Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Československí olympionici, ktorí zahynuli v 2. svetovej vojne

Umierali v koncentračných táboroch i na východnom fronte. Mnohí tým najodpornejším spôsobom. V deň víťazstva nad fašizmom vám prinášame zoznam československých olympionikov, ktorí zahynuli v 2. svetovej vojne.

08.05.2020 11:47
debata
Slávni československí olympionici. Foto: Archív
Športovci Slávni československí olympionici.

Josef Charous (jazdectvo)

Na olympijských hrách 1924 v Paríži dokončil ako jediný z československého mužstvá ťažkú súťaž military na 32. mieste. Ešte lepším umiestnením preňho dopadli OH 1928 v Amsterdame, kde v rovnakej súťaži vybojoval 16. miesto.

Zomrel 5. augusta v koncentračnom tábore v Osvienčime.

Jan Gajdoš (gymnastika)

V Amsterdame 1928 získal v tímovej súťaži striebro. V Berlíne 1936 obsadil v súťaži družstiev 4. miesto. Vrcholom jeho kariéry boli majstrovstvá sveta v Prahe 1938, kde sa stal trojnásobným majstrom sveta.

Po okupácii nacistami pôsobil v odbojovom hnutí Jindra ako vedúci skupiny v Brne. Začiatkom roku 1944 ho zatklo gestapo. Väznili ho v troch nacistických táboroch. Zomrel v roku 1945 na následky väznenia v koncentráku.

Oskar Hekš (atlét)

V maratóne na olympiáde v Los Angeles obsadil skvelé 8. miesto. Do Berlína 1936 odmietol cestovať. Naopak, bol členom Výboru pre preloženie olympijských hier, ktorý žiadal, aby sa konali mimo územia Tretej ríše.

V novembri 1941 bol pre svoj pôvod deportovaný do židovského geta v Terezíne. V roku 1943 bol prevezený do Osvienčimu, kde 8. marca 1944 zomrel v plynovej komore.

Václav Hošek (atlét)

Reprezentoval na olympiáde v Berlíne 1936 v behu na 3000 metrov s prekážkami. V júni 1943 ho zastrelili vojaci pri pokuse o útek z koncentračného tábora v nemeckom Bayreuthe.

Josef Kahl (skokan na lyžiach)

Rodák z Harachova sa zúčastnil na Hrách 1936 v Garmich – Partenkirchene, kde obsadil 29. a 32. miesto. Zahynul ako nemecký vojak na fronte pri ukrajinskom Sevastopole.

Josef Klein (atlét)

V Berlíne 1936 reprezentoval v desaťboji (16.) a v hode oštepom (neprešiel kvalifikáciou). Zomrel na fronte v roku 1941.

Hans Lahr (skokan na lyžiach)

Na Hrách v Gasrmischi 1936 bojoval v skokoch na lyžiach aj severskej kombinácii. Zahynul 24. februára 1942 ako vojak nemeckej armády na východnom fronte pri Smolensku.

František Pecháček (gymnasta)

Reprezentoval už v Antverpách 1920 kde skončil v tímovej súťaži štvrtý. Po atentáte na Heydricha ho zatkli spolu so ženou Emiliou. Následne oboch poslali do koncentráku v Mauthausene.

Spôsob Pecháčkovej popravy nie je jednoznačne zdokumentovaný. Niektoré zdroje uvádzajú, že bol zastrelený popravčou čatou, iné tvrdia, že mal byť roztrhaný psami, tretia verzia uvádza, že bol najprv ťažko zranený dogou veliteľa tábora a po ošetrení v nemocnici zastrelený.

Evžen Rosický (atlét)

Reprezentoval v Berlíne 1936 v behu na 800 metrov a štafete na 4×400 metrov.

Počas 2. svetovej vojny sa stal členom protifašistického odboja. Spolu s otcom Jaroslavom Rosickým spolupracoval s ilegálnou skupinou Kapitán Nemo. 18. júna 1942 boli obaja zatknutí, 25. júna potom v Prahe na Kobyliskej strelnici popravení.

Ladislav Vácha (gymnasta)

Reprezentoval dokonca na troch olympiádach – od Antverp cez Paríž až po Amsterdam. Získal zlato a po dve strieborné a bronzové medaily. 28. júna 1943 zomrel po prepustení z väzenia, kde bol kvôli svojmu zapojeniu do odboja podrobený mučeniu zo strany gestapa.

debata chyba
Viac na túto tému: #fašizmus