a v súlade s prísnymi hygienickými nariadeniami. Informovali o tom turecké médiá.

16.35: Majster sveta v F1 Lewis Hamilton sa už nevie dočkať oneskoreného štartu novej sezóny MS. Bez účasti divákov to podľa neho nebude ideálne, no stále lepšie ako nútene pauzovať pre koronakrízu. Formula 1 by sa mala rozbehnúť v júli, pandémia znemožnila zorganizovať prvých desať podujatí sezóny.

„Neviem odhadnúť, ako si to fanúšikovia užijú pred televíznymi obrazovkami. Ale je to lepšie ako nič. Čím viac priaznivcov je priamo na okruhoch, tým je atmosféra lepšia. Teraz to bude až veľmi prázdne,“ povedal šesťnásobný svetový šampión vo videorozhovore pre jeho tím Mercedes.

14.50: Prezident francúzskeho futbalového klubu Olympique Lyon Jean-Michel Aulas potvrdil, že v klube prebehlo plošné testovanie hráčov aj hráčok na koronavírus bez čo i len jedného pozitívneho výsledku.

Radosť hráčov Lyonu v súboji proti AS Monaco. Foto: Reuters, ERIC GAILLARD
Lyon Radosť hráčov Lyonu v súboji proti AS Monaco.

Mužské aj ženské tímy OL testovali v tréningovom centre a všetky výsledky boli negatívne. Riadiaci orgán ukončil Ligue 1 pre pandémiu koronavírusu už 28. apríla a za majstra vyhlásil Paríž Saint-Germain.

Lyon skončil až siedmy a po dlhých rokoch bez pohárovej miestenky. Ženy OL boli na prvom mieste tabuľky a útočili na zisk štrnástej majstrovskej trofeje v sérii, vo Francúzskom pohári sa prebojovali do semifinále. Informovala agentúra AP.

14.45: Žiadne búrlivé objatia či tľapnutia po góloch, futbalisti v nemeckej Bundeslige budú po reštarte súťaže môcť oslavovať presné zásahy len „krátkym kontaktom lakťami či nohami“.

Ten sa odvolal na dokument riadiaceho orgánu DFL, podľa ktorého bude zakázané aj pľuvanie. Pred a po zápasoch sa nebudú podávať ruky, na štadiónoch nebudú kluboví maskoti, nebudú sa robiť tímové fotky pred zápasmi a mužstvá budú musieť vyjsť na plochu rôznymi tunelmi.

Na lavičkách budú musieť mať hráči a členovia realizačných tímov na tvárach masky a medzi sediacimi budú musieť byť prázdne sedadlá.

14.22: Anglický futbalový klub FC Watford odmietne požiadavku dohrať sezónu Premier League na neutrálnych štadiónoch. Podľa predsedu klubu Scotta Duxburyho má rovnaký názor najmenej päť ďalších účastníkov najvyššej anglickej súťaže.

Podľa šéfa Watfordu v PL neexistuje altruizmus, všetkých jej 20 klubov sleduje vlastné záujmy, ktoré len niekedy súčasne vyhovujú viacerým z nich.

Radosť hráčov Watfordu v zápase proti... Foto: SITA/AP, Petros Karadjias
Watford Radosť hráčov Watfordu v zápase proti Manchestru United.

Duxbury sa pre britské médiá vyjadril, že akceptuje hrať zápasy bez divákov, aby sa zabezpečila bezpečnosť pred pandémiu koronavírusu. No podľa neho „by bolo nefér, ak by sa stratila výhoda domáceho prostredia“.

13.57: Cyklistické preteky Vuelta a Espana tento rok nezavítajú do Portugalska, ako bolo pôvodne naplánované.

„V dôsledku pandémie koronavírusu nedokážu mestá Porto, Matosinhos a Viseu ponúknuť optimálne podmienky na organizovanie pretekov,“ píše sa na oficiálnej stránke Vuelty.

Organizátori tak museli zmeniť trasy 15. a 16. etapy. Prvá z nich mala finišovať medzi mestami Porto a Matosinhos a druhá odštartovať vo Viseu. Organizátori už odsúhlasili nové hostiteľské mestá, no oznámia ich až v najbližších týždňoch.

13.19: Brazílsky futbalový obranca Renan Lodi v službách Atletica Madrid mal pozitívny test na koronavírus. Ostatní hráči klubu mali negatívne výsledky.

Tím o tom informoval na sociálnych sieťach. „Čoskoro ťa uvidíme opäť na ihrisku Renan,“ napísali predstavitelia Atletica k jeho fotke.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

[] @renan_lodi os manda un saludo desde su domicilio. ¡Muy pronto te veremos sobre el césped, Renan! ⚪ #AúpaAtleti

Príspevok, ktorý zdieľa Atlético de Madrid (@atleticodemadrid),

Tohtotýždňové testy odhalili nákazu aj u brankára Realu Sociedad San Sebastian Alexa Remira. Prebehli vo všetkých 20 kluboch La Ligy a sú podmienkou na štart tréningového procesu hráčov.

Barcelona nehlásila pozitívny nález a s prípravou začala už v piatok, v sobotu sa pridalo Atletico bez Lodiho a Real odštartuje tréning v pondelok.

V prvej fáze trénujú tímy individuálne, o týždeň už môžu v skupinách po šesť až osem hráčov. Prezident La Ligy Javier Tebas verí, že sezóna sa obnoví 13. júna. Informovala agentúra dpa.

11.45: Už v závere mája by sa mala opätovne rozbehnúť aj najvyššia izraelská futbalová súťaž, ktorá kvôli pandémii koronavírusu pauzuje od 1. marca. Vtedy sa skončila základná časť lige, v krajine teraz absolvujú nadstavbu v dvoch skupinách.

Fanúšikovia aj kluby sa síce dočkajú reštartu, no najvyššia súťaže v Izraeli už nedosiahne divácky rekord za sezónu, ku ktorému sa schyľovalo pred vynútenou pauzou.

Indície napovedali, že v porovnaní s minulosťou malo ísť až o 25-percentný nárast. Všetko je však inak, zostávajúce ligové súboje sa uskutočnia pred prázdnymi tribúnami.

11.39: Galavečer miešaných bojových umení Ultimate Fighting Championship 249 sa uskutoční napriek tomu, že jeden z aktérov mal pozitívny test na nový koronavírus. Podujatie odštartuje v sobotu v noci v meste Jacksonville na Floride bez prítomnosti divákov.

Brazílčan Ronaldo ‚Jacare‘ Souza musel zo svojho súboja v strednej váhe s Uriahom Hallom vycúvať, keďže v piatok zistili, že je nakazený. Na Floridu pricestoval začiatkom týždňa. Pozitívne testy mali aj dvaja členovia jeho tímu.

10.53: Novým trénerom futbalistov AC Miláno by sa mohol stať Ralf Rangnick. Bývalý kouč RB Lipsko potvrdil, že medzi ním a talianskym klubom prebehli kontakty, no rokovania zastavila koronakríza.

Ralf Rangnick. Foto: SITA
Ralf Rangnick Ralf Rangnick.

„Červeno-čierni“ hľadajú pre budúcu sezónu nástupcu Stefana Pioliho. Talianske médiá v uplynulých dňoch informovali, že vedenie AC oslovilo v tejto súvislosti Rangnicka. Ten to najprv popieral, no v sobotu potvrdil, že ho AC kontaktovalo.

„Pýtali sa, či by bola taká možnosť. Neskôr prebehli diskusie s mojím konzultantom, no potom prišla pandémia a s ňou dôležitejšie otázky,“ povedal šesťdesiatjeden­ročný tréner. Informovala agentúra SID.

10.10: Zámorská basketbalová NBA rozhodne o osude prerušenej sezóny až v júni, po piatkovej telefonickej konferencii s hráčmi o tom informoval komisár súťaže Adam Silver. Hrať bez divákov by sa mohlo aj v ročníku 2020/21.

Profiligu prerušili 12. marca po tom, ako mal Rudy Gobert z Utahu Jazz pozitívny test na koronavírus. Ak by ju v júni znovu obnovili, podľa Silvera by sa hrali zápasy len na jednom či dvoch miestach a bez divákov.

Momentálne sa najviac uvažuje o Las Vegas a Orlande. Portál The Athletic uviedol, že za zatvorenými dverami by sa mohlo hrať aj v celej nasledujúcej sezóne.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #NBA #MMA #koronavírus